Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κυβέρνηση:Εξετάζει σύνδεση του αφορολογήτου με τις αγορές με κάρτες
Κυβέρνηση:Εξετάζει σύνδεση του αφορολογήτου με τις αγορές με κάρτες thumbnail

Κυβέρνηση:Εξετάζει σύνδεση του αφορολογήτου με τις αγορές με κάρτες

Τρύφων Αλεξιάδης: Κίνητρα στους πολίτες για να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα


Το «πλαστικό» χρήμα, μπορεί να φέρει αλλαγές στο αφορολόγητο των Ελλήνων.


Η θεαματική αύξηση της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην ελληνική αγορά μετά την εφαρμογή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls), με την έκδοση πάνω από 1,1 εκατ. νέων καρτών μέχρι τον Αύγουστο, κάνουν το οικονομικό επιτελείο να τρίβει τα χέρια του και μάλιστα σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση αυτής της τάσης, από την κυβέρνηση, δίνοντας στην αγορά περισσότερα κίνητρα για την χρησιμοποίηση τους.


Συγκεκριμένα, προκύπτει πως αυτό που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να «χτίζεται» το αφορολόγητο των πολιτών μόνο με πλαστικό χρήμα. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «Με αυτό τον τρόπο και το κράτος θα κερδίζει, αλλά και οι πολίτες θα ξεφύγουν από την ταλαιπωρία να συγκεντρώνουν αποδείξεις».


Το πλαστικό χρήμα, έχει μία σειρά από οφέλη, για το τους καταναλωτές, τις τράπεζες και την κυβέρνηση.  Από την μία οι καταναλωτές, έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, χωρίς να κυκλοφορούν με μεγάλα ποσά στην τσέπη, κάτι που περιορίζει την πιθανότητα να τα «χάσουν» από κάποιον «αετονύχη» κακοποιό και έχουν μία σειρά από εκπτώσεις και επιστροφές, απολαμβάνοντας το αποτέλεσμα του μεγάλου ανταγωνισμού ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα.  


Οι τράπεζες, κερδίζουν με πολλούς τρόπους, είτε μέσα από συνεργασίες, είτε ειδικά τώρα που υπάρχει θέμα ρευστότητας, με το να κρατούν τα χρήματα στα ταμεία τους.


Ο μεγάλος κερδισμένος, όμως είναι το Κράτος και το Οικονομικό επιτελείο, καθώς οι αγορές με «πλαστικό» χρήμα καταγράφονται αυτόματα και αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την φοροδιαφυγή.  


Επίσης, καταγράφονται και τα έξοδα και είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα και μπαίνουν σε διάφορες ρυθμίσεις και λαμβάνουν προνομιακά επιδόματα, ενώ την ίδια στιγμή, με τα «κρυμμένα» εισοδήματά τους κάνουν μεγάλες αγορές. Με την χρήση μετρητών, είναι δύσκολο να  εντοπιστούν, όμως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφονται.


Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά, το ενδεχόμενο της σύνδεσης του ύψους αφορολόγητου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος.


Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η κυβέρνησή θεωρεί ότι η χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για όλες τις αγορές και τις συναλλαγές θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους πολίτες, όσο και για το ίδιο το Κράτος.


Όμως, όπως τόνισε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις,  δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά θα εξεταστεί ως πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τόνισε ο υπουργός επί των εσόδων, οι πολίτες άρχισαν να συνηθίζουν στην χρήση των καρτών εξαιτίας του γεγονότος ότι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο πλαστικό χρήμα μετά την επιβολή των capital control.


Ο κ. Αλεξιάδης, αναφερόμενος στο «φλέγον» θέμα του ΕΝΦΙΑ, ανέφερε πως ο υπολογισμός του φόρου, θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, «υπολογίζουμε μέσα στο Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη το αργότερο, ώστε να πληρωθεί σε πέντε δόσεις». Για τις φορολογικές δηλώσεις είπε πως η διαδικασία εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και πως έχουν υποβληθεί πάνω από το 80%.


Για το θέμα του Περιουσιολογίου υπογράμμισε πως το σύστημα βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία και πως, «Το Περιουσιολόγιο δεν θα είναι ένας έμμεσος τρόπος φορολογίας του πολίτη, θα είναι μια νέα αρχή στις σχέσεις του φορολογούμενου με τη φορολογική διοίκηση. Θα δηλωθούν τα πάντα και ό,τι επιλέξει κάποιος να το κρύψει οποτεδήποτε και οπουδήποτε το εντοπίσουμε θα έχει υψηλότατα πρόστιμα και προσαυξήσεις».

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X