Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η ξεκάθαρη νίκη ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζει τις αγορές
Η ξεκάθαρη νίκη ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζει τις αγορές  thumbnail

Η ξεκάθαρη νίκη ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζει τις αγορές

Μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μετά το σαφές μήνυμα των εκλογών. Μία ξεκάθαρη εκλογική νίκη,  «φτιάχνει» τους επενδυτές, που πάνω από όλα θέλουν πολιτική σταθερότητα.  


Η αντίθεση με τον Ιούνιο της διαπραγμάτευσης που ο όγκος των συναλλαγών είχε πέσει στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2011, είναι ξεκάθαρη και οι ελληνικοί τίτλοι δείχνουν για πρώτη φορά να έλκουν επενδυτές.


Με τα ελληνικά ομόλογα να έχουν «ανέβει» ρίχνοντας τις αποδόσεις τους, η αγορά δίνει ξεκάθαρο σημάδι κίνησης και στα «ελληνικά νερά» σύμφωνα με δημοσιεύματα των πρακτορείων Ρόιτερς και του Bloomberg.


Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις μειώθηκαν ως εξής:


τα 10ετή έπεσαν κατά μία μονάδα βάσης στο 8,25%,


τα 3ετή(λήξης 2017), έπεσαν κατά 0,18% στο 10,63%.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία το αποτέλεσμα των εκλογών βελτίωσε της Ελλάδα έφερε ευφορία και σε άλλες αγορές της Ευρώπης, ειδικά σε  χώρες με μεγάλο χρέος, όπως τα Ισπανικά και τα Ιταλικά.


Ο υπεύθυνος αγορών του επενδυτικού ταμείου «Greylock Capital Management», Ντιέγκο Φέρο, δήλωσε σχετικά πως, μπορεί σιγά-σιγά να αυξήσει την αγορά ελληνικών τίτλων μετά την ισχυρή εντολή επανεκλογής που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας για να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο 3ο πρόγραμμα βοήθειας.


Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι το καλύτερο από την πλευρά της αγοράς. Δείχνει ότι η ίδια κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί».


Σύμφωνα με τους δείκτες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg τα ελληνικά ομόλογα φέτος, κατέγραψαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ 29 αγορών κρατικών τίτλων.


Πιο αναλυτικά, έως τη 18η  Σεπτεμβρίου σημείωσαν κέρδη 19%  αρκετά υψηλότερα, από το μικρό 0,9% που ήταν ο μέσος όρος των κερδών από τα κρατικά ομόλογα των άλλων χωρών της ζώνης του Ευρώ.


Με το επιτόκιο των  10ετών ελληνικών ομολόγων να πέφτει κάτω από το 8,1% την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, ένα ποσοστό που θα έμοιαζε «όνειρο» την διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αφού χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόδοση του Ιουλίου όταν είχαν σκαρφαλώσει στο «επικίνδυνο» 19,58%.  


Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων ανεβοκατεβαίνουν ταχύτατα ανάλογα με την σχέση προσφοράς – ζήτησης που και αυτή με την σειρά της μεταβάλλεται ανάλογα με τις όποιες εξελίξεις σε οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο  μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα αποπληρωμή τους.


Όμως η βελτίωση αυτή στην κίνηση των αγορών, πρέπει να διατηρηθεί για να αποδώσει μακροπρόθεσμα  και όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι συναλλαγές τον Αύγουστο έφτασαν το 1 εκατ. ευρώ στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Ενώ τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν στα 19 εκατ. ευρώ μέχρι την Πέμπτη 17 του μήνα.


Η άνοδος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, που στην αγορά κυριαρχούσε η αβεβαιότητα είναι σχεδόν κάθετη και έχουν μπει οι βάσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών να ξεπεράσουμε ίσως και τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου.


 


 


 


http://www.kontranews.gr/

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X