Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μεγάλη πτώση στις βάσεις των Πανεπιστημίων έως και 1500 μόρια
Μεγάλη πτώση στις βάσεις των Πανεπιστημίων  έως και 1500 μόρια thumbnail

Μεγάλη πτώση στις βάσεις των Πανεπιστημίων έως και 1500 μόρια

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και η αγωνία των υποψήφιων βρίσκεται στο κατακόρυφο.


Οι μαθητές περιμένουν να δουν το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής και σε ποια σχολή θα περάσουν και θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους.


Οι κακές επιδόσεις της πλειονότητας των μαθητών προδιαγράφουν μεγάλη πτώση στις βάσεις.


Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το θέμα των μετεγγραφών, καθώς το νέο περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο ώθησε αρκετούς να δηλώσουν τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.


Ακόμα, τα capital controls εν μέσω της προθεσμίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, έστρεψε μία μερίδα υποψηφίων σε ιδρύματα κοντά στην κατοικία τους, καθώς δεν γνώριζαν αν θα μπορούσαν έστω να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό.


Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μπορεί πέρσι οι βάσεις να πήραν την ανιούσα, όμως οι φετινές εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση.


Η μεγαλύτερη πτώση φαίνεται ότι θα καταγραφεί στις πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας οι οποίες εκτιμάται ότι θα χάσουν μέχρι και 800 μόρια, ενώ ακόμα και η Νομική Αθήνας φαίνεται να επιστρέφει στη βάση του 2013, με απώλεια 200 μορίων.


Αν και στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ανά σχολή δεν αποτυπώνεται μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά Ιδρύματα, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η απώλεια ακόμα και 1.000 με 1.500 μορίων είναι πολύ πιθανή, λόγω των μετεγγραφών και των capital controls, δύο παραμέτρων που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν.


1ο επιστημονικό πεδίο


Ακόμα και στο όριο των 18.000 μορίων αναμένεται να κινηθεί η Νομική Αθηνών, όταν πέρσι είχε φτάσει τα 18.700. Η Νομική Κομοτηνής υπολογίζεται να χάσει ακόμα και 800 μόρια, ενώ το ίδιο αναμένεται και για τις σχολές Ψυχολογίας. Μικρότερες θα είναι οι απώλειες στις σχολές που έχουν ειδικό μάθημα, όπως τα ΜΜΕ, μιας και οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν αρκετά καλές.


2ο επιστημονικό πεδίο


Πτώση τουλάχιστον 500 μορίων θα σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, καθώς τα δύο μαθήματα βαρύτητας, τα Μαθηματικά και η Φυσική, δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Πληροφορική Αθηνών θα πέσει αισθητά κάτω από τα 17.000, ενώ οι Φυσικομαθηματικές δεν θα σημειώσουν τόσο μεγάλη πτώση, κυρίως γιατί η βάση εισαγωγής τους κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, 14.000-16.000 μόρια.


3ο επιστημονικό πεδίο


Η πιο σίγουρη επιστροφή στα επίπεδα του 2013 είναι η Σχολή της Ιατρικής Αθηνών, η οποία πέρσι «κέρδισε» 300 μόρια, τα οποία θα χάσει φέτος. Οι αριστούχοι στη Βιολογία, μάθημα βαρύτητας για το 3ο επιστημονικό πεδίο, ήταν πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με πέρσι, γεγονός που θα επηρεάσει και τις παραϊατρικές σχολές, που κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Οι Φαρμακευτικές, για παράδειγμα, υπολογίζεται να χάσουν μέχρι και 600 μόρια.


4ο επιστημονικό πεδίο


Μέχρι και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν κάποιες σχολές από το συγκεκριμένο πεδίο. Για τα δημοφιλή τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια. Οι Σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων στο ΕΜΠ χάνουν τις δυσθεώρητες βάσεις που απέκτησαν πέρσι επιστρέφοντας στα 18.500 μόρια. Στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς ανεβασμένα, χωρίς να ξεπερνάνε τα 100 μόρια, θα κυμανθούν κάποια τμήματα που κυμαίνονται στο 13 με 14.


5ο επιστημονικό πεδίο


Εδώ η απώλεια ακόμα 1.000 μορίων εκτιμάται με μεγαλύτερη σιγουριά, καθώς οι χαμηλές επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Πτωτική πορεία την οποία δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι αναλυτές θα σημειωθεί και στα περιφερειακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων είναι κάτω από τη βάση, καθώς η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει τα τελικά νούμερα. Πάντως, οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση στα μόρια.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X