Αυτή η ΑΕΚ χαρίζει… χαμόγελα

Ο Κομίνης σφυρίζει τη λήξη στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ έχει επικρατήσει με 3-0 του Πλατανιά, πραγματοποιώντας μία ιδιαίτερα πειστική εμφάνιση (ειδικά για τα δεδομένα της εποχής και της ετοιμότητας των παικτών) και ο κόσμος -περισσότεροι από 30.000 φίλοι του «δικεφάλου»- αποχωρούν με ένα χαμόγελο ευτυχίας από το «Σπύρος Λούης».
Πρέπει να γυρίσω πολύ το χρόνο πίσω για να θυμηθώ, πότε είχαν νιώσει τόσο γεμάτοι οι ΑΕΚτζήδες. Σταγόνες χαράς και ευτυχίας είχαν πάρει ακόμα και πέρσι (στη νίκη επί του Ατρομήτοου με 3-0 επίσης για παράδειγμα, ή μετά την εμφάνιση στο «Γ. Καραϊσκάκης»), αλλά αυτό το γεμάτο συναίσθημα με το οποίο αποχώρησαν χθες από το στάδιο του Αμαρουσίου, είχαν να το ζήσουν χρόνια…
Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν κάποια πράγματα. Η νίκη με 3-0 επί του Πλατανιά, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία νίκη. Δεν χαρίζει ούτε τίτλους, ούτε περισσότερους βαθμούς. Ωστόσο είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Πρώτον γιατί ήταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Και είναι διαφορετικό να ξεκινάς με νίκη και εντελώς διαφορετικό με γκέλα, πόσω μάλλον με ήττα.
Δεύτερον γιατί κάποιοι παίκτες έκαναν ντεμπούτο και δεν αποκλείεται να είχαν έξτρα άγχος (κάποιοι μάλιστα δεν είχαν καν εμπειρίες από την κατηγορία). Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε διαχειρίσιμο και δημιουργικό. Και τρίτον γιατί με το… καλησπέρα, η ΑΕΚ απέδειξε ότι το πλάνο της έχει εφαρμογή.
Δεν πάει πολύς καιρός από τις κακές εμφανίσεις των φιλικών στην Πολωνία. Από τη μέρα όμως που η ΑΕΚ επέστρεψε στην Αθήνα, δείχνει σαν να έχει γυρίσει το διακόπτη. Εξαιρετικό ματς κόντρα στη Σεβίλλη, σούπερ εμφάνιση στην Ανκόνα κόντρα στην Ίντερ και χθες το απόλυτο. Ουσία, θέαμα και αποτέλεσμα.
Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο είχε κάποια θεματάκια μέχρι να διασπάσει τη διπλή ζώνη άμυνας που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παράσχος πολλές φορές στο ένα τρίτο του γηπέδου. Η τελική πάσα, η δημιουργία και τα τελειώματα των φάσεων δεν ήταν τα ιδανικά. Για… εκατοστά όμως. Η ασίστ του Γιόχανσον και το γκολ του Βάργκας έλυσαν το γόρδιο δεσμό.
Ωστόσο μόνο μετά το γκολ του Γκάλο, ο Πλατανιάς σταμάτησε να είναι «κλειδωμένος» τόσο πίσω προκειμένου να μη δώσει χώρους στην ΑΕΚ να κάνει το παιχνίδι της. Παιχνίδι με κατοχή της μπάλας στο 64%, 15 τελικές εκ των οποίων οι 8 στην εστία, 4 κόρνερ… Απλά απόλυτη κυριαρχία.
Σε ατομικό επίπεδο ό,τι και να γράψει κανείς για τον Γιάκομπ Γιόχανσον είναι λίγο. Ο Σουηδός είναι με διαφορά από τον δεύτερο, ο πιο ποιοτικός αμυντικός μέσος του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ έχει βρει έναν ανεκτίμητης αξίας θησαυρό. Και αν το… παγοθραυστικό συνεχίσει έτσι, τότε θεωρώ δεδομένο ότι γρήγορα θα «σκάσουν» προτάσεις για την απόκτησή του.
Εντυπωσιακός ήταν και ο Άρης Σοϊλέδης. Με διαφορά το καλύτερο παιχνίδι του από τη μέρα που ήρθε στην ΑΕΚ. Έκανε προετοιμασία φέτος και δείχνει παίκτης ικανός για να έχει φανέλα βασικού. Σίγουρα ο Τραϊανός Δέλλας θα έχει «πονοκέφαλο» όταν ο Ντίντακ Βιλά φτάσει στο επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας…
Εξαιρετικός ήταν και ο Γκάλο. Όχι μόνο για το γκολ φωτοβολίδα, αλλά για το ότι δίνει λύσεις σε πολλούς τομείς. Χθες δεν απειλήθηκε καθόλου από τον προσωπικό του αντίπαλο και έβγαλε πολλές φορές την ΑΕΚ στην επίθεση. Προσωπικά με τις κούρσες του (αλλά και το γκολ που πέτυχε) μου θύμισε λίγο από Χάρη Κοπιτσή σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό…
Σούπερ ήταν και πάλι ο Σιμόες. Ο Πορτογάλος, άλλη μία ανακάλυψη του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, όσο παίρνει χρόνο δίπλα στον «JJ» ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τις μετοχές του. Μαθαίνουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου και δημιουργούν ένα απροσπέλαστο τείχος μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.
