Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην Αθήνα μεταφέρεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών
Στην Αθήνα μεταφέρεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών thumbnail

Στην Αθήνα μεταφέρεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών

Σειρά δράσεων σε πολιτικό, αλλά και διαχειριστικό επίπεδο λαμβάνονται πλέον για το ζήτημα του μεταναστευτικού και τα πρώτα θετικά σημάδια της πολιτικής που έχει χαράξει και ακολουθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι πλέον ορατά.

Σε πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο οι Προκόπης Παυλόπουλος και Βασιλική Θάνου ενημέρωσαν τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Μπαν Κι Μουν και αντίστοιχα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και για όλες τις απαραίτητες ενέργειες που λαμβάνονται προκειμένου να υπάρξει χρηστή διαχείριση του ζητήματος.

Την ίδια ώρα τα πρώτα σημάδια αποσυμφόρησης του νησιού της Λέσβου από τις πολυπληθείς μεταναστευτικές ροές που καταφθάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια είναι πλέον ορατά.

Στην Αθήνα μεταφέρεται η πίεση

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Βασιλική Θάνου ο δήμαρχος Αθηναίων για το γεγονός ότι 20 ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας που παραχώρησε ο Δήμος στον Ελαιώνα, και παρά την υποδειγματική λειτουργία του, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να καθοδηγούνται, κατά εκατοντάδες, σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό σκηνικό.

Στο δήμο Αθηναίων επικρατεί έκδηλη ανησυχία για τη δυνατότητα φιλοξενίας και διαχείρισης των πολυάριθμων μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά από τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι χώροι φιλοξενίας, όπως αυτός του Βοτανικού δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα πολυάριθμοι μετανάστες, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους να υποχρεώνονται να εγκατασταθούν σε ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες.

Ήδη ένας «μίνι» και πρόχειρος καταυλισμός έχει δημιουργηθεί από την περασμένη εβδομάδα στην πλατεία Βικτωρίας, θυμίζοντας έντονα το σκηνικό που υπήρχε στο Πεδίο του Άρεως πριν ανοίξει ο χώρος φιλοξενίας στον Βοτανικό.

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των κονδυλίων

«Στο νήμα» φαίνεται ότι πέτυχε η Ελλάδα να ανοίξει το δρόμο για να απορροφήσει τα ζωτικά για την ουσιαστική και βιώσιμη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ευρωπαϊκά κονδύλια. Παρά την αδυναμία και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαδικασίες για το διορισμό της Αρχής που θα διαχειρίζεται τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. κονδύλια για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ανέφερε συγχρόνως ότι «η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών» και υποσχέθηκε ότι «η χρηματοδότηση ξεκινάει άμεσα».

Παράλληλα, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο δράσεων για το μεταναστευτικό. Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να παρουσιαστεί η έκθεση της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ, για την «πρόταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων διεθνούς προστασίας για την Ιταλία και Ελλάδα» που θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Αίσθηση για τις δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου

Ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι «Τραγική σύμπτωση, από τις 27 που παραιτηθήκαμε και μέσα σε μία εβδομάδα, ήρθαν στα νησιά, έσπασαν κάθε ρεκόρ, 51.000 πρόσφυγες, όταν επί των ημερών μας ερχόντουσαν σε όλα τα νησιά 12.000».

Συζήτηση στην Ευρωβουλή

Την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης από την ΕΕ και τα κράτη – μέλη, που προκάλεσαν οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, θα συζητήσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου, Νίκολας Σμιτ, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Το ΕΚ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σε ψήφισμα που θα υιοθετήσει την Πέμπτη.

Όλες αυτές οι κινήσεις λαμβάνονται με ορίζοντα τη επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 15-16 Οκτωβρίου. Βέβαια ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τούσκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής νωρίτερα από την προγραμματισμένη, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση της Λέσβου

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ασφυκτική πίεση από τις μεγάλες καθημερινές αφίξεις από τα τουρκικά παράλια ξεκίνησε η επιχείρηση αποσυμφόρησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την στιγμή στη Λέσβο. Παρότι καθημερινά δύο πλοία, το «Ελ.Βενιζέλος» και το Tera Jet μεταφέρουν στην Αθήνα περισσότερους από 4.000 μετανάστες το πρόβλημα δεν φαίνεται να επιλύεται.

Από χθες δρομολογήθηκε και ένα τρίτο πλοίο, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών και προσφύγων που υπάρχουν στο νησί ενισχύθηκαν και διευρύνθηκε το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να επισπευσθεί η ταυτοποίηση και απομάκρυνση των μεταναστών.

Η παραμονή πολυάριθμων προσφύγων και μεταναστών προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ποικίλα προβλήματα, καθώς οι χώροι πρώτης φιλοξενίας δεν επαρκούν, οι υποδομές της Λέσβου αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 80.000 κατοίκων και των περισσότερων από 15.000 μεταναστών που διαμένουν στο νησί, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τους μετανάστες που δεν επιθυμούν να παραμείνουν για μακρό διάστημα στη Λέσβο αλλά και από τους επαγγελματίες και τους κατοίκους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από 14.000 πρόσφυγες από τη Συρία και 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφυγαν από το νησί. Σήμερα αναμένεται να φύγουν ακόμα 7.000 μετανάστες.

Μετά τις δράσεις αυτές φάνηκαν τα πρώτα σημάδια αποσυμφόρησης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς ο κόσμος είναι πλέον αισθητά λιγότερος προκαλώντας την ανακούφιση και των κατοίκων του νησιού.


www.real.gr


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X