Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην Πρόεδρο της Βουλής ο Μεϊμαράκης: Επίθεση σε Παυλόπουλο και Τσίπρα
Στην Πρόεδρο της Βουλής ο Μεϊμαράκης: Επίθεση σε Παυλόπουλο και Τσίπρα thumbnail

Στην Πρόεδρο της Βουλής ο Μεϊμαράκης: Επίθεση σε Παυλόπουλο και Τσίπρα

Mε την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συναντάται αυτή την ώρα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο πρόδρος της ΝΔ παρέλαβε το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διερευνητική εντολή και όπως ο ίδιος είπε θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης  από την παρούσα βουλή ώστε να αποτραπεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.


Στο πλαίσιο αυτό συναντάται με την πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί για την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.
Στην Πρόεδρο της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Απευθύνομαι σε εσάς για να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή, είπε αρχικά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ξέρω ότι θα προσπαθήσετε να διαφυλάξετε τη Συνταγματική τάξη, πρόσθεσε

Επειδή έχω περάσει από τη θέση, η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Πρόεδρο της Βουλής. Θέλω με την επίσκεψη μου σε εσάς να ζητήσει από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων να συζητήσουν και με εσάς. Έχετε το συνταγματικό δικαίωμα. Σιωπηρά όλοι οι Πρόεδροι της Βουλής έχουμε προσπαθήσει για εκτόνωση εντάσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να ανταποκριθείτε.
Θεωρώ ότι μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και σε συνεννοήση με τον Τσίπρα, να βρουμε μια λύση και να μάθουμε γιατί δεν έγινε ψήφος εμπιστοσύνης.

Δηλώσεις Κωνσταντοπούλου: Επίθεση σε Παυλόπουλο και Τσίπρα

Αυτονότητο ότι επρέπε να συναντηθώ μαζί σας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είστε ο τέταρτος πολιτειακός πυλώνας. Επειδη η πολιτειακή και πολιτική ευθύνη δεν εκφράζεται με διαρροές και non paper. Ήδη από το γραφείο μου εκδόθηκε ανακοίνωση όπου δηλώνω των ενόχληση για τον τρόπο που δόθηκε η διερευνητική εντολή. Είναι θεσμικό ατόπημα. Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο που κυβέρνηση δεν ενημερώνει ΠτΒ ότι παραιτείται ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημερώνει. Έπρεπε η επικοινωνία να είναι θεσμική. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά τη συνάντησή σας! Προέβει σε ερμηνείες που δεν τον τιμούν!


Σας ευχαριστώ για το γεγονός που επισημαίνεται ότι η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Βουλής. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διαφυλαχθεί το γράμμα του Συντάγματος. Είμαι στη διάθεσή σας για να σας ακούσω, να σας ενημερώσω για τις μεταβολές στη σύνθεση της Βουλής, μετά τη νέα Κ.Ο., υπάρχει αλλαγή στην κατάταξη των κομμάτων.


Επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στις δηλώσεις της κατά την υποδοχή του Προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η κα Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε ευθέως στον Προκόπη Παυλόπουλο για τις διαρροές που έγιναν νωρίτερα από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας λέγοντας: «Θέλω να σας πω ότι επειδή η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται ούτε με διαρροές ούτε με non paper εκδόθηκε ανακοίνωση του γραφείου μου για το θεσμικό ατόπημα να ανατεθεί η διαδικασία εντολών με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή».

Και συνέχισε: «Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο όπου η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την Πρόεδρο και το σώμα. Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγουμενο που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημερώνει την Πρόεδρο για την παραίτηση της κυβέρνησης».

Η κα Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε επίσης τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι απέφυγε να επικοινωνήσει μαζί της πριν την συνάντηση με τον κ. Μεϊμαράκη για να του δώσει την διερευνητική εντολή, λέγοντας:

«Δυστυχώς, δεν υπήρξε και παρά την απόπειρά μου να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας για να του εκφράσω ότι δεν έχει ξεκινήσει τύποις η διαδικασία. Δυστυχώς ο κ. Πρόεδρος επέλεξε να επικοινωνήσει μαζι μου μετά την συνάντηση μαζί σας και επέλεξε να εκφραστεί με ερμηνείες του συντάγματος. Τα γεγονότα είναι άνευ θεσμικού και πολιτικού προηγουμένου. Επειδή ορκιστήκαμε ως βουλευτές να φυλάττουμε πίστη στην πατρίδα τους νόμους και το Σύνταγμα επέμεινα αλλα δεν υπήρξε η ανταπόκριση από τους άλλους 2 πολιτειακούς παράγοντες».

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.
Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.
Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.
Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.
Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.
Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.
Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:
«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».
Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.
Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα – εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.
Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.
Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής, είπε ότι υπάρχει ήδη μια νέα Κ.Ο. και υπάρχει μεταβολή στις δυνάμεις και την καταταξη των Κ.Ο. Είπε ακόμα ότι απευθυνεται στην Πρόεδρο της Βουλής ώστε οι έλληνες βουλευτές να εκφραστούν με έναν πιο προσωπικό τρόπο.

Ο κ. Μειμαράκης είπε ότι πρεέπει από την πλευρά του κ. Τσίπρα να εξηγηθεί γιατί αποφεύχθηκε η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης. «Για να διαπιστώσουμε ποια ακριβώς είναι η διάθεση του κάθε συναδελφου και να βρίσκαμε λύση από την παρούσα βουλή», είπε.

«Ήρθα στην πρόεδρο της Βουλής ως τρίτη πολιτειακή παράγων και θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της την Πρόεδρο της Βουλής. Να προτρέψω τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομματων να συνεννοηθούν μαζί σας.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X