Την εκτίμηση ότι πλησιάζει η σταδιακή χαλάρωση των capital controls εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, αν το πρόγραμμα παραμείνει σε καλό δρόμο, η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να μην είναι μακριά. "Έχουν μπει οι βάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls", δήλωσε ο Κονστάνσιο. "Θα αρθούν όπως και στην Κύπρο".


Παράλληλα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική κρίση κλόνισε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν "ποτέ πραγματικό", διότι δεν θα ήταν νόμιμο.

Ο Κονστάνσιο τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία διάσωσης των 85 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, είπε ότι δεν θα πρέπει να εξετάζεται με απλά ποσοστά και εκτίμησε ότι οι απόψεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα συγκλίνουν όταν συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους κατά την πρώτη αξιολόγηση.

"Τα κράτη-μέλη έχουν αρνηθεί ένα κούρεμα και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα είναι απαραίτητο δεδομένων των αριθμών", πρόσθεσε ο Κονστάνσιο. "Όσο περισσότερο ψάχνει κανείς τους αριθμούς, τόσο περισσότερο φαίνεται να εξάγεται αυτό το συμπέρασμα."


avgi.gr