Αρχική / More / Life stories / Ποιος είναι ο Γ.Γ του ΚΚΕ και ποια είναι η άγνωστη σε όλους γυναίκα του;
Ποιος είναι ο Γ.Γ του ΚΚΕ και ποια είναι η άγνωστη σε όλους γυναίκα του; thumbnail

Ποιος είναι ο Γ.Γ του ΚΚΕ και ποια είναι η άγνωστη σε όλους γυναίκα του;

Γεννημένος στις 10 Αυγούστου του 1955 στην Λαμία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεγάλωσε σε μια οικογένεια αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ο πατέρας του, Αποστόλης Κουτσούμπας, μέλος του ΚΚΕ πιάστηκε το 1945 στη Λάρισα, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για οκτώ χρόνια. Με τον ερχομό του στην Αθήνα το 1973 για σπουδές στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δ. Κουτσούμπας έρχεται σε επαφή με την παράνομη οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ τον Δεκέμβρη του 1973. Έναν χρόνο μετά γίνεται μέλος του ΚΚΕ και με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ στέλνεται το καλοκαίρι του 1975 για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Περνάει αποκλειστικά στην κομματική δουλειά το Φθινόπωρο του 1977, ως γραμματέας «Αχτίδας» και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας. Από το 1979 είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις, όπως υπεύθυνος της εργατικής συνδικαλιστικής δουλειάς, καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας. Στην πορεία αναλαμβάνει Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, εκτός από διάστημα 21 μηνών που υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του σε Μεσολόγγι, Κομοτηνή και Λήμνο. Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάη του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ στη διάσπαση του 1991, ως Γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ τίθεται ενάντια στην ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ. Τον Δεκέμβρη του 1991 στο 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον πολιτισμό και στη συνέχεια τον 902.
Το 1994 αναλαμβάνει υπεύθυνος από το Π.Γ. για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Στο 15ο Συνέδριο (Μάη του 1996) εκλέγεται μέλος του Π.Γ. και αναλαμβάνει Διευθυντής του Ριζοσπάστη, θέση την οποία είχε για μια δεκαετία. * Όπως δημοσιεύτηκε από το γραφείο τύπου του ΚΚΕ. Ένα «αυστηρό» κομματικό στέλεχος Τον ακολουθεί η φήμη του «αυστηρού» και «σκληρού» κομματικού στελέχους, ενώ στις «αδυναμίες» του συγκαταλέγεται η μικρή δημοτικότητά του στην κοινή γνώμη και το γεγονός ότι, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, απεχθανόταν τις κάμερες και την δημοσιότητα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε πρόσφατη ομιλία του στη Καλλιθέα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που προέκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το “Αριστερό Ρεύμα” ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν – και δεν αποκλείεται τίποτα – από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Όπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα». Ποια είναι η σύζυγός του;


Η Αναστασία Κουτσούμπα είναι η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσούμπα, Πρόεδρου του ΚΚΕ και έχουν μια κόρη. Είναι νεότερη κατά δύο χρόνια από τον 58χρονο Δημήτρη Κουτσούμπα. Η κυρία Κοντογιάννη, ήταν  πολύ προτού αναλάβει ο συζυγός της θέση του γενικού γραμματέα στο ΚΚΕ, γνωστή στους κύκλους του Κόμματος. 


Η κυρία Κοντογιάννη είναι μαθηματικός και καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Βοιωτίας και υπηρετεί τα κοινά συμμετέχοντας σε φορείς της Λιβαδειάς όπου κατοικεί μόνιμα μαζί με τον κ. Κουτσούμπα και την κόρη της, ενώ έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Εχοντας στενούς δεσμούς με τον τόπο της, καθώς ανήκει σε οικογένεια αριστερών αγωνιστών, η κυρία Κοντογιάννη απέχει από την πολιτική και συνδικαλιστική σκηνή της Αθήνας.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X