Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εξοχικά και τουρισμός είναι πρωταθλητές στην αυθαιρεσία
Εξοχικά και τουρισμός είναι πρωταθλητές στην αυθαιρεσία thumbnail

Εξοχικά και τουρισμός είναι πρωταθλητές στην αυθαιρεσία

Εντός σχεδίου και με οικοδομική άδεια είναι το 62,1% των αυθαιρέτων που έχουν ενταχθεί έως τώρα στο σύστημα νομιμοποίησης, καταρρίπτοντας την αντίληψη ότι η παράνομη δόμηση ανθεί στις εκτός σχεδίου περιοχές.


Το 61% αποτελούν εξοχική κατοικία, με μέση παράνομη επιφάνεια του κτίσματος τα 75 τ.μ., που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο τριάρι. Τη μερίδα του λέοντος έχει η Αττική με 36,41% και ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 16,7%.


Είναι η «ταυτότητα» του… άγνωστου αυθαιρέτου, όπως διαμορφώνεται από την επεξεργασία των 900.000 δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και δείχνουν ότι σχεδόν το 20% των οικοδομών της χώρας έχει μια παρανομία μεσαίου ή και μεγάλου μεγέθους, που ξεπερνά σε επιφάνεια τα 63,4 εκατ. τετραγωνικά!


Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου 2016, αλλά για τις μικρής κλίμακας αυθαιρεσίες δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την τακτοποίησή τους.


Ζεστό χρήμα


Γράφημα για τα ακίνητα ΕΦ.ΣΥΝ.

Η επιχείρηση «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων, που ξεκίνησε το 2011 και… σκόνταψε στην απόρριψη του πρώτου νομοθετήματος από το ΣτΕ, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτική για τα δημόσια ταμεία, αφού τα βεβαιωμένα πρόστιμα φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ και έχει ήδη εισπραχθεί 1,7 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των ετήσιων εσόδων του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ!


Να σημειωθεί ότι το 58% των ιδιοκτητών που εντάχθηκαν στο σύστημα πλήρωσε εφάπαξ το οφειλόμενο πρόστιμο και κέρδισε έκπτωση 20%.


Τα αποκαλυπτικά στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες από το Τεχνικό Επιμελητήριο, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 24 μηνών από την εφαρμογή του τελευταίου νόμου νομιμοποίησης αυθαιρέτων (4178/2013).


Ο νόμος προβλέπει την καταβολή των προστίμων σε δόσεις που φτάνουν έως τα 8,5 χρόνια, καθώς και ειδικές μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες, όπως άνεργοι και πολύτεκνοι.


Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα καλύπτονται από ενδεχόμενη προσφυγή και οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν ενταχθεί στον νόμο 4014/2011, ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Προσφυγές είχαν γίνει και για τον νέο νόμο, αλλά δεν είχαν γίνει αποδεκτές από το ΣτΕ, γεγονός που αύξησε τον ρυθμό υποβολής δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες.


Ο νόμος του 2011


Πάντως τα περισσότερα έσοδα, που ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, προέρχονται από τους ιδιοκτήτες που είχαν ενταχθεί στον νόμο του 2011.


Σε σχέση με τον τρόπο πληρωμής των οφειλών, υπολογίζεται ότι το 87,5% γινόταν με κατάθεση μετρητών στις τράπεζες, ενώ μέσω συστήματος web banking εξυπηρετήθηκε το υπόλοιπο 12,5%.


Η εικόνα διαφοροποιήθηκε λίγο με την επιβολή των capital controls, που έφερε αύξηση της τελευταίας κατηγορίας στο 23,7%.


Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:


■ «Πρωταθλητές» στην παρανομία, με βάση τα δηλωθέντα τετραγωνικά αυθαιρέτου, είναι οι τομείς του τουρισμού και της βιομηχανίας, όπου η μέση επιφάνεια του παράνομου κτίσματος αγγίζει τα 495 τετραγωνικά! Ακολουθούν τα αγροτικά ακίνητα με 438 τετραγωνικά. Εχει όμως ενδιαφέρον ότι οι δύο αυτές κατηγορίες αντιπροσωπεύουν μόνον το 14,4% και το 0,9% των επιβληθέντων προστίμων, προφανώς γιατί νομιμοποιούνται βοηθητικά κτίσματα που έχουν χαμηλότερα πρόστιμα.


■ Με βάση τον αριθμό των δηλώσεων προηγούνται με 61% οι εξοχικές κατοικίες, εντός και εκτός σχεδίου, που όμως αντιπροσωπεύουν μόνον το 53,7% των προστίμων, γιατί οι αντικειμενικές αξίες σε αυτές τις περιοχές είναι χαμηλότερες.


■ Είναι άγνωστος ο αριθμός των αυθαιρέτων της χώρας, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να τα «φακελώσει» σε βάθος δεκαετίας με την πολυδιαφημισμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, που πάει από αναβολή σε αναβολή, και την υποχρεωτική αποτύπωση σε χάρτη κάθε ακινήτου που μεταβιβάζεται (γονική παροχή, αγοραπωλησία κ.λπ.).


efsyn.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X