Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΕΕ: Πολιτική σταθερότητα και πλήρης εφαρμογή του μνημονίου
ΕΕ: Πολιτική σταθερότητα και πλήρης εφαρμογή του μνημονίου thumbnail

ΕΕ: Πολιτική σταθερότητα και πλήρης εφαρμογή του μνημονίου

Η πολιτική σταθερότητα, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, φαίνεται να επιτυγχάνεται. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο κύκλων των Βρυξελλών στο άκουσμα των αποτελεσμάτων των ελληνικών εκλογών.

Για τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της χώρας στο ευρώ, σημασία σε αυτή τη φάση έχει ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης και η επανέναρξη της δουλειάς που σταμάτησε ή περιορίστηκε με την προκήρυξη των εκλογών.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Πιέρ Μοσκοβισί και οι υφιστάμενοί τους στην αποστολή της Κομισιόν στην Τρόικα, θα δουν την επόμενη μέρα, λίγο πολύ τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους έκαναν τις πολύπλοκες συνεννοήσεις μετά την 12η Ιουλίου και κατέληξαν στην εκταμίευση της 14ης Αυγούστου.

Ως εκ τούτου, ουδείς στις Βρυξέλλες, έχει παράπονο από την εκλογική διαδικασία, καθώς το μνημόνιο θα εφαρμοστεί από τους ανθρώπους που το συνέταξαν, φράση που επαναλαμβάνουν παράγοντες των Βρυξελλών από το 2010.

Το ίδιο ισχύει και για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πολλάκις ότι την ενδιαφέρει η κοινοβουλευτική στήριξη και αποδοχή των μνημονιακών νομοσχεδίων. Είναι προφανές ότι σε μια μερίδα εταίρων επικρατεί η άποψη ότι τα δύο πρώτα κόμματα θα έπρεπε να συνεργαστούν, σε μιαν άλλη όμως επικρατεί η άποψη πως δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει (σε αυτήν ανήκει και ο Ζολτ Νταρβάς του ινστιτούτου Μπρούεγκελ των Βρυξελλών, ο οποίος μίλησε στην Realnews του Σαββάτου).

Προς το παρόν οι Εταίροι έχουν απέναντί τους έναν ενισχυμένο Α.Τσίπρα, που έχει επανεκλεγεί μετά την επίτευξη της συμφωνία, που εκ των πραγμάτων αποτελεί και την μετεκλογική κατεύθυνση της χώρας και μάλιστα χωρίς τους εσωκομματικούς διαφωνούντες. Αυτή ήταν εξάλλου και η χρησιμότητα των εκλογών, τις οποίες ο πρωθυπουργός χρειαζόταν, όπως είχε εκμυστηρευτεί στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο σχηματισμό κυβέρνησης και ο Α.Τσίπρας θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο δείπνο κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης για το μεταναστευτικό. Παρομοίως αναμένουν πως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για τα υπολειπόμενα 3 δισ., θα κληθεί η τρόικα στην Αθήνα και θα ξεκινήσει ο 1ος έλεγχος του 3ου ελληνικού προγράμματος.

Τα σχετικά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου της ΕΕ Τουσκ, θα ακολουθήσουν με βάση τη διαδικασία και το χρόνο που προβλέπει το πρωτόκολλο.


www.real.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X