Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τι δήλωσαν Βενιζέλος Κουβέλης;

Τι δήλωσαν Βενιζέλος Κουβέλης;

Πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει άμεσα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ΕΡΤ απηύθυναν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν στη Βουλή.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τον κ. Κουβέλη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν αναμφίβολα ένα πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξήγησε ότι «τα τρία κόμματα έχουν καταβάλει ως τώρα μία τεράστια προσπάθεια και μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή εφόσον υπάρχει μία συνέπεια για τις προτεραιότητες της χώρας».

«Απευθύνουμε πρόσκληση προς τον κ Σαμαρά ως πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ να συναντηθούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να συζητήσουμε με καλόπιστο και υπεύθυνο τρόπο για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην θέλει πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην θέλει δημόσια τηλεόραση» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τάχθηκε υπέρ μίας μεταρρύθμισης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση «αλλά ψηφισμένη από τη Βουλή με την ΕΡΤ να λειτουργεί και να προσφέρει τις λειτουργίες της».

«Περιμένουμε την αντίδραση από την μεριά της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Και ελπίζω ότι τα μηνύματα που στέλνουμε να είναι αντιληπτά από όλους» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως άμεσα θα πρέπει να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «Η ΕΡΤ έχει αναγκη ριζικών αλλαγών αλλά με την ΕΡΤ ανοιχτή. Το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης ήταν απαράδεκτο. Το αρραγές μέτωπο της κυβέρνησης προϋποθέτει και την σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων. Θέλουμε το έργο της κυβέρνησης να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Απευθύνουμε πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό για σύσκεψη και των τριών πολιτικών αρχηγών για την εξεύρεση κοινού πολιτικού τόπου»,

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις»

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων. «Εάν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τώρα να κάνουμε ένα μπρα ντε φέρ στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάνουν λάθος».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην ΚΟ και το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος σημείωσε «Δεν γίνονται έτσι οι συνεργασίες, δεν πορεύεται έτσι μια χώρα μέσα σε κρίση που πρέπει να την βρει ενωμένη και όχι μόνο ενωμένη, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και σοφότερη μέσα από την εμπειρία αυτή των ετών της κρίσης.

Είναι δυνατό να εκδίδεται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου χωρίς τις υπογραφές όλων των Υπουργών; Να δεχτώ ότι μπορεί τυπικά να συμβεί και αυτό. Είναι δυνατό να εκδίδεται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της κύρωσης της πράξης αυτής;

Είναι δυνατό να εκδίδεται μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τη σκέψη ότι αυτή δεν θα χρειαστεί ποτέ να υποβληθεί για κύρωση στη Βουλή αλλά επειδή ούτως ή άλλως παύει να ισχύει από το σημείο που παύει να ισχύει και όχι αναδρομικά, εντάξει δεν θα συμβεί και τίποτε; Μπορούμε να προχωρήσουμε και όλα θα υπερκαλυφθούν από ένα άλλο νόμο;»

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην ΕΡΤ αλλά υποστήριξε «Δεν είμαστε μια συντηρητική δήθεν προοδευτική δύναμη. Δεν θα κάνουμε πίσω στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων όμως. Όχι τεχνασμάτων, όχι προχειροτήτων. Καλούμε τον κ. Σαμαρά προσωπικά ως Πρωθυπουργό, γιατί είναι μεγάλη τιμή για το πρόσωπό του να είναι ο Πρωθυπουργός μιας τρικομματικής Κυβέρνησης, γιατί αναγνωρίσαμε στον Αρχηγό του πρώτου Κόμματος τη δυνατότητα να είναι ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης αυτής, να διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική της Κυβέρνησης πάνω στη βάση αυτή: της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού, της θεσμικής ισοτιμίας, της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, του σεβασμού των κανόνων λειτουργίας.

Γιατί αυτό θέλει η κοινωνία και γιατί πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στην Ευρώπη και γιατί πρέπει να στηρίζουμε την οικονομία και τους πολίτες και δεν πρέπει να δημιουργούμε για οποιοδήποτε λόγο κρίσεις, οι οποίες δεν υπήρχε πραγματικά κανένα ουσιαστικό αίτιο να δημιουργηθούν, τώρα και έτσι. Κανένα.

Εάν κάποιοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τώρα, ότι αυτή ήταν η προτεραιότητα και η ανάγκη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας να παίξουμε ένα παιχνίδι δύναμης, ένα μπρα ντε φέρ στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάνουν λάθος.

Κάνουν λάθος γιατί υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ. Υποτιμούν το ΠΑΣΟΚ ως ομάδα στελεχών, ως παράδοση, ως κοινωνική δυναμική μιας μεγάλης παράταξης που ξεκινάει από το τέλος της Δεξιάς και φτάνει στην αρχή της Κομμουνιστικής Αριστεράς. Αυτή είναι η δημοκρατική παράταξη, αυτή ήταν πάντα, αυτή είναι και τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει να ρίχνει κυβερνήσεις, έχει μάθει να στηρίζει αποφάσεις ευθύνης. Αλλά δε φοβάται και έχει σαφή προτάγματα και προτεραιότητες. Και θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος όποιος υποτιμήσει τ’ αντανακλαστικά και την αξιοπρέπεια της Δημοκρατικής Παράταξης, των ανθρώπων της στη βάση και στο στελεχικό δυναμικό.

Είναι λοιπόν μυωπική και αλαζονική κάθε άλλη προσέγγιση. Γι’ αυτό ζητήσαμε και ζητούμε, άμεση συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, με θεσμική ισοτιμία και με κανόνες τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και να επικαιροποιήσουμε την προγραμματική συμφωνία.

Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μη διαταραχθεί η πορεία της χώρας. Αλλά επίσης θα κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές και δικαιοκρατικές εγγυήσεις.»

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X