Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Ευρείας χρήσης παυσίπονα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Ευρείας χρήσης παυσίπονα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου thumbnail

Ευρείας χρήσης παυσίπονα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η τακτική λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης ή άλλων αναλγητικών μπορεί να μειώσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπαρον, μελέτησαν στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου της Δανίας και εστίασαν σε περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου που είχαν διαγνωστεί την περίοδο 1994-2011. Οι ασθενείς ήταν μεταξύ 30 και 85 ετών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και συνέκριναν τους ασθενείς με άλλη ομάδα 100.000 υγιών πολιτών από τη Δανία.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνδρες και γυναίκες που έπαιρναν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης (75 – 150 mg) για πέντε χρόνια ή περισσότερο είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 27%. Επίσης η χρήση ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια συντελούσε σε 30% με 45% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

«Η προστατευτική αυτή επίδραση είναι ένα καλό παράδειγμα ότι, φάρμακα ευρείας χρήσης έχουν αναπάντεχα οφέλη υγείας» σχολιάζει ο Δρ Μπαρον. Επισημαίνει ωστόσο ότι κάθε φάρμακο ενέχει και κινδύνους και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να λαμβάνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο η ασπιρίνη όσο και τα ΜΣΑΦ ενέχουν τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.


health.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X