Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / 'Ασκηση: Πώς να διώχνετε κάθε Παρασκευή όλο το άγχος
'Ασκηση: Πώς να διώχνετε κάθε Παρασκευή όλο το άγχος  thumbnail

'Ασκηση: Πώς να διώχνετε κάθε Παρασκευή όλο το άγχος

Πώς να διώξετε το άγχος από το μυαλό και το σώμα σας


Επειδή η αγωνία προκαλείται από άγχος, κι επειδή το άγχος και η αγωνία είναι ο τρόπος που αντιδρά ο καθένας από εμάς στα γεγονότα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιορίσετε τι ακριβώς σας δημιουργεί άγχος και, κατά συνέπεια, αγωνία. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ανακαλύψετε τις πηγές του άγχους σας, θα έχετε μεγαλύτερη ευχέρεια να διαχειριστείτε την αντίδρασή σας σε αυτές. Αν συνειδητοποιήσετε ποιες ώρες της ημέρας έχετε άγχος και ποια είναι τα γεγονότα και οι άνθρωποι που το προκαλούν, τότε θα είστε σε θέση είτε να τα απομακρύνετε από τη ζωή σας ολοσχερώς, μια πολυτέλεια που δυστυχώς δεν έχουμε πάντα, είτε να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε πιο αποτελεσματικά.


Καταγράψτε τις σας αγχωτικές δραστηριότητες, απλώς να τις καταγράψετε όταν συμβαίνουν!


Ακόμα κι αν υποφέρετε από χρόνιο άγχος, είναι σημαντικό να καταγράψετε τις αντιδράσεις σας απέναντι σε μικρότερα, καθημερινά γεγονότα που ίσως να επιδεινώνουν το άγχος αυτό ή να προσθέτουν μια πίεση, η οποία εξελίσσεται σε αγωνία. Αν απαλλαγείτε από αυτά ή ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειές τους, τότε θα διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε πιο εύκολα και τις μακροχρόνιες πιέσεις.


Με τη βοήθεια των παρακάτω ερωτήσεων, καταγράψτε για μία εβδομάδα οτιδήποτε σας προκαλεί κάποια αγχώδη αντίδραση.


♦ Τι συνέβη;


♦ Τι κάνατε εκείνη την ώρα;


♦ Με ποιον ήσασταν μαζί;


♦ Πού ήσασταν;


♦ Πώς νιώσατε;


♦ Τι σκεφτόσασταν;


♦ Τι κάνατε;


♦ Πώς νιώσατε σωματικά;


♦ Πόσο αγχωμένοι νιώσατε;


Δεν έχει σημασία πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο κατάλογος. Μπορεί μέσα στην εβδομάδα να συμβούν πενήντα μικρά αγχωτικά γεγονότα που σας ταλαιπωρούν ή ένα τεράστιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσδιορίσετε πότε και πώς συνέβη, πώς νιώσατε όταν συνέβη και πώς συ-μπεριφερθήκατε. Επίσης, όταν δείτε τα γεγονότα αυτά καταγεγραμμένα, θα μπορέσετε να τα εκτιμήσετε αντικειμενικά. Μπορεί να γράψατε "Το να πρέπει να πλύνω τα ρούχα, ενώ έχω πολλή δουλειά" και να γελάσετε,επειδή, συγκριτικά με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον κατάλογο, το πλύσιμο των ρούχων δεν σας ενοχλεί καθόλου. Και μάλιστα σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από την οθόνη του υπολογιστή. Είναι περίεργο πόσο συχνά πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα μας προσθέτουν άγχος, χωρίς όμως να έχουμε σκεφτεί σοβαρά αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει. Αν αναγνωρίζετε ότι κάποιο ανήκει σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να το σβήσετε από τη λίστα σας και να έχετε μια αιτία ανησυχίας λιγό-τερη!


Ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας στο τέλος της εβδομάδας:


♦ Ποια είναι τα συνηθέστερα θέματα του άγχους και της αγωνίας σας; (Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός / για πολλά μικρά γεγονότα που σχετίζονται με το αρχικό / για πολλά μικρά, άσχετα μεταξύ τους γεγονότα; Με τι έχουν να κάνουν;


♦ Καταγράψτε το έναυσμα σε κάθε περίπτωση και να είστε συγκεκριμένοι (π.χ., από τους δώδεκα παράγοντες άγχους που σημειώσατε μήπως οι επτά σχετίζονται με εκείνη την πραγματικά ενοχλητική κοπέλα από το λογιστήριο;).


♦ Τώρα εξετάστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Μήπως μπορείτε να περιορίσετε την επαφή σας με τη συγκεκριμένη κοπέλα από το λογιστήριο; Μπορείτε να της στέλνετε μέιλ αντί να της τηλεφωνείτε; Μήπως μπορείτε να αναθέσετε αυτό το κομμάτι σε κάποιον συνάδελφό σας; Αν όχι, μήπως μπορείτε να ορίσετε μια συνάντηση μαζί της, για να συζητήσετε πώς θα συνεργαστείτε καλύτερα στο μέλλον;


♦ Πώς βιώσατε αρχικά το άγχος; (Σκεφτήκατε "Αυτό δεν μπορώ να το διαχειριστώ" ή μήπως σφίχτηκε το στομάχι σας;) Αν συνειδητοποιήσείε ποια ήταν η αρχική σας αντίδραση στο άγχος, θα μπορέσετε να την αναγνωρίσετε και στο μέλλον, έτσι ώστε, την επόμενη φορά που τριγυρίζει στο μυαλό σας μια αρνητική σκέψη, να ξέρετε ότι μπορείτε να την αμφισβητήσετε ή, την επόμενη φορά που θα σφιχτεί το στομάχι σας, να γνωρίζετε ότι θα επακολουθήσουν αρνητικές σκέψεις ή συμπεριφορά.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X