Αρχική / More / Life stories / Θ.Λιακουνάκος: Η ζωή του σαν φτωχός μέχρι την απόλυτη χλιδή και τα χρέη των 700 εκατ.
Θ.Λιακουνάκος: Η ζωή του σαν φτωχός μέχρι την απόλυτη χλιδή και τα χρέη των 700 εκατ. thumbnail

Θ.Λιακουνάκος: Η ζωή του σαν φτωχός μέχρι την απόλυτη χλιδή και τα χρέη των 700 εκατ.

Συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος με ένταλμα που είχε εκδώσει η ανακρίτρια κυρία Βασιλική Μπράτη. Η κυρία Μπράτη ερευνούσε προμήθεια οπλικών συστημάτων Eriey της Ericsson και πρόσφατα πήρε νέα στοιχεία με λογαριασμούς του επιχειρηματία για την υπεράκτια εταιρεία Interaction, την ιδιοκτησία της οποίας δεν έχει αρνηθεί ο Θ.Λιακουνάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια. Αναμένεται να κληθεί για απολογία ενώ σε βάρος του εκκρεