Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Πώς καταλαβαίνεις ότι ο φίλος σου έχει κονδυλώματα
Πώς καταλαβαίνεις ότι ο φίλος σου έχει κονδυλώματα thumbnail

Λένα, 25 ετών

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο φίλος σου έχει κονδυλώματα

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Πώς μπορω να καταλαβω οτι ενας ανδρας εχει κονδυλωμα στο πεος του; Δεν ειναι αμηχανο ειδικα στην πρωτη γνωριμια και τις πρωτες φορες να ψαξω να ψαξω το δερμα του για να δω αν εχει; αναρωτιεμαι αν και οι ιδιοι  γνωριζουν τι ειναι για να ειναι για να ειναι ειλικρινεις μαζι μου. Εν παση περιπτωση ποια ειναι τα συμπτωματα και πως τα αν αγνωριζουμε;Ευχαριστω πολυ. 


O  Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου απαντά. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου
 Τα κονδυλώματα διακρίνονται στα γεννητικά όργανα του άντρα και με γυμνό μάτι. Μπορεί μια γυναίκα να ελέγξει διακριτικά την παρουσία τους. Όμως οι περισσότεροι άνδρες έχουν στον οργανισμό τους τον ιό των κονδυλωμάτων χωρίς να έχουν κονδυλώματα ή και χωρίς να το γνωρίζουν.


Παρά το γεγονός ότι η μόλυνση από τον ιό αποτελεί πλέον συχνό και διαδεδομένο πρόβλημα, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν όχι μόνο τις λεπτομέρειες μετάδοσης αλλά και τους κανόνες αντιμετώπισης του ιού. Ίσως σε αυτό συντελεί σε κάποιο βαθμό και η διαφορετικότητα αντιλήψεων εκ μέρους των γιατρών.


Όμως κάποιοι βασικοί κανόνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πορεία και την αντιμετώπιση της ίωσης, αλλά και την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της λοίμωξης. • Οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Η απλή μόλυνση δεν οδηγεί άμεσα σε εμφάνιση συμπτωμάτων (κονδυλώματα, παρουσία του ιού στον τράχηλο της μήτρας, βλάβες στον τράχηλο που ονομάζονται δυσπλασίες). Ο ένας σύντροφος μολύνει τον άλλο, ο ιός γίνεται μπαλάκι πινκ-πονκ και με αυτό τον τρόπο αυξάνονται τα ιϊκά φορτία, που οδηγούν στην εμφάνιση βλαβών.

 • Ο συνηθισμένος χρόνος από τη μόλυνση μέχρι την ανίχνευση του ιού είναι από δύο μήνες έως δύο χρόνια. Ο χρόνος εξαρτάται από τη μολυσματικότητα (επιθετικότητα) του ιού, την αντίσταση του κάθε οργανισμού και τη συχνότητα των επαφών.

 • Η αρχική διάγνωση τίθεται από το τεστ Παπανικολάου ή την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Υποψία για την παρουσία του ιού αποτελεί η συχνή υποτροπή κολπίτιδας. Η σωστή λήψη του τεστ Παπανικολάου από γιατρό και η λεπτομερής ενημέρωση του κυτταρολόγου αυξάνουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
  Το τεστ Παπανικολάου δεν υποκαθιστά την καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον αποκλεισμό μικροβίων και κυρίως χλαμυδίων και μυκοπλασμάτων.

 • Η κολποσκόπηση που συνήθως ακολουθεί θα πρέπει να συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τα ευρήματα του τεστ Παπανικολάου και να υποδεικνύει το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος. Το ίδιο ισχύει και για τη βιοψία που μερικές φορές είναι αναγκαία.

 • Η αντιμετώπιση των μικροβίων που προκαλούν την κολπίτιδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται χρονικά της κολποσκόπησης.

 • Αν η κολποσκόπηση είναι αξιόπιστη, λίγες φορές απαιτείται βιοψία τραχήλου. Η ασθενής θα πρέπει να ζητάει για το αρχείο της έκθεση της κολποσκόπησης και της βιοψίας, αν έγινε.

 • Ήπιες βλάβες στον τράχηλο της μήτρας (απλή παρουσία του ιού ή δυσπλασία ήπιας μορφής) δεν δικαιολογούν επέμβαση με χειρουργική μέθοδο ή λέιζερ, εκτός αν η ασθενής δεν μπορεί να συνεργαστεί στο πλάνο παρακολούθησης.

 • Η κρυοπηξία δεν αποτελεί μέθοδο αντιμετώπισης των βλαβών του τραχήλου, αντίθετα μάλιστα μπορεί να δυσκολέψει τη σωστή παρακολούθηση, αποκρύβοντας βλάβες.

 • Η ταυτοποίηση του ιού, η αναζήτηση δηλαδή των στελεχών που προκαλούν τη βλάβη (HPV-PCR) δεν έχει σημαντικό ενδιαφέρον γιατί δεν διαφοροποιεί τη θεραπευτική πορεία και τον τρόπο αντιμετώπισης. Απλά αυξάνει το άγχος της γυναίκας για την πορεία της λοίμωξης. Το ίδιο ισχύει και για τον/την σύντροφο, που σε γενικές γραμμές θα πρέπει να θεωρείται φορέας του ιού, αν δεν υπήρχε αυστηρή και μόνιμη χρήση προφυλακτικούComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X