Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σταθάκης: Πολύ σύντομα θα μπει τέλος στα Capital Controls
Σταθάκης: Πολύ σύντομα θα μπει τέλος στα Capital Controls thumbnail

Σταθάκης: Πολύ σύντομα θα μπει τέλος στα Capital Controls

Οι εκλογές να μην χαλάσουν όσα «χτίσαμε» 7 μήνες


  Ο φθηνός δανεισμός για έργα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ήταν μία από τις νίκες του υπουργείου Οικονομίας που αναφέρθηκε στον απολογισμό του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.  Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Υπουργός και οι Γεν. Γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα σε έξι (6) τομείς όπου επικεντρώθηκε η δράση τους από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και μετά.


Σύμφωνα με τον υπουργό αυτοί ήταν:


      Οι ιδιωτικές επενδύσεις της χώρας, οι οποίες χειρίζονται μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο κατά κύριο λόγο.
    Το ΕΣΠΑ που το διαχειριστήκαμε εν μέσω μιας μετάβασης, κλείνει το παλιό ΕΣΠΑ και ξεκινάει το καινούργιο.
    Καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εξασφαλίσαμε την περίοδο αυτή και τα οποία θα έχουν ένα ισχυρό αντίκτυπο την περίοδο τουλάχιστον μέχρι το 2020.
    Το εμπόριο το οποίο καλύπτει αυτή τη στιγμή όχι μόνο θέμα καταναλωτή αλλά και ομαλής λειτουργίας της αγοράς, αλλά και πολύ σημαντικά θέματα όπως είναι οι δημόσιες προμήθειες.
    Τα ΣΔΙΤ των στρατηγικών δηλαδή κοινών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
    Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και των προβλημάτων που προκύπτουν από το μείζον αυτό θέμα, στο οποίο είχαμε μια συμβολή δεν είναι αποκλειστικό θέμα του Υπουργείου μας.


Οι εκλογές να μην επηρεάσουν το ΕΣΠΑ


Οι εκλογές δεν πρέπει να  επηρεάσουν το ΕΣΠΑ είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην προώθηση έργων.  Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, δίνεται μάχη για να μη χαθούν πόροι κοντά στα 2 δισ. ευρώ με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση να προσθέτει από την πλευρά του πως, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα του προηγούμενου προγράμματος και το υπουργείο έχει στόχο να μη χαθεί ούτε ευρώ.


Γάλα και Φαρμακεία επηρεάζει η εφαρμογή


Ειδική αναφορά έγινε στην εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την ανάγκη αντισταθμιστικών μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της που επηρεάζει άμεσα την αγορά κυρίως στο γάλα (από τον Οκτώβριο) και  τα φαρμακεία, για το οποία, ο υπουργός δήλωσε πως εκκρεμούν κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ υπάρχει περιθώριο περισσότερων συζητήσεων μέχρι την εφαρμογής της τον Οκτώβριο.


Έρχονται ελαφρύνσεις στα Capital Controls


 Για τους τραπεζικούς περιορισμούς (Capital Controls) Ο υπουργός Οικονομίας είπε, ότι «εξετάζεται και αναμένεται να ικανοποιηθεί το αίτημα του εμπορικού κόσμου ώστε να πραγματοποιούνται χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις εισαγωγές μέχρι 20.000 ευρώ», ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» ξεκαθάρισε ότι το θέμα συνδέεται άμεσα με την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστικά πέρα από τα πρώτα βήματα που έχουν ήδη γίνει με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, το ελληνικό πλαίσιο αφορά την συνολική διαχείριση τους.


Σταθάκης: Δεν γίνονται πλειστηριασμοί Α’ κατοικίας


Τον Οκτώβριο ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός τονίζοντας πως, «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει πως δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας», ενώ τώρα γίνεται η επεξεργασία του επόμενου πλαισίου.


Επιτυχία το «ξεπάγωμα» των Ιδιωτικών επενδύσεων


ο υπουργός Οικονομίας ήταν ιδιαίτερα επεξηγηματικός κατά τη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού και επιχείρησε να δώσει μια πλήρη εικόνα για τα νέα μέτρα και τις δράσεις του υπουργείου το τελευταίο 7μηνο.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  «ένα από τα βασικά σημεία είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις (…) όταν αναλάβαμε την Κυβέρνηση, ο Αναπτυξιακός Νόμος ήταν πρακτικά παγωμένος. Υπενθυμίζω ότι οι δύο Αναπτυξιακοί Νόμοι από το παρελθόν οι οποίοι είναι εν λειτουργία, είχαν δεσμεύσεις περίπου 4,5 δις διαθέσιμα χρήματα μόλις 1,2 δις και αυτό το 1,2 δις ήταν παγωμένο τον Φεβρουάριο, είχαν παγώσει τα χρήματα αυτά, εξ αιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Υπηρεσία στο παρελθόν, το ’10-’11 και τα λοιπά».


«Εμείς κάναμε τρία πράγματα ως προς αυτό»:


    Ξεπαγώσαμε το 1,2 δις


    Προσπαθούμε να λύσουμε αυτή τη δυσαναλογία πόρων ανάμεσα στις δεσμεύσεις τα 4,5 περίπου δις και το 1,2 δις επαναξιολογώντας δυνατότητες που υπάρχουν


    Το τρίτο πράγμα που κάναμε ήταν ότι αποτρέψαμε περαιτέρω παρατάσεις των παλιών νόμων,


Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ανέφερε πως, βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «έκλεινε το παλιό 2007-3014 και ξεκινούσε το νέο 2014-2020. Όποτε τότε έπρεπε να διασφαλίσουμε την απορροφητικότητα των νέων προγραμμάτων για να ξεκινήσει ομαλά το καινούριο. Το παλιό ΕΣΠΑ έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός του 2015 και να αξιολογηθούν τα έργα που μπορούν να συνεχίσουν». Η απορροφητικότητα των προγραμμάτων έφτασε το 90% εκτός από δύο .»


Για το παλιό ΕΣΠΑ έγιναν τρία πράγματα. Χωρίσαμε όλα τα έργα του παλιού ΕΣΠΑ σε τρεις κατηγορίες:


    Σε αυτά που θα ολοκληρωθούν εντός του ’15,
    σε αυτά τα οποία θα συνεχίσουν και μπορούν να συνεχίσουν στο επόμενο ΕΣΠΑ,
    σε αυτά που έπρεπε να απενταχτούν. Διότι δεν θα ολοκληρώνονταν μέσα στην περίοδο αυτή και δεύτερον δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στο επόμενο.


«Τελευταίο σημείο και πολύ σημαντικό είναι η πρωτοβουλία που έγινε από κοινού με την Κομισιόν και η οποία επικυρώθηκε στη συνάντηση που είχαμε στις Βρυξέλλες με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Ντομπρόβσκις και τους αρμόδιους Επιτρόπους».


    Την υποκατάσταση του 5% της εθνικής συμμετοχής από ευρωπαϊκούς πόρους.
    Το διπλασιασμό της προκαταβολής για το νέο ΕΣΠΑ από 7 σε 14%.


«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η προκαταβολή του νέου ΕΣΠΑ που γίνεται με την έναρξη κάθε προγράμματος και άρα είναι πόροι που λογικά θα εισρεύσουν μέσα στο ’15 αρχές του ’16 το αργότερο, περίπου από 1,4 δις γίνονται 2,8 δις».


 


 


http://www.kontranews.gr/

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X