Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξανά στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό πρόβλημα
Ξανά στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό πρόβλημα thumbnail

Ξανά στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό πρόβλημα

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες που καλούνται να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» για επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη με την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι, έχοντας «λύσει» το θέμα των ποσοστώσεων, οι ηγέτες θα επικεντρωθούν σήμερα σε άλλα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με την προσφυγική κρίση, όπως ο καλύτερος έλεγχος των ελληνικών συνόρων από την Ευρώπη, η χορήγηση βοήθειας απευθείας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή για να τους αποτρέψουν να κάνουν το ταξίδι στην Ευρώπη, οι γρήγορες απελάσεις όσων δεν θεωρούνται πρόσφυγες, η κατάρτιση λίστας χωρών που θα θεωρούνται «ασφαλείς» κ.λπ.


Στο περιθώριο της συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες.


Φεντερίκα Μογκερίνι: «Πρέπει να φανούμε αξιόπιστοι»


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί, σε σημερινή συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση.
«Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να κάνουμε στο εσωτερικό των συνόρων μας αυτό που ζητάμε (να γίνει) εκτός των συνόρων μας», εξηγεί η ίδια και προσθέτει ότι «ο τρόπος που διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση η Ε.Ε. βλάπτει την εξωτερική της πολιτική. Οι εσωτερικές διαφωνίες γίνονται αντιληπτές σε όλο τον κόσμο. Αυτό αποδυναμώνει πολύ την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό».


«Αντάρτικο» γα τις ποσοστώσεις


Μέσω ενός… τρικ που δεν χρησιμοποιείται συχνά και ενδέχεται να πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις εντός Ε.Ε. (ήδη η Τσεχία εκδήλωσε την ενόχλησή της) ελήφθη η χθεσινή απόφαση τν υπουργών Εσωτερικών για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.


Συγκεκριμένα, οι υπουργοί επέβαλαν το σχέδιο χρησιμοποιώντας την ψήφο ειδικής πλειοψηφίας, με σκοπό να «σπάσουν» το μπλοκ Τσεχίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας.


Παράλληλα, ο εθελοντικός χαρακτήρας για την υποδοχή προσφύγων υιοθετήθηκε για να «μαλακώσει» τη στάση κυβερνήσεων που φοβούνται ότι ένας υποχρεωτικός χαρακτήρας θα δημιουργούσε προηγούμενο για την Κομισιόν ώστε να αποφασίζει τις κατανομές σε μελλοντικές κρίσεις.


Ωστόσο, αυτή η «διάσπαση» αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω αντιδράσεις στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία χειρίζεται την προσφυγική κρίση, ενώ πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι η μέθοδος της ειδικής πλειοψηφίας δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για αμφιλεγόμενα ζητήματα.


Η αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας


Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:


⫸ Ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη για την άμεση δημιουργία δομών στην Ελλάδα – και την επέκταση των υφιστάμενων δομών στην Ιταλία – που θα έχουν τη δυνατότητα για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας, την καταγραφή και την ταυτοποίηση των ανθρώπων που φτάνουν μέσω θαλάσσης.


Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας επανεγκατάστασης για τους 40.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί με επιπρόσθετες δεσμεύσεις σε εθελοντικό επίπεδο από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για επιπλέον 120.000 θέσεις.
 Ενίσχυση των μηχανισμών για τον ανθρώπινο επαναπατρισμό των ανθρώπων που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας, με την υποστήριξη της Frontex και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.


 Επείγοντα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη γειτονιά της Ευρώπης, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής επιπρόσθετης χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και μέσω διαρθρωτικής στήριξης στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς.


Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «Διεθνείς Μεταναστευτικές Τάσεις 2015», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.


«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με ένα τρομακτικό και απαράδεκτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον οργανισμό των 34 ανεπτυγμένων χωρών-μελών, ένα εκατομμύριο αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου μπορεί να κατατεθούν συνολικά το 2015 στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ αναμφιβόλως θα συμφωνηθεί η προστασία περίπου «350.000 ως 450.000 ανθρώπων».


Σε αυτόν τον αριθμό έρχεται να προστεθεί «μια μεγάλη ποικιλία διαδρομών, χωρών προέλευσης και κινήτρων», η οποία καθιστά «ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείριση της κρίσης», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα ότι οι Σύροι αντιπροσωπεύουν το 21% αυτών που ζήτησαν πέρυσι άσυλο, οι Κοσοβάροι το 9,6% και οι πολίτες της Ερυθραίας το 6,4%.


Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ


Για το θέμα επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος και συμφώνησαν ότι κάθε μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να δεχτεί ένα δίκαιο μερίδιο.


Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε γραπτή δήλωση, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση όπου όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης θα δεχθούν τη δίκαια κατανομή των προσφύγων που τους αναλογεί»


Συζήτησαν επίσης και πιθανές λύσεις για «να μετριαστούν οι βασικές αιτίες του κύματος των προσφύγων», οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προώθηση μιας πολιτικής μετάβασης για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.


efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X