Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Αυτά είναι ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές
Αυτά είναι ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές thumbnail

Αυτά είναι ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές

Έτοιμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών για την αυριανή εκλογική βραδιά. Η γενική πρόβα που πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας κύλησε χωρίς προβλήματα, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, υπολογίζεται ότι θα έχουμε το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για τον τελικό νικητή και τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων. Μάλιστα αυτήν τη φορά μέχρι τα μεσάνυχτα υπολογίζεται ότι θα έχουμε εικόνα και για τις έδρες των κομμάτων.


Η διεξαγωγή αυτών των εκλογών με λίστα διευκολύνει κατά πολύ την καταμέτρηση, ενώ και το γεγονός ότι 8 περιφέρειες θα στείλουν ηλεκτρονικά και όχι τηλεφωνικά τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών βοηθά κατά πολύ την όλη διδικασία.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι:


Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό, καθώς δεν έχει παρέλθει 18μηνο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.


Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Μέσα στα παραβάν δεν θα υπάρχει στυλό ή μολύβι και οι υποψήφιοι θα εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.


Η ψήφος είναι υποχρεωτική;


Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.

  • Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών , λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα ( 40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας


Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα.


Μαθαίνουμε που ψηφίζουμε μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr(Μάθε πού ψηφίζεις) ή καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500.


Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραμονή των εκλογών όσο και την ημέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.


Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στο βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο της βασικής τους εγγραφής.


Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.


Για τους εργαζόμενους που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία προβλέπεται 1 εργάσιμη ημέρα άδεια για απόσταση από 200 – 400 χιλιόμετρα και 2 εργάσιμες ημέρες από 401 χιλιόμετρα και πάνω.


Για τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασίαπροβλέπεται 1 εργάσιμη ημέρα άδεια για απόσταση από 100 – 200 χιλιόμετρα, 2 εργάσιμες ημέρες, από 201 – 400 χιλιόμετρα και 3 εργάσιμες ημέρες, από 401χιλιόμετρα και πάνω.


Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.


Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997), είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.


Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.


Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα δημόσια καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.


Αν δεν μπορείτε να βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους επισκεφτείτε τη σελίδα "Μάθε πού ψηφίζεις" και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ' όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.


Αν είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων για τις εκλογές του 2015, οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.


Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Εθνικές ή Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Εκλογικά τμήματα στις Προξενικές μας αρχές στο εξωτερικό συστήνονται μόνο στις Ευρωεκλογές.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X