Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ποιος θα είναι τελικά ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ; Όλο το παρασκήνιο
Ποιος θα είναι τελικά ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ; Όλο το παρασκήνιο thumbnail

Ποιος θα είναι τελικά ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ; Όλο το παρασκήνιοMέχρι την επόμενη Παρασκευη 2 Οκτωβρίου και ωρα 18:00 ορίστηκε η προθεσμία στους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του κόμματος, καταθέτοντας την υποψηφιότητα τους.


Στη συνέχεια θα δοθούν άλλες δύο ημέρες προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων, απο το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ώρα 14:00, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ.


Ακολούθως θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΕΦΕ η οποία θα καταρτίσει και θα επικυρώσει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων ενώ σε επόμενη συνεδρίαση της θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων και θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών.


Πάντως το πλέον βέβαιο είναι ότι το θερμόμετρο ανεβαίνει στη Ν.Δ. καθώς η επίσημη έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης του ηγέτη του κόμματος βρίσκει τους διεκδικητές της προεδρίας να προγραμματίζουν γεύματα «κορυφής», να ερίζουν για το αν θα τηρηθεί η πρόβλεψη του καταστατικού για εκλογή από τους πολίτες και να διαγκωνίζονται ακόμη και για το χρονοδιάγραμμα.


Ολες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ο νυν πρόεδρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα κατέλθει τελικά υποψήφιος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα με το άτυπο χρίσμα της καραμανλικής πτέρυγας.


Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η κινητικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να στηρίζει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη. Τη στάση της κυρίας Μπακογιάννη επιβεβαίωσε χθες εμμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με την αδελφή μου δεν συμφωνούμε σε όλα πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ.


Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ανοίγει σήμερα στη Ν.Δ., αλλά το κλίμα έχει φορτιστεί ήδη καθώς οι διεκδικητές της ηγεσίας επιδίδονται σε δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές μάχες για την αναρρίχηση στον προεδρικό θώκο.


Ο κ. Μεϊμαράκης, αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θα κατέλθει υποψήφιος, φέρεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και χθες μάλιστα προγραμμάτιζε συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή διεκδικώντας την άτυπη -αλλά εξόχως σημαντική- στήριξη του πρώην πρωθυπουργού. Η στήριξη της καραμανλικής πτέρυγας προς το πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη θεωρείται πάντως δεδομένη με βάση τη στάση στενών συνεργατών του κ. Καραμανλή.


Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Αντώναρος έχει προεξοφλήσει ήδη ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα κατέλθει υποψήφιος, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος προανήγγειλε ότι θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. και κάλεσε μάλιστα τους υπόλοιπους υποψήφιους να αποσυρθούν υπέρ του κ. Μεϊμαράκη.


«Μπορούμε να συμφωνήσουμε να είναι ο μοναδικός υποψήφιος, γιατί η υποψηφιότητα Βαγγέλη Μεϊμαράκη σημαίνει ότι ανοίγουμε την πόρτα στην ανανέωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.


Εντονη κινητοποίηση υπάρχει όμως και στο στρατόπεδο του άλλου επίδοξου διεκδικητή της ηγεσίας, του Μάκη Βορίδη, ο οποίος επιθυμεί με τη σειρά του άτυπο χρίσμα της «σαμαρικής» πτέρυγας. Χθες κυκλοφόρησαν και έντονες φήμες ότι την Τετάρτη το βράδυ συναντήθηκε ο κ. Βορίδης με τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που όμως που διέψευσε με δήλωση του ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.


Στη μάχη του «χρίσματος» για την προεδρία παρενέβη, πάντως, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. στη Βουλή Νίκος Τσούτσιας, ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση που τηρεί το «καραμανλικό» στρατόπεδο στην εσωκομματική κούρσα. «Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάγονται σε Ε9 κανενός! Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι, ενοικιαστές ή καταληψίες, βαρόνοι και κόμηδες, φαμίλιες και τζάκια» ανέφερε εύγλωττα ο κ. Τσούτσιας στο protothema.gr


Πηγή διαφωνίας αποτελεί όμως και το ζήτημα της διαδικασίας, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί να αναδειχθεί η ηγεσία από τα στελέχη του κόμματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε «περαστικός».


Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε, όμως, χθες να κλείσει από νωρίς το ζήτημα λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό, το οποίο προβλέπει ρητώς την εκλογή του αρχηγού με καθολική ψηφοφορία από τους πολίτες. «Είμαι φανατικός υπέρμαχος της ανοιχτής διαδικασίας. Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Μεϊμαράκη περί περαστικών. Μακάρι να φέρουμε πολλούς περαστικούς να ψηφίσουν σε αυτή τη διαδικασία, αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε ανανεωθεί σημαντικά» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Θέμα αντιπαράθεσης αποτελεί και το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος εκλογής, καθώς η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη φέρεται να επιθυμεί διαδικασίες-εξπρές και εκλογή το συντομότερο, ει δυνατόν και την 25η Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, πάντως, εφικτό, καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κάποιες μέρες στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, ενώ απαιτείται και ικανός χρόνος για να οργανωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Συνεπώς, η εκλογή θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, σε μια από τις τρεις πρώτες Κυριακές του Νοεμβρίου (στις 8, τις 15 ή τις 22).


 

 


Κίνδυνος ρήξης και ο ρόλος Κώστα και Αχιλέα Καραμανλή


Αντιμέτωπη με ισχυρά και αδυσώπητα διλλήματα που μπορεί να διαμορφώσουν συνθήκες ρήξης στο εσωτερικό του κόμματος, θα βρεθεί η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού. Το σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπές και ανατροπές, καθώς εκτός από τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, καθοριστικό ρόλο τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για το κλίμα θα παίξουν οι διαδικασίες εκλογής που θα επιλεγούν.


Η συντηρητική παράταξη καλείται να αναζητήσει νέο αρχηγό, ενώ ακόμα δεν έχει ισορροπήσει από την τελευταία κεντρώα στροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία ήρθε για να διορθώσει την επικίνδυνη δεξιά μανούβρα του Αντώνη Σαμαρά.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόμμα θα αναζητήσει στο προφίλ του προέδρου βασικά χαρακτηριστικά πολιτικού προσανατολισμού, αποδίδοντας στα πρόσωπα ιδιαίτερη ισχυρή σημειολογική βαρύτητα και ιδεολογική φόρτιση.


Σε αυτή τη φάση και μετά από δυο βαριές εκλογικές ήττες η Νέα Δημοκρατία δεν αναζητά καλύτερο διαχειριστή αλλά νέο πολιτικό αφήγημα, προσανατολισμό και συσπειρωτική δυναμική.


Αν όμως το ιδεολογικό δίλημμα τεθεί τώρα, στη βάση της επιλογής προέδρου τότε το κόμμα θα οδηγηθεί σε φραξιονιστικές λογικές, με τον χαμένο να διαμορφώνει ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση που θα παρεμβαίνεις στην ατζέντα του νέου προέδρου και θα πιέζει προς άλλες κατευθύνσεις.


Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καλούνται τώρα να σταθμίσουν προσεκτικά τις αποφάσεις τους καθώς μια ενδεχόμενη σκληρή αναμέτρηση μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του Νίκου Δένδια θα δημιουργούσε συνθήκες διάσπασης της παράταξης.


Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν είναι η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μέσω κύκλων της διέρρευσε ανησυχίες της για την ενότητα του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκπεφρασμένη πρόθεσή της να στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αν τελικά θέσει υποψηφιότητα, κόντρα μάλιστα στον αδερφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Η υποψηφιότητα όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανές ότι δεν συγκεντρώνει χαρακτηριστικά νίκης, αλλά εντάσσεται στη λογική της κατοχύρωσης της θέσης και του χώρου του, αντιλαμβανόμενος ότι η ΝΔ εισέρχεται σε φάση αναδιάταξης.


Αντιστοίχως και ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη επίσης δεν συγκεντρώνει χαρακτηριστικά επικράτησης, ωστόσο δημιουργεί νέα ιδεολογική φράξια στο κόμμα σε περίπτωση ήττας του.


Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων, τα ιδεολογικά φορτισμένα πρόσωπα θα πρέπει να ανοίξουν χώρο για τη γειά των σαραντάρηδων, πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο το τέλος της περιόδου της μεταπολίτευσης και ηλικιακά.


Σε αυτό το τοπίο πιθανότητες εκλογής συγκεντρώνει ο Νίκος Δένδιας ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον κεντρώο χώρο, εμφανίζεται ως «ήρεμη δύναμη» με προσεκτικές και μετρημένες εμφανίσεις και χωρίς να χρεώνεται πολιτικές αποφάσεις άλλων.


Σε ένα τέτοιο σκηνικό χρήσιμες θα ήταν υποψηφιότητες από πρόσωπα όπως ο Τζιτζικώστας, ο Κώστας Μπακογιάννης καθώς και ενδεχομένως και ο γγ του κόμματος, Παπαμιμίκος.


Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών τις προεδρικής εκλογής στη Νέα Δημοκρατία θα παίξει ο Κώστας Καραμανλής –και ο Αχιλέας-, δρώντας ως κλειδοκράτορες της παράταξης, που συνεπάγεται ευθύνη για την τροπή των εξελίξεων.


 


Πηγές naftemporiki.gr sofokleousin.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X