Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Πόσα γνωρίζετε για τον στιγμιαίο καφέ;
Πόσα γνωρίζετε για τον στιγμιαίο καφέ;  thumbnail

Πόσα γνωρίζετε για τον στιγμιαίο καφέ;


Ο στιγμιαίος καφές, κρύος ή ζεστός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην καθημερινότητά μας. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για αυτό το είδος καφέ και για τη δράση του; Εδώ αναλαμβάνουμε να διαχωρίσουμε τον μύθο από την αλήθεια…

Γράφει η Ευσταθία Παπαδά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand) 


Ο στιγμιαίος καφές παράγεται 100% φυσικά.


Βοτανολογικά, υπάρχουν ποικιλίες καφεόδεντρων από τα οποία προκύπτει ο καφές. Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από τις ποικιλίες καφεόδεντρων που λέγονται Robusta και Arabica. Ο κόκκος του καφέ βρίσκεται μέσα σε μικρούς καρπούς οι οποίοι κατά την συλλογή τους έχουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που μοιάζουν με κεράσια. Μετά την επιλογή των κόκκων του καφέ, αυτοί καβουρδίζονται και αλέθονται σε σκόνη. Στη συνέχεια, ακολουθεί το φιλτράρισμα. Στον στιγμιαίο καφέ το κατακάθι έχει αφαιρεθεί με διαδοχικά φιλτραρίσματα.


Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.


Αυτό δεν έχει στηριχθεί επιστημονικά από μελέτες που διερευνούσαν την κατανάλωση ροφήματος καφέ σε διαφορετικές ποσότητες από υγιή άτομα. Όσοι έχουν ήδη κάποιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή παθήσεις, ενδεχομένως να χρειαστεί να μετριάσουν κάποια ροφήματα και φαγητά ανάμεσα στα οποία μπορεί να είναι ο καφές όπως ακριβώς και ένας φυσικός χυμός φρούτων. Τελευταία μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δεν έδειξε κάποια επίδραση του στιγμιαίου καφέ σε γαστρικές εκκρίσεις που συνδέονται με στομαχικές διαταραχές.


Ο στιγμιαίος καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη.


Ο στιγμιαίος καφές είναι αρκετά «παρεξηγημένος» αναφορικά με την ποσότητα καφεΐνης που περιέχει. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο στιγμιαίος καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη, έχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ φίλτρου. Συγκεκριμένα, μία μερίδα (180mL) στιγμιαίου καφέ περιέχει 65-100mg καφεΐνης ενώ ένας καφές φίλτρου (200mL) περιέχει 115-175mg καφεΐνης.


Ο στιγμιαίος καφές δεν προκαλεί υπέρταση.


Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί ελάχιστα μετά την κατανάλωση καφέ, ωστόσο η μέτρια κατανάλωση καφέ από υγιή άτομα δεν αποτελεί αιτία υπέρτασης. Υπάρχουν, αντίθετα, δεδομένα που λένε ότι ο καφές βελτιώνει την αρτηριακή πίεση πιθανότατα και λόγω βελτίωσης της ελαστικότητας των αγγείων. Τα άτομα που έχουν ήδη υπέρταση είναι καλό να συμβουλεύονται τον ιατρό τους σε κάθε περίπτωση.


Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί κυτταρίτιδα.


Η κυτταρίτιδα φαίνεται να είναι συνδυασμός γενετικών παραγόντων και συνολικού τρόπου ζωής και διατροφής. Αν θέλετε να απαλλαχθείτε από αυτήν, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή, την καλή ενυδάτωση και την άσκηση. Η κυτταρίτιδα λοιπόν, δεν έχει κάποια σχέση με το καφέ – στον αντίποδα μάλιστα πολλές δερματολογικές κρέμες αξιοποιούν την καφεΐνη στα συστατικά τους!


Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.


Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες. Επίσης, περιέχει τα χλωρογενικά οξέα, ενώσεις που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται να προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα/ποτά σε αντιοξειδωτικά ενισχύοντας τη δυναμική που έχει η άμυνα του οργανισμού μας.


Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.


Λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών (χλωρογενικών οξέων) που περιέχει σε υψηλές ποσότητες, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, τη θρόμβωση και τη φλεγμονή. Έτσι λοιπόν, όλο και πληθαίνουν οι μελέτες που λένε πως η μέτρια κατανάλωση καφέ παρέχει ενδεχομένως προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα σε υγιείς ανθρώπους.


Ελληνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X