Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Το "σφράγισμα" των συνόρων και οι φράχτες δεν είναι οι σωστές απαντήσεις
Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Το "σφράγισμα" των συνόρων και οι φράχτες δεν είναι οι σωστές απαντήσεις thumbnail

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Το "σφράγισμα" των συνόρων και οι φράχτες δεν είναι οι σωστές απαντήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια οχυρωμένη Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «θα σημειωθεί πρόοδος και θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της Ε.Ε.».


«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», σημείωσε.


Ερωτηθείς για τη στάση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να δεχθούν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, ο Έλληνας επίτροπος επεσήμανε ότι «είναι μια πρόκληση για όλους να καταλήξουμε σε έναν κοινό συμβιβασμό. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση μόνο του. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο από κοινού». Υπογράμμισε εξάλλου ότι «σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτή, θα πρέπει να υποστηρίζονται από όλες τις χώρες».


Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε επίσης ότι εφόσον επιβληθεί το καθεστώς των ποσοστώσεων, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλες χώρες.


Πέραν όμως του καθεστώτος των ποσοστώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων, όπως είπε. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες που έρχονται, τα λεγόμενα hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα γίνει σύντομα. Εκεί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται μέτρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους των παράτυπων μεταναστών. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τις αφρικανικές χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μετανάστευσης και να καταστούν πιο σταθερές οι υποσαχάριες χώρες και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Επιπλέον η Ε.Ε. θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία» ανέφερε.


Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό».


Πάντως ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Το σύστημα Σένγκεν δεν κινδυνεύει, θα συνεχίσει να υπάρχει».


Αυτό που έκαναν η Γερμανία και άλλες χώρες, να επαναφέρουν δηλαδή τους ελέγχους στα σύνορά τους, «είναι απολύτως νόμιμο. Το Βερολίνο δεν έβλαψε με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη Σένγκεν», υποστήριξε ο ίδιος, σημειώνοντας όμως ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ κάποιων κρατών της Ε.Ε. «θα πρέπει να ισχύουν για δύο μήνες, το ανώτατο, όχι περισσότερο».


Στο ερώτημα αν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια σοβαρή σύγκρουση. Γι' αυτό τον λόγο θα επισκεφθώ σύντομα την Ουγγαρία για να συνομιλήσω με τους αρμόδιους. Η Σερβία συμπεριφέρεται σωστά και ελπίζω ότι και η Ουγγαρία έχει επίγνωση των ευθυνών της».


«Το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων και η δημιουργία φραχτών για αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο δεν είναι οι σωστές απαντήσεις. Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.


avgi.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X