Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Οι κύστες της ωοθήκης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
Οι κύστες της ωοθήκης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται thumbnail

Οι κύστες της ωοθήκης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Η κύστη της ωοθήκης


Συμβουλές για έφηβες και νέες κοπέλες 


Κείμενο της Dr Irene Mimoun


Η ωοθήκη μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη από το κανονικό ή να πονάει κατά την ψηλάφηση. Τότε, ο γυναικολόγος εικάζει ότι πρόκειται για κύστη της ωοθήκης. Η κύστη είναι ένα είδος θύλακα  με περιεχόμενο υγρό, σχεδόν υγρό ή στερεό και βρίσκεται στην ωοθήκη. Για να προσδιοριστεί η φύση της κύστης, πρέπει απαραίτητα να γίνει υπερηχογράφημα στην πυελική χώρα.


Το υπερηχογράφημα, χάρη στους υπέρηχους, παρέχει τη δυνατότητα στο γιατρό να παρατηρήσει το εσωτερικό της κοιλιάς. 0 γιατρός περιφέρει πάνω στην κοιλιά τον ηχοβολέα (εξάρτημα του υπερηχογράφου) και σε μια οθόνη που έχει μπροοτά του βλέπει τους ήχους που αντανακλώνται. Για να ολοκληρώσει την εξέταση, η οποία είναι ανώδυνη, -εφόσον βέβαια η κοπέλα δεν είναι παρθένα- κάνει και διακολπικό υπερηχογράφημα. 0 γιατρός θα σας ζητήσει να πιείτε νερό πριν από την εξέταση, ώστε να γεμίσει η ουροδόχος κύστη και να γίνει δυνατή η απεικόνιση των ωοθηκών. Με το υπερηχογράφημα μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος των ωοθηκών, το μέγεθος της κύστης και το περιεχόμενό της. Η εν γένει συμβολή του στη γυναικολογική διάγνωση είναι πολύτιμη.


Υπάρχουν δύο ειδών κύστεις: οι οργανικές και οι λειτουργικές.


Οι οργανικές κύστεις είναι συχνά εμβρυϊκής προέλευσης, που σημαίνει ότι σχηματίστηκαν στην ωοθήκη σας τότε που ήσασταν ακόμα στην κοιλιά της μητέρας σας. Ονομάζονται και δερματοειδείς κύστεις και πρόκειται για καλοήθεις όγκους, οι οποίοι είναι συμπαγείς και πολλές φορές περιέχουν τρίχες, υπολείμματα οστών ή ένα δόντι!


Άλλες οργανικές κύστεις αναπτύσσονται εις βάρος των ιστών της ωοθήκης είναι οι ορώδεις κύστειςI οι βλεννώδεις κύστεις (που περιέχουν ένα κολλώδες υγρό σαν τη βλέννα) και οι σοκολατοειδείς κύστεις (που περιέχουν αίμα). Αυτές οι κύστεις πρέπει να χειρουργούνται πριν μεγαλώσουν πολύ.


Είναι δυνατόν, μια κύστη να συστραφεί, προκαλώντας έτσι δυνατούς πόνους. Σ' αυτή την περίπτωσή, ή χειρουργική επέμβαση είναι επείγουσα.


Οι λειτουργικές κύστεις, που είναι και οι wo συχνές, οφείλονται σε δυσλειτουργία των ωοθηκών κατά τη διάρκεια του εμμηνορ-ρυσιακού κύκλου. Η ωορρηξία δεν επιτυγχάνεται και συνεπώς το ωάριο μένει μέσα στην ωοθήκη, γεμίζει με υγρό και μετατρεπεται σε κύστη, Συνήθως οι λειτουργικές κύστεις εξαφανίζονται αμέσως μετά τον ερχομό της περιόδου. Γΐ αυτόν το λόγο, είναι προτιμότερο να περιμένετε πριν οπ&ραοισετε νο κάνετε χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γυναικολογος αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία των ωοθηκων με μια ορμονική θεραπεία κι όλα μπαίνουν σε τάξη. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X