Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έγγραφο φωτιά καίει Παπακωνσταντίνου!

Έγγραφο φωτιά καίει Παπακωνσταντίνου!

Τη χαριστική βολή στον ήδη ποινικά εκτεθειμένο Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και στους διάτρητους ισχυρισμούς του δίνει νέο έγγραφο που αποκαλύπτει ότι η λίστα Λαγκάρντ ζητήθηκε επίσημα από τους Γάλλους επι της δικής του θητείας…στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η επίμαχη επιστολή υπογράφεται από τον πρώην στενό συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου και τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη και απευθύνεται στον γάλλο ομόλογό του. Με αυτή η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητούσε την λίστα Λαγκάρντ στην βάση των επίσημων ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας περι ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών.

Το συγκεκριμένο έγγραφο ολοκληρώνει το «σκηνικό του εγκλήματος» καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε και παρέλαβε τα στοιχεία των ελλήνων καταθετών στην HSBC, επίσημα, νόμιμα και αποκλειστικά για φορολογικούς σκοπούς.

Το ερώτημα πλέον που δημιουργείται είναι: για ποιο λόγο την εξαφάνισε και δεν την έδωσε στο ΣΔΟΕ για έλεγχο και επιβολή φορολογικών προστίμων; Οι εκτιμήσεις των μελών της επιτροπής αλλά και τα σχετικά ευρήματα της έρευνας απαντούν ως εξής: «όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητούσε την λίστα δεν γνώριζε το περιεχόμενό της. Το γεγονός ότι σε αυτή περιλαμβάνονται συγγενείς του αλλά και πλήθος γνωστών επιχειρηματιών τον οδήγησε στην αλλοίωση και στην εξαφάνισή της».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της προανακριτικής εξηγούν ότι η ποινική θέση του κ. Παπακωνσταντίνου είναι πλέον εξαιρετικά δυσχερής επισημαίνοντας οτι το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος έχει «δεθεί».

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα 10.6.2013 στην προανακριτική αναμένεται να φθάσει και το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις και την περιουσιακή κατάσταση των συγγενών του πρώην υπουργού που «σβήστηκαν» από την λίστα. Σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει «μαύρη» τρύπα ύψους 1,85 εκατ. ευρώ η οποία δεν δικαιολογείται γεγονός που αν επαληθευτεί τότε και το αδίκημα της νόθευσης αποκτά κακουργηματική διάσταση.

Έκθετος και ο Πλασκοβίτης

Πέραν αυτών, το νέο έγγραφο δημιουργεί αμείλικτα ερωτήματα και για τους χειρισμούς του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη ο οποίος αναμένεται να δώσει σήμερα εξηγήσεις στα μέλη της προανακριτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πλασκοβίτης στις εως τώρα καταθέσεις του στους οικονομικούς εισαγγελείς και στην προανακριτική ουδέποτε παραδέχθηκε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα επίσημα. Απεναντίας, άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται για παράνομο προϊών που έφτασε στα χέρια του υπουργείου με άτυπο τρόπο. Στην ουσία, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου είχε υιοθετήσει πλήρως την «γραμμή» Παπακωνσταντίνου η οποία έχει καταρρεύσει πανηγυρικά, συμπαρασύροντας και τον ίδιο στις βαρύτατες ευθύνες με ποινικές διαστάσεις.

Να σημειωθεί ότι την επιστολή κατέθεσε στην προανακριτική ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Κώστας Χαλαστάνης επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι ο ίδιος δεν είχε καμία περαιτέρω εμπλοκή με την υπόθεση πέραν της λήψης και απευθείας αποστολής του κλειστού φακέλου που του παρέδωσαν οι γάλλοι και ο οποίος όπως αποδείχθηκε περιελάμβανε το αυθεντικό CD με την λίστα Λαγκάρντ.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X