Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι πρέπει να τσεκάρουμε πριν κάνουμε σχέση με έναν άνδρα
Τι πρέπει να τσεκάρουμε πριν κάνουμε σχέση με έναν άνδρα  thumbnail

Τι πρέπει να τσεκάρουμε πριν κάνουμε σχέση με έναν άνδρα

Αν η επιλογή επαγγέλματος καθορίζει ένα μέρος της ζωής μας, η επιλογή του συντρόφου είναι όντως κρίσιμο στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά την όλη ζωή μας. Η επιλογή όμως επαγγέλματος σημαίνει χιλιάδες ώρες προετοιμασίας. Οσο πιο απαιτητικό το επάγγελμα, τόσο πιο μακρόχρονη, κοπιαστική και απαιτητική η προετοιμασία. Χιλιάδες ώρες μελέτης και πρακτικής άσκησης οδηγούν στην δυνατότητά απόκτησης μιας επαγγελματικής ταυτότηταςΠοια είναι η αντίστοιχη προετοιμασία για την σχέση ζωής;


Απαντά ο συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καραγιάννης 


Γιατί μπορείς να φαντάζεσαι ότι Θα επιλέξεις μια καλή «περίπτωση» που θα έχει ομορφιά, ζωντάνια, χαρά. δημιουργικότητα, υπευθυνότητα. ερωτισμό, λογική, χιούμορ, ωριμότητα, τρυφερότητα. δύναμη, γοητεία και αέναη επιθυμία για ζωή και αυτή θα αναζητεί κάποιον που τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η παραίτηση, η ανία. η πίκρα, το παράπονο, η γκρίνια, η κούραση, η απογοήτευση. η ανειΛυνότητα. η ασυνέπεια, η επιφα νειακότητα και η διαρκής μιζέρια;


Γιατί μπορείς να φαντάζεσαι ότι ο όμορφος πετυχημένος άντρας με το «θεληματικό πηγούνι», που θεωρείται ο σπουδαίος καρδιοκαταχτητής (ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ικανός να χάνει μια αξιοπίστη σχέση ζωής, εκτός βέβαια από αυτήν με την πολναγαπημενη του μητέρα), όταν θα σε γνωρίσει θα εχπλαγει από τη ζωντάνια σου χαι θα μείνει για  πάντα μαζί σου; (Που ευτυχώς που θα σε παρατήσει, αφού θα έχει ρουφήξει τους χυμούς σου, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να του παίζεις τη μαμά για όλη σου τη ζωή.)


Γιατί μπορείς να φαντάζεσαι ότι η γυναίκα που αναβάλλει με άμεσους ή με έμμεσους τρόπους τη δέσμευσή της μέχρι τις παραμονές της εμμηνόπαυσης, θα είναι διατεθειμένη να συνυπάρχει με κάποιον στην συνέχεια, αφού θα έχει κάνει μαζί του το παιδί που ήθελε;


Γιατί η αποτυχία σε εικοσιπέντε σχέσεις να θεωρείται ως σημαντική εμπειρία για μια επιτυχημένη σχέση και όχι ως προϋπόθεση για την αποτυχία και στην εικοστή έκτη σχέση;


Η επεξεργασία βέβαια των αστοχιών μας, όχι με την μορφή των ενοχών ή του μοιραίου, δύναται να οδηγήσει σε αποφάσεις ζωής που αλλάζουν την μοίρα και τα δεδομένα. Ίσως, στις σημερινές συνθήκες θα πρέπει να τιμήσουμε την ξανακερδισμένη αθωότητα. Την αθωότητα που δεν συνίσταται στην άγνοια του κακού, αλλά στην επιθυμία του αγαθού. Την αθωότητα που δεν προκύπτει από τον απομονωτισμό, αλλά από την επεξεργασία των σχέσεων. Την αθωότητα που δεν σου συμβαίνει, αλλά την επιδιώκεις.


Ο  άνθρωπος, πριν φτάσει στη φάση να επιλέξει σύντροφο, είναι αναγκαίο να περάσει μια εσωτερική προσωπική διεργασία. 


Είναι αποφασιστικό για την έκβαση της σχέσης το αν ο νέος έχει περάσει ένα ορισμένο ψυχολογικό διάστημα παλεύοντας μόνος του με τη ζωή, βασισμένος στις δικές του δυνάμεις και ότι τελικά μπορεί να κερδίσει τη μάχη ενάντια στους φόβους του. Τότε θα μπορεί να κατακτήσει μιαν «ενήλικη» σχέση με τους γονείς του: Αποχωρισμός και αυτονόμηση αφενός, ώριμη στάση, αναγνώριση και ευγνωμοσύνη αφετέρου.


Στην επιλογή συντρόφου είναι ξεκάθαρο ότι το πλάνο ζωής που έχουμε συνειδητά ή ασύνειδα δημιουργήσει θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Οι πιθανότητες ενός καλού γάμου εξαρτώνται από το βαθμό της συγκινησιακής σταθερότητας στον οποίο έχει φτάσει ο κάθε σύντροφος πριν το γάμο, καθώς επίσης από την αναγνώριση των αντιφατικών επιθυμιών οι οποίες προκαλούν συγκρούσεις.


Ακόμη όμως κι αν δόθηκε η χάρη σε δύο νέους ανθρώπους να ερωτευθούν, για να δομηθεί μια λειτουργική σχέση ζωής, χρειάζεται να χτιστεί βήμα προς βήμα. Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε την άποψη ότι η εκπλήρωση των πόθων μας θα πρβπει να μας χαρίζεται σαν δώρο και να μην απαιτείτε να εργαστούμε για την κατάχτησή της.


Η προετοιμασία για την ερωτική σχέση  αφορά καταρχάς την πεποίθηση ότι η σχέση αυτη υφίσταται. Να μπορείς να την ονειρευτείς. Όχι ως παραμύθιασμα και εφησυχασμό, αλλά ως οραμα .Να μπορείς να την γευτείς, πριν την γνωρίσεις. Να σε συντροφεύει και στην μεγαλύτερη μοναξιά σου. Να μη σου επιτρέπει να ενδίδεις σε εκπτώσεις.


Η προετοιμασία για την ερωτική σχέση μιας ζωής αφορά την απόφασή σου να είσαι ερωτικός άνθρωπος απαντός καιρού»!


Γιατί θα διαλέξεις για σύντροφο έναν άνθρωπο που δεν θα τον επέλεγες  για συνεταίρο σου;


 


Απόσπασμα από το βιβλίο Έρωτας ή τίποτα- Εκδόσεις Αρμός

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X