Ο Βάργκας τη δεδομένη στιγμή μπορεί να βγάλει 65-70 λεπτά σε πολύ δυνατό τέμπο. Μόλις νιώσει απόλυτα έτοιμος θα εκτοξεύσει την ΑΕΚ. Χθες είχε μία ασίστ στον Τζιμπούρ και πέτυχε και το γκολ που έλυσε το γόρδιο δεσμό. Δε μάσησε στην κλωτσιά και κινήθηκε σε πολύ ελεύθερο ρόλο.
Πλατέλλας και Αραβίδης πήραν ξανά εξαιρετικό βαθμό. Ο πρώτος -που αναδείχθηκε και MVP του ματς- έκανε πολύ ουσιαστικό ματς, ενώ ο δεύτερος αποδείχθηκε και πάλι συνεπέστατος με το ραντεβού που είχε με τα αντίπαλα δίχτυα.
Όσο για το άλλο ελληνικό δίδυμο, αυτό στο κέντρο της άμυνας, βγάζει τέτοια «χημεία» που δύσκολα θα σπάσει τη φετινή σεζόν. Ο Κολοβέτσιος σε όλες τις φάσεις έβγαινε πρώτος στη μπάλα, ενώ η ωριμότητα του Τζανετόπουλου για την ηλικία του είναι απλά τρομερή.
Ο Μπαρόχα δεν πιέστηκε και πάλι καθόλου. Κάτι που αποδεικνύει την εξαιρετική αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ, ενώ ο Τζιμπούρ, έκανε το παιχνίδι που του είχε ζητήσει ο προπονητής. Θα μπορούσε να είχε σταθεί τυχερός στο 2′ και να ανοίξει το σκορ, αλλά και έτρεξε και άνοιξε διαδρόμους.
Όσο για τις αλλαγές; Ο Μπαρμπόσα έδειξε θέληση να βοηθήσει, ο Ανάκογλου ήταν πιστός στο πλάνο της τακτικής, ενώ για τον Μπουονανότε θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, μέχρι να δούμε τον πραγματικό τους εαυτό. Είναι φανερό πως είναι ανέτοιμος και πως στο διάστημα της διακοπής θα είναι ευεργετικό για αυτόν.
Φυσικά τα credit για την εικόνα αυτή της ΑΕΚ πρέπει να πάνε στον Τραϊανό Δέλλα και στους συνεργάτες του. Το πλάνο που δουλεύει ο «Κολοσσός» από τη μέρα που ανέλαβε την «Ένωση» βγαίνει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό στο γήπεδο.
ΥΓ 1: Η ΑΕΚ χρειάζεται ένα φορ περιοχής (ειδικά τώρα με την ατυχία του Τζιμπούρ). Έναν παίκτη με εμπειρίες που θα έχει για… πλάκα 10-15 γκολ στο πρωτάθλημα. Αν τον πάρει θα είναι ικανή για την υπέρβαση.
Δε θα κάνω καμία υπόδειξη όπως κάνουν αυτοί που επιμένουν για τον Λούκα δίχως να τον έχουν δει ούτε μία φορά στη ζωή τους. Που δεν ξέρουν καν τί σόι παίκτης είναι, αλλά κάνουν «εισηγήσεις».
ΥΓ 2: Ο Θέσαρ Άρθο ήρθε για πρώτος στόπερ και έχει καταλήξει τέταρτος και καταϊδρωμένος. Στα Σπάτα κυκλοφορεί ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση. Διορθωτικές κινήσεις δεν είναι κακό να γίνουν… Ειδικά αν έρθει κάποιος έμπειρος με ηγετικές ικανότητες που θα βοηθήσει να εξελιχθούν οι Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος και Λαμπρόπουλος…
ΥΓ 3: Κάθε ματς ξεχωριιστά έχει πει ο Δέλλας. Ραντεβού λοιπόν το επόμενο Σάββατο στην Ξάνθη. Με «διπλό» η ΑΕΚ, στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα θα έχει 40.000 κόσμο για πλάκα. Διότι χθες στο ΟΑΚΑ είχε 30.000 κόσμο παρά το ότι η εκκαθάριση έδειξε μόλις 15.868 εισιτήρια…

Σχετικά άρθρα