Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Με γονιδιακή εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου
Μια νέα γονιδιακή εξέταση, που θα εντοπίζει περίπου 100 επικίνδυνες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζεται στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανακοίνωση. Σύμφωνα με το BBC, η εξέταση θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, τόσο για εκείνους που θα υποβάλλονται σ' αυτήν, όσο και για τα μέλη της οικογένειάς τους. Κι αυτό γιατί η εξέταση θα δείχνει στους ασθενείς ποιά είναι τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε ασθενή ξεχωριστά, το μέγεθος του ιστού γύρω από τον όγκο που πρέπει να αφαιρεθεί, αλλά και ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από περισσότερες μορφές καρκίνου. Επίσης, θα δείχνει αν διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο και τα συγγενικά πρόσωπα και αν η πορεία της υγείας τους πρέπει να παρακολουθείται στενά. Για παράδειγμα, όσοι φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA έχουν 80% πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, γεγονός που είναι καλό να γνωρίζει κανείς ώστε να προλάβει τη δυσάρεστη εξέλιξη. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, ο γενετικός κώδικας κάθε ασθενή μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ο οργανισμός, όμως στην περίπτωση που είναι «ελαττωματικός», ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται αρκετά. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ειδικοί αν μια μετάλλαξη στον γενετικό χάρτη του ασθενή είναι εκείνη που ευθύνεται για τον καρκίνο, γιατί αυτό επιτρέπει τη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας», είπε στο BBC η επικεφαλής του προγράμματος, καθηγήτρια Nanzeen Rahman. Η νέα εξέταση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014 σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και στο νοσοκομείο Royal Marsden. Πηγή BBC

Με γονιδιακή εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου

 

Μια νέα γονιδιακή εξέταση, που θα εντοπίζει περίπου 100 επικίνδυνες γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζεται στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με το BBC, η εξέταση θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, τόσο για εκείνους που θα υποβάλλονται σ’ αυτήν, όσο και για τα μέλη της οικογένειάς τους.

 

Κι αυτό γιατί η εξέταση θα δείχνει στους ασθενείς ποιά είναι τα κατάλληλα φάρμακα για κάθε ασθενή ξεχωριστά, το μέγεθος του ιστού γύρω από τον όγκο που πρέπει να αφαιρεθεί, αλλά και ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από περισσότερες μορφές καρκίνου.

 

Επίσης, θα δείχνει αν διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο και τα συγγενικά πρόσωπα και αν η πορεία της υγείας τους πρέπει να παρακολουθείται στενά. Για παράδειγμα, όσοι φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA έχουν 80% πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, γεγονός που είναι καλό να γνωρίζει κανείς ώστε να προλάβει τη δυσάρεστη εξέλιξη.

 

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, ο γενετικός κώδικας κάθε ασθενή μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ο οργανισμός, όμως στην περίπτωση που είναι «ελαττωματικός», ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται αρκετά.

 

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ειδικοί αν μια μετάλλαξη στον γενετικό χάρτη του ασθενή είναι εκείνη που ευθύνεται για τον καρκίνο, γιατί αυτό επιτρέπει τη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας», είπε στο BBC η επικεφαλής του προγράμματος, καθηγήτρια Nanzeen Rahman.

 

Η νέα εξέταση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014 σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και στο νοσοκομείο Royal Marsden.

 

Πηγή BBC

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X