Τερέντιος thumbnail

Τερέντιος

Publius Terentius Afer ( περ185-159 π.Χ. , Ρωμαίος κωμωδιογράφος)


Ο Τερέντιος  ήταν Λατίνος κωμικός ποιητής.


Λίγα είναι γνωστά για την ζωή του. Ήρθε στην Ρώμη από την Βόρεια Αφρική ως δούλος του συγκλητικού Τερέντιου Λουκανού, ο οποίος διέγνωσε τις ικανότητές του, τον μόρφωσε, του απέδωσε την ελευθερία και του έδωσε το όνομά του.


Ο Τερέντιος πρόλαβε να γράψει και να δει επί σκηνής έξι κωμωδίες. Το 159 π.Χ. έκανε ένα ταξίδι στην Ελλάδα από το οποίο δεν επέστρεψε. Είναι βάσιμο να θεωρηθεί πως τότε τελείωσε η ζωή του αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.


Όλα τα έργα του Τερέντιου διαδραματίζονται στην Ελλάδα και όλα ανάγονται σε ελληνικά πρότυπα, του Μενάνδρου πρωτίστως και του Απολλόδωρου του Καρύστιου. Κατηγορήθηκε σαν μιμητής αλλά η σύγχρονη κριτική δέχεται ότι προσήρμοσε τα πρότυπά του στην ρωμαϊκή πραγματικότητα. Η ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων του είναι βαθύτερη από αυτήν του Πλαύτου και η γλώσσα του και το ύφος του πιο εκλεπτυσμένα. Αλλά αυτά του στοίχισαν, στην Ρώμη της εποχής εκείνης, την ομαδική αποχώρηση των θεατών της Πεθεράς του δύο φορές, επειδή διεξάγονταν τις ώρες των παραστάσεων αγώνες πυγμαχίας και ξιφομαχίας.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X