Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βρήκαν ίχνη καρκίνου στα απολιθώματα ενός Νεάντερταλ!
Βρήκαν ίχνη καρκίνου στα απολιθώματα ενός Νεάντερταλ! thumbnail

Βρήκαν ίχνη καρκίνου στα απολιθώματα ενός Νεάντερταλ!

Ένας Νεάντερταλ που έζησε πριν από 120.000 χρόνια έπασχε από μία μορφή καρκίνου που είναι συχνή σήμερα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Όπως ανακοίνωσαν, ένα απολιθωμένο οστούν που βρέθηκε σε μία σπηλιά της Κραπίνα, στην Κροατία, είχε ενδείξεις οστικού καρκίνου. Ο εντοπισμός του καρκίνου αυτού αποτελεί την παλαιότερη έως σήμερα ένδειξη κακοήθους νόσου στα απολιθώματα των προϊστορικών ανθρώπων, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One».

Έως τώρα, οι παλαιότερες ενδείξεις καρκίνου χρονολογούνταν σε μούμιες της Αιγύπτου που χρονολογούνται έως το 2000 π.Χ.«Είναι ο παλαιότερος όγκος στην έως τώρα ιστορία των ανθρώπινων απολιθωμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φρέιερ, καθηγητής Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου.

«Υποδηλώνει επίσης ότι δεν προστατεύει κατ’ ανάγκην από τον καρκίνο η ζωή στη φύση και σε ένα περιβάλλον δίχως ρύπανση». Το απολιθωμένο οστούν (ένα πλευρό) βρέθηκε σε μία σημαντική αρχαιολογική τοποθεσία, στην οποία έως τώρα έχουν βρεθεί σχεδόν 900 αρχαία ανθρώπινα οστά και λίθινα εργαλεία.

Το οστούν με τον καρκίνο είναι ανεπαρκές δείγμα για να εκτιμηθεί η επίπτωση του καρκίνου στην υγεία του Νεάντερταλ που τον είχε αναπτύξει. Ο όγκος διαγνώσθηκε από ιατρικούς ακτινολόγους με ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες.

Πηγή: Τα νέα online

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X