Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μύθος ή αλήθεια: Εποχιακή τριχόπτωση μετά το καλοκαίρι
Μύθος ή αλήθεια: Εποχιακή τριχόπτωση μετά το καλοκαίρι thumbnail

Μύθος ή αλήθεια: Εποχιακή τριχόπτωση μετά το καλοκαίρι

 Το φθινόπωρο χάνουμε πολύ περισσότερα μαλλιά σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου.


Το φθινόπωρο ήρθε και καθώς η μέρα αρχίζει να μικραίνει και ο καιρός κρυώνει σιγά σιγά, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε ιδιαίτερα αυξημένη απώλεια των τριχών. Η περίοδος αυξημένης τριχόπτωσης διαρκεί περίπου 1 – 1,5 μήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται πανικός. Πρόκειται για φυσιολογική τριχόπτωση αμέσως μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας τριχών είναι 50-100 τρίχες την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ στο κεφάλι υπάρχουν περίπου 100.000 τρίχες. Παρόλο που όλοι οι άνθρωποι χάνουν κάποιες τρίχες σε καθημερινή βάση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες υπάρχουν περισσότερες τρίχες μετά το λούσιμο ή κολλημένες στη βούρτσα των μαλλιών σας όταν χτενίζεστε.


Η εποχιακή τριχόπτωση αποτελεί γεγονός, όπως επιβεβαιώνει και ο Επικεφαλής ιατρός των Δερματολογικών Ιατρείων IQ Dermatology Care, Dr Χριστόφορος Τζερμιάς, με πολυετή εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών.


Το 90% περίπου των τριχών μας βρίσκονται συνεχώς σε φάση ανάπτυξης, τη λεγόμενη αναγενή φάση, η οποία ακολουθείται από μια σύντομη περίοδο υποστροφής που διαρκεί από 2 εβδομάδες έως ένα μήνα και την περίοδο αδράνειας, με διάρκεια μεταξύ 2 και 4 μηνών (τελογενής φάση). Επομένως, για κάθε τριχοθυλάκιο απαιτείται ένα διάστημα 6 μηνών περίπου ώστε να αντικαταστήσει την τρίχα που χάθηκε με μία καινούργια.


Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 823 υγιείς γυναίκες σε διάστημα έξι ετών, παρατηρήθηκε ότι η απώλεια τριχών είναι μεγαλύτερη κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επειδή το καλοκαίρι ο αριθμός των τριχών στο κεφάλι μας αυξάνεται, το φθινόπωρο υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός τριχών που βρίσκονται σε περίοδο υποτροπής ή αδράνειας, με αποτέλεσμα να πέφτουν περισσότερες τρίχες.


Εκτός της φυσιολογικής τριχόπτωσης, κατά την οποία καθημερινά χάνονται τρίχες λόγω της φυσικής ανανέωσης, σε παθολογικό επίπεδο η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό απώλειας τριχών σε καθημερινή βάση και χωρίς να αντικαθίστανται από νέες, υγιείς τρίχες. Αυτό μπορεί να επιφέρει εκτός των άλλων και τεράστιες ψυχολογικές συνέπειες, καθώς από αισθητικής άποψης το κεφάλια και η κόμμωση αποτελούν σημείο αναφοράς του εαυτού μας και της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης για την εικόνα μας γενικότερα.


Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε μη φυσιολογική απώλεια των τριχών αυτή την περίοδο, και το πρόβλημα δεν είναι παροδικό, δηλαδή η τριχόπτωση συνεχίσει να εξελίσσεται χωρίς να υπάρχει παράλληλη ανάπτυξη νέων τριχών, καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο άμεσα. Η τριχοσκόπηση αποτελεί το πρώτο βήμα κατά της τριχόπτωσης, καθώς πρόκειται για λεπτομερή και εμπεριστατωμένη μελέτη του τριχωτού της κεφαλής.


 


Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς


Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος


www.iqhair.com


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X