Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Το παιδί που θέλει σε όλα να είναι πρώτο: Πώς συμπεριφέρεται
Το παιδί που θέλει σε όλα να είναι πρώτο: Πώς συμπεριφέρεται thumbnail

Mαρία, 37 ετών

Το παιδί που θέλει σε όλα να είναι πρώτο: Πώς συμπεριφέρεται

Αναγνώστρια ρωτά:


O γιος μου είναι ένα παιδί προσχολικής ηλικίας Εχει πολύ έντονο το συναίσθημα της πρωτιάςεπίσης θέλει να τα κάνει όλα μόνος του χωρις όμως να γνωρίζει το σωστό τρόπο στεναχωριέται αλλά κυρίως ανά περιόδους πιο έντοναέχει εκρήξεις θυμού όταν δεν πετυχαίνει ή δεν περνάει το δικό του Κυρίως εκτοξεύει τα παιχνίδια του αλλά και οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται κοντά του Κάποιες φορές εξωθεί ο ίδιος τις καταστάσεις προκειμένου να προκαλέσει εκνευρισμό Πώς να συμπεριφερθώ και ποιά στάση να κρατήσω κατά τη γνώμη σας


Στο ερώτημά σας απαντά η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα 


Οι συμπεριφορές που περιγράφεται δεν είναι σπάνιες για μικρά παιδιά. Δεν έχετε αναφέρει την ηλικία του παιδιού, αν έχει αδέλφια, την οικογενειακή κατάσταση και αν παρακολουθεί κάποιον παιδικό σταθμό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν την συμπεριφορά του παιδιου.

Σημαντικός παράγοντας είναι πως τα πηγαίνει με τα συνομηλικα παιδιά. Αν έχει καλές σχέσεις σημαίνει ότι είναι θέμα χειρισμών στην οικογενεια.

Τα παιδιά όταν πηγαίνουν σε σχολικό πλαίσιο σταματούν να τις έντονες συμπεριφορές που ειχαν. 

Επίσης οι συχνές βόλτες σε πάρκα παιδικές χαρές και η συναναστροφή με παιδιά βοηθούν στην εκτόνωση της ενεργητικότητας τους ‎.

Σε οικογένειες που προσερχονται στο ιατρειο μου για συμβουλευτικη ‎διαπιστώνω ότι υπάρχουν δύσκολες στιγμές στο παρελθόν της οικογένειας, γύρω από την σύλληψη και την γέννηση του παιδιού ή ιατρικό πρόβλημα που οδηγεί τους γονείς να είναι πολύ ευαίσθητοι στην ανατροφή του παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και όταν οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες αισθάνονται δύσκολα να βάλουν όρια στα παιδιά. Η συνέχεια συνήθως είναι να το αντιλαμβανονται τα παιδιά και να εκφράζουν πιο έντονα τα αρνητικα συναισθήματα που νιώθουν. 

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ βοηθητικό να απευθυνθείτε σε Παιδοψυχίατρο για να έχετε μια ολιστική εκτίμηση ‎ της καταστασης.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X