«Χρόνια πολλα Σάλπι»

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έχει σήμερα τα γενέθλια του. Κλείνει τα 34 του χρόνια και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία του εύχεται τα χρόνια πολλά.
Αναλυτικά:
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εύχεται στον αρχηγό της Δημήτρη Σαλπιγγίδη, χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και πολλές επιτυχίες σε όλους τους τομείς.
Ποιος είναι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης , αφού πρώτα είχε περάσει από ακαδημίες της πάλης, το 1995 βρέθηκε στην ποδοσφαιρική ακαδημία του Γιώργου Κούδα, αφού νωρίτερα είχε περάσει από την Ακαδημία Ζάχου και την ομάδα του Αστέρα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στο δυναμικό των ακαδημιών του ΠΑΟΚ και δύο χρόνια αργότερα υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο.
Σε ηλικία 18 ετών έκανε, υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή Άρι Χαάν, το ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και μάλιστα σκόραρε εναντίον της Λοκομοτίβ Τιφλίδας στο 2-0 για τον Α’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 1999. Ακολούθησαν οι δανεισμοί του σε Λάρισα και Καβάλα, όταν το καλοκαίρι του 2002 ο Άγγελος Αναστασιάδης ζήτησε την επιστροφή του στην ομάδα. Μάλιστα στην πρώτη του σεζόν, 2002-2003, μετά την επιστροφή του κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ το κύπελλο Ελλάδας.
Ένα χρόνο αργότερα θα αποκτήσει θέση βασικού στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ και θα ολοκληρώσει την πρώτη του «γεμάτη χρονιά», τη σεζόν 2003-2004, με 16 γκολ στο πρωτάθλημα. Την περίοδο 2005-06 κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 17 γκολ. Το καλοκαίρι του 2006 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε το 2010 το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.
Αμέσως μετά, ο Σάλπι απέρριψε την προοπτική να παραμείνει στον Παναθηναϊκό επειδή ήθελε να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του, τον ΠΑΟΚ όπου μέχρι και το τέλος της σεζόν 2013-14 είχε προσθέσει στο πλούσιο βιογραφικό του 189 συμμετοχές και 48 γκολ. Στην Ευρώπη, ο αρχηγός του Δικεφάλου έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο Europa League όντας ο τρίτος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης.
Το κεφάλαιο Εθνική
Στις Εθνικές ομάδες ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αγωνίζεται από το 1998. Η πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα Νέων καταγράφηκε στις 01.03.1998 στον αγώνα Ελλάδα – Κύπρος 2-1 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Με την Εθνική Ανδρών έπαιξε για πρώτη φορά στις 17 Αυγούστου 2005 στις Βρυξέλλες σε φιλικό αγώνα εναντίον του Βελγίου (0-2) με προπονητή τον Οτο Ρεχάγκελ.
Στις 18 Νοεμβρίου 2009 στην «Ντόνμπας Αρίνα» του Ντόνετσκ, σημείωσε το νικητήριο τέρμα στο δεύτερο μπαράζ με την Ουκρανία (0-1) το οποίο έδωσε στην Εθνική το δικαίωμα της δεύτερης συμμετοχής της σε Μουντιάλ. Και στη διάρκεια της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, ο Σαλπιγγίδης άνοιξε το δρόμο για την πρώτη νίκη της Ελλάδας (2-1) στη διοργάνωση ισοφαρίζοντας σε 1-1 τη Νιγηρία πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της εθνικής ομάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Επίσης, σκόραρε και στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012, στο 1-1 εναντίον της Πολωνίας και στο 4-2 κόντρα στη Γερμανία στον προημιτελικό της διοργάνωσης, ενώ συμμετείχε και στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Μουντιάλ 2014. Πλέον είναι ένας από τους αρχηγούς της Εθνικής Ελλάδας με την οποία μετρά 82 συμμετοχές και 13 γκολ.

Σχετικά άρθρα