Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Ελλάδα από τις χειρότερες χώρες για τους ηλικιωμένους (Ελβετία η καλύτερη)
Η Ελλάδα από τις χειρότερες χώρες για τους ηλικιωμένους (Ελβετία η καλύτερη) thumbnail

Η Ελλάδα από τις χειρότερες χώρες για τους ηλικιωμένους (Ελβετία η καλύτερη)

Την 79η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα παγκοσμίως ως προς την ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει στους ηλικιωμένους. Αντιθέτως, οι καλύτερες χώρες για τα άτομα τρίτης ηλικίας ειναι η Ελβετία, η Νορβηγία και η Σουηδία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον δείκτη Global AgeWatch Index.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν.

Πάντως η Ελλάδα με την 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, βρίσκεται κάτω από χώρες, όπως η Κύπρος (30), η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75).

Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας ως προς την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050. Το προσδόκιμο ζωής ενός 60χρονου υπολογίζεται σε 24 χρόνια, ενώ το προσδόκιμο υγιούς ζωής σε 17,4 χρόνια.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον Global AgeWatch Index έχει συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων (22η) και στην εισοδηματική ασφάλειά τους (28η), παρά την μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος (26.215 ευρώ) λόγω της κρίσης και το ότι μόνο το 77,4% των ατόμων άνω των 65 ετών παίρνουν σύνταξη. Σε 7,7% υπολογίζεται το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών (όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο από το μισό του μέσου εθνικού εισοδήματος).

Η Ελλάδα έχει πολύ κακές επιδόσεις (91η) στο κατά πόσο το περιβάλλον της διευκολύνει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, εξαιτίας των πολύ χαμηλών ποσοστών ικανοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας από τις μεταφορές (53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%).

Αναφορικά με τις κοινωνικές διασυνδέσεις, το 61% των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να βασιστουν σε περίπτωση ανάγκης. Εξάλλου μόνο το 48% δηλώνουν ότι νιώθουν ασφαλείς να περπατάνε μόνοι τους τη νύχτα στη γειτονιά τους ή γενικότερα στην πόλη τους.

Χαμηλή είναι επίσης η θέση της Ελλάδας (87η) στο πεδίο των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησής τους (35,6%) και του όχι υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους (μόνο το 31% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Ο δείκτης, που καταρτίζεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον Δρ Ασγκάρ Ζαϊντί του Κέντρου Ερευνών Γήρανσης, καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μια αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικο-οικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου, όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.α.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής που επενδύουν συστηματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων (υψηλότερες συντάξεις, καλύτερη περίθαλψη, μεγαλύτερη ασφάλεια κ.λπ.), βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. «Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις» επισημαίνουν.

Κι ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες προηγούνται ως προς την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σήμερα συνεχίζει να κατέχει η Ιαπωνία (86 χρόνια), ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη.

Το 73,5% των ανδρών, ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες εργαζόμενες συνήθως αμοίβονται λιγότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ποικίλουν δραματικά, από 48,5% στη Νότια Κορέα έως μόνο 1,6% στην Ισλανδία. Έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών στη Γη θα έχει φθάσει το 16,5%, τα τρία τέταρτα από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.


ΑΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X