Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Πώς τα ψέματα μπορεί να σκοτώσουν μια όμορφη σχέση
Πώς τα ψέματα μπορεί να σκοτώσουν μια όμορφη σχέση thumbnail

Πώς τα ψέματα μπορεί να σκοτώσουν μια όμορφη σχέση

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Γεια σας είμαι 16 χρονών και πλέον έχω συνηδειτοποιήσει πως έχω στηρίξει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου πάνω σε ψέμματα Λίγα χρόνια πριν έχασα την μητέρα μου και από τότε έχω δεθεί πολύ με κάποια άτομα τα οποία μάλλον με κάνανε παρέα επειδή με λυπόταν Έχοντας αυτό ως δεδομένο δημιουργούσα συνέχεια ψέμματα και καταστάσεις που άλλοτε αφορούσαν την υγεία μου και άλλοτε την προσωπική μου ζωή Υποβίβαζα τον εαυτό μου για να με κάνουν παρέα από λύπηση και όχι επειδή ήμουν ο εαυτός μου Φοβάμαι πως δεν αρέσει σε κανέναν ο χαρακτήρας μου και η προσωπικότητά μου και γιαυτό θα μείνω μόνη μου κάτι που δεν θέλω καθόλου Το αποτέλεσμα ήταν να χάσω ένα άτομο που για μένα σήμαινε πολλά και η αιτία που το έχασα ήταν γιατί κάποια στιγμή έμαθε την αλήθεια Η κολλητή μου φίλη μου είπε να παραδεχτώ τα λάθη μου να του μιλήσω ανοιχτά και να του εξηγήσω γιατί τα έλεγα όλα αυτά όμως φοβάμαι πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα Μόνο μια ιδανική ζωή δεν ζω και γιαυτό προσπαθώ με ψέμματα να κάνω τους άλλους να νομίζουν πως είμαι τέλεια Θέλω να σταματήσει αυτό και γιαυτό ζητάω την βοήθειά σας Τι μπορώ να κάνω; 


Στο ερώτημά σου απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 


Αγαπητή αναγνώστρια,
Λυπάμαι πολύ που βιώσατε σε μικρή ηλικία κάτι τόσο δύσκολο όπως η απώλεια της μητέρας σας. Φαντάζομαι ότι είχε και έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή σας. Mετά το θάνατο της μητέρας σας λάβατε υποστήριξη από φίλους και δεθήκατε μαζί τους. Ανησυχείτε όμως τώρα αν οι φίλοι σας είναι κοντά σας επειδή σας λυπούνται και όχι επειδή το θέλουν πραγματικά. Αυτές οι σκέψεις και η ανασφάλεια έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση σας.
Με το να λέτε ψέματα και να δημιουργείτε καταστάσεις για να υποβιβάζετε τον εαυτό σας ή για να εμφανίζεστε τέλεια είστε ασφαλής στο μυαλό σας βραχυπρόθεσμα αλλά χάνετε την ουσία μακρυπρόθεσμα. Κρατάτε τους άλλους σε απόσταση. Δεν είστε ο εαυτός σας, δεν επιτρέπετε στους άλλους να σας γνωρίσουν πραγματικά και η αυτοπεπόιθηση σας παραμένει χαμηλή καθώς οι σχέσεις σας δεν είναι ουσιαστικές.


Σε όλες τις συναισθηματικές σχέσεις συνήθως φοβόμαστε να δείχνουμε τις αδυναμίες και τα τρωτά μας σημεία. Μια υγιής σχέση όμως, ιδανικά είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τολμάμε να είμαστε αυθόρμητοι και ο εαυτός μας. Είναι δύσκολο αλλά αυτό απελευθερώνει και κάνει τις σχέσεις πολύ πιο έντονες και στενές. Το αληθινό δέσιμο χρειάζεται αυτοπεποίθηση, θάρρος και εμπιστοσύνη.


Γράφετε ότι φοβάστε ότι δεν αρέσει σε κανέναν ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα σας. Αναρωτιέμαι αν φοβάστε σε μεγάλο βαθμό την έκθεση και την παραδοχή αδυναμίας. Ένας ψυχολόγος θα σας έδινε όλη την προσοχή που χρειάζεστε, θα σας καθοδηγούσε και θα σας βοηθούσε να αναπτύξετε τις σκέψεις σας, να καταλάβετε τον εαυτό σας και να τον δεχτείτε. Με αυτή την υποστήριξη θα ανεβεί η αυτοπεποίθηση σας και θα είστε πιο τολμηρή και αληθινή στις σχέσεις σας.


 


 


 


 X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X