Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα "κόκκινα" δάνεια
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα "κόκκινα" δάνεια thumbnail

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα "κόκκινα" δάνεια

Τον οδικό χάρτη στο ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων αποφάσισαν από κοινού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και το κουαρτέτο των δανειστών, σε μια προσπάθεια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να ξεκινήσει η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.


Τα επισφαλή, «κόκκινα» και προβληματικά δάνεια ανέρχονται πλέον -μετά την επιδείνωση των τελευταίων μηνών- στα 110 δισ. ευρώ (100 δισ. ευρώ ήταν στο τέλος του 2014), ποσό που… ζαλίζει και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με ριζικό και ενεργό τρόπο, ούτως ώστε ένα μέρος αυτών να καταστεί αποδοτικό και όποιο κομμάτι διαπιστωθεί πως είναι μη αναστρέψιμο να φύγει από τους τραπεζικούς ισολογισμούς.


Η εξυγίανση αναμένεται να απελευθερώσει κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς βιώσιμες επιχειρήσεις.


Σήμερα τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια (πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) ανέρχονται σε 50 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» και προβληματικά στεγαστικά σε 30 δισ. ευρώ, τα αντίστοιχα καταναλωτικά σε 15-17 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι δάνεια προς τον αγροτικό τομέα.


Για την αντιμετώπιση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων (για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) θα επιστρατευθεί ο νόμος Δένδια, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


Όσον αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, «πιλότος» για την αντιμετώπισή τους θα είναι οι λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και αλλαγές του νόμου Κατσέλη, στον οποίο θα μπορούν πλέον να υπάγονται και τα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και του ΟΤΑ.


Επίσης, θεσπίζεται το κριτήριο εύλογων δαπανών στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό τον μήνα.


Διαβάστε εδώ αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews


 


Αναστασία Παπαϊωάννου


Πηγή: realnews.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X