Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Γιατί τα εμφράγματα είναι πιο θανατηφόρα για τις γυναίκες;
Γιατί τα εμφράγματα είναι πιο θανατηφόρα για τις γυναίκες; thumbnail

Γιατί τα εμφράγματα είναι πιο θανατηφόρα για τις γυναίκες;

Επιστημονική μελέτη – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πεθαίνει μετά από έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο, από ομάδα ερευνητών του Κέντρου Καρδιαγγειακής Έρευνας του Παρισιού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 11.420 ατόμων από τη ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και διαπίστωσαν ότι εξ αυτών που είχαν υποστεί έμφραγμα, το ποσοστό επιβίωσης στις γυναίκες ήταν 18%, ενώ στους άνδρες 26%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξημένη θνησιμότητα των γυναικών λόγω εμφράγματος αποδίδεται στο γεγονός ότι συνήθως το καρδιακό επεισόδιο εκδηλώνεται σε πιο προχωρημένη ηλικία, συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη.

Τόσο ο διαβήτης, όσο και η ηλικία ειναι γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι, οι γυναίκες είχαν μικρότερη πιθανότητα να έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς και από την καρδιά, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για μοιραίο έμφραγμα. Αγγειοπλαστική είχε γίνει στο 26% των γυναικών, έναντι 36% των ανδρών.

Τέλος, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι γενικά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι υποβαθμισμένος μεταξύ των γυναικών, οι οποίες μπορεί να ανησυχούν για τυχόν εκδήλωση καρκίνου του μαστού και να αγνοούν ή να αδιαφορούν για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή της αρτηριακής πίεσης στον οργανισμό τους.


health.in.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X