Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Νυχτερινός τρόμος: Όταν το παιδί πετάγεται στον ύπνο του
Νυχτερινός τρόμος: Όταν το παιδί πετάγεται στον ύπνο του  thumbnail

Νυχτερινός τρόμος: Όταν το παιδί πετάγεται στον ύπνο του

Η παροιμία λέει «ο ύπνος τρέφει τα παιδιά» και όντως έχει παρατηρηθεί ότι οι ορμόνες που είναι «υπεύθυνες» για την ανάπτυξη των παιδιών εκκρίνονται στη διάρκεια του ύπνου. Γενικότερα στον ύπνο επιτελούνται πολύ σημαντικές λειτουργίες για την πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών και ουσιαστικά τα παιδιά αφομοιώνουν πολλά από τα ερεθίσματα που έχουν λάβει μέσα στη μέρα. Μάλιστα μέσα από μελέτες έχει γίνει γνωστό ότι τα παιδιά που δεν ξεκουράζονται και δεν κοιμούνται καλά συνήθως την επόμενη μέρα εμφανίζουν ένταση και εκνευρισμό και δεν έχουν καλή διάθεση.


Συχνά στον ύπνο των παιδιών παρατηρείται το φαινόμενο των νυχτερινών τρόμων και οι γονείς αναρωτιούνται «γιατί τελευταία το παιδί μου δυσκολεύεται τόσο πολύ στον ύπνο του;», «μήπως έχει αλλάξει κάτι, μήπως κάναμε κάποιο λάθος;». Ο νυχτερινός τρόμος είναι μια διαταραχή ύπνου, αλλά θα πρέπει να διαχωρίζεται από τους εφιάλτες ή τις υπόλοιπες διαταραχές. Η λέξη «διαταραχή» δεν θα πρέπει να σας τρομάζει, καθώς πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση, η οποία είναι πολύ συχνή στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και σχετίζεται με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκονται.


Αυτό που διαφοροποιεί κυρίως τον νυχτερινό τρόμο από τους εφιάλτες είναι η φάση του ύπνου στην οποία εμφανίζεται και η μη δυνατότητα επαφής με το περιβάλλον. Συνήθως οι νυχτερινοί τρόμοι εμφανίζονται περίπου 2 ώρες από τη στιγμή που το παιδί έχει κοιμηθεί και μπορεί να κρατήσουν λίγα λεπτά έως και μισή ώρα. Το παιδί ξυπνά και ουρλιάζει, μιλά χωρίς ειρμό και δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τους γονείς του παρότι δίνει την εντύπωση ότι είναι ξύπνιο. Επίσης, μπορεί να αναπνέει με γρήγορο ρυθμό, να έχει γρήγορο σφυγμό και να είναι ιδρωμένο. 


Οι γονείς συχνά τρομάζουν και ιδίως βλέποντας ότι το παιδί τους είναι σε σύγχυση και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους, ωστόσο είναι σημαντικό να μπορέσουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Το παιδί εκείνη τη στιγμή δεν είναι σε θέση να τους απαντήσει και συνήθως ακόμα και αν ξυπνήσει δε θυμάται το συμβάν.


2 βασικές συμβουλές για τους γονείς:


-Καθησυχάστε το παιδί σας και πηγαίνετε κοντά του για να το ηρεμήσετε.


-Παραμείνετε ήρεμοι και αποφύγετε να το ξυπνήσετε.


 


Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι το να παίρνετε το παιδί στο κρεβάτι σας ουσιαστικά δεν προσφέρει καμία λύση στο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες και του δίνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να έχει έναν ήσυχο ύπνο αν κοιμηθεί μόνο του.


Συνήθως μετά τα 4 έτη των παιδιών οι περισσότερες διαταραχές ύπνου υποχωρούν. Ωστόσο αν το πρόβλημα στον ύπνο του παιδιού ταράζει την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητά του ή για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα  Παιδιά  SOS 1056» 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X