Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έλληνες ανοίγουν τα σπίτια τους στους Σύρους πρόσφυγες
Έλληνες ανοίγουν τα σπίτια τους στους Σύρους πρόσφυγες thumbnail

Έλληνες ανοίγουν τα σπίτια τους στους Σύρους πρόσφυγες

Η συνήθης προτροπή των φασιστών σε όσους δείχνουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι "πάρτε τους σπίτι σας". Ακριβώς επειδή όσοι δείχνουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες δεν έχουν την αντίληψη ότι οι τελευταίοι είναι "μιάσματα", πληθαίνουν τα παραδείγματα εκείνων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μοιράζονται το ίδιο φαγητό, το μπάνιο, το τσάι. Δεν στοιχίζει ούτε ένα "μπράβο" η στήριξη που προσφέρουν, θα σου πουν, όπως η Αριάδνη – Νάσια Θεοδοσιάδου, κάτοικος Περιστερίου, που αποφάσισε να ανοίξει το σπίτι της για μια οικογένεια προσφύγων.


Κίνητρό της δεν αποτέλεσαν οι επευφημίες, λέει στην "Α". Αυτό που δεν άντεχε και παράλληλα την κινητοποίησε τις ημέρες που έβρεχε καταρρακτωδώς ήταν ότι, την ώρα που εκείνη χουζουρεύει στη ζεστασιά του σπιτιού της, "στη Βικτώρια υπάρχουν μάνες με παιδιά που βρέχονται". Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε οικογένεια στη Μυτιλήνη που φιλοξένησε οικογένεια προσφύγων. "Άραγε πόσο πιο όμορφα θα νιώθαμε αν είχαν πνίγει στη θάλασσα και πόσο πιο καθαρό και ασφαλές θα ήταν το νησί μας, η χώρα και η Ευρώπη μας;" αναρωτήθηκαν, με την κίνησή τους να δημοσιεύεται πρώτα στο lesvosnews.net. Αμφότερες οι ενέργειες δημοσιοποιήθηκαν αρχικά στα social media με το σκοπό να "παροτρυνθούν", από άλλη βάση από αυτή των φασιστών, και άλλοι που θέλουν να στηρίξουν τους πρόσφυγες.


 


"Είδα στο πόδι της την πληγή από τη βάρκα"


Γνωρίζοντας για τους χιλιάδες πρόσφυγες που καταλήγουν στην πλατεία Βικτωρίας η Α. Θεοδοσιάδου αποφάσισε να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ και να τα μοιράσει μαζί με ρούχα που είχε επίσης μαζέψει για τον ίδιο σκοπό. Την ώρα της δράσης της, ένας Σύρος, που βρίσκεται χρόνια στην Ελλάδα, την είδε και τη συνεχάρη, ενώ στη συνέχεια η Α. Θεοδοσιάδου μέσω εκείνου ενημέρωσε ότι μητέρες και παιδιά μπορούν αν θέλουν να πάνε σπίτι της ώστε να κάνουν ένα μπάνιο και να ξαπλώσουν.


"Υπήρχε μεγάλη ανάγκη, αλλά στο αμάξι μπόρεσα να πάρω μόνο δυο μητέρες και τα παιδιά τους" λέει. Παρότι δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας, αφού δεν γνώριζαν αγγλικά, μιλούσαν "με τη γλώσσα του σώματος" και από αυτή καταλάβαινε "συνεχώς την ευγένειά τους. Συνεχώς ευχαριστούσαν ακόμη και για το παραμικρό" συνεχίζει η Α. Θεοδοσιάδου, που δεν θα ξεχάσει "τη μεγάλη πληγή που είδα στο πόδι της μίας μητέρας. Κατάλαβα ότι το τραύμα προκλήθηκε από βάρκα".


 


"Το μικρό ταλαιπωρημένο παιδάκι τους στόλισε το μικρό μας σπίτι"


Αντίστοιχες είναι οι εντυπώσεις που έχει από την οικογένεια των προσφύγων που φιλοξένησε η οικογένεια του Άλκη Πασπάτη στη Μυτιλήνη. Στο σχόλιο της δικής τους ανάρτησης αναφέρουν ότι "η χαρά και η ικανοποίηση που μας χάρισαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν απερίγραπτη με τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την ευγνωμοσύνη τους. Το μικρό ταλαιπωρημένο παιδάκι τους στόλισε το μικρό μας σπίτι…". Το "ευχαριστώ" των προσφύγων ήταν για "το ζεστό μπάνιο, το φαγητό, το τάβλι, τον ύπνο σε κρεβάτι". Όπως τονίζεται και από την ιστοσελίδα που ανέδειξε πρώτη την κίνηση της οικογένειας, στη Λέσβο, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες, που με τις καθημερινές τους δράσεις "βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας".


 


Θέλουν κι άλλοι να κάνουν το ίδιο


O λόγος της δημοσιοποίησης των δύο δράσεων, όπως μας ξεκαθαρίζει από τη μία η Α. Θεοδοσιάδου και όπως ξεκαθαρίζεται και για την οικογένεια του Α. Πασπάτη, έγινε με στόχο την παρακίνηση και άλλων πολιτών. Με εξαίρεση ακροδεξιά σχόλια, που ζητούν κι άλλους Αϊλάν, οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν παραπάνω από θετικές.


Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που μας αναφέρει η Α. Θεοδοσιάδου, η οποία δέχτηκε μήνυμα από Κύπριο, ο οποίος έχει σπίτι στο Θησείο και το προσφέρει ώστε να πάνε οι πρόσφυγες και να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, όπως το ζεστό μπάνιο. "Γιατί δεν βοηθάτε τους Έλληνες άστεγους;" είναι ένα ερώτημα που ακούει συχνά. Όμως η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα. "Δεν ξεχωρίζω πρόσφυγα από Έλληνα" τονίζει και ολοκληρώνει την κουβέντα μας λέγοντας ότι "ο ουρανός είναι για όλους μας, πρέπει να μας ενώνουν η αγάπη και η αλληλεγγύη".


avgi.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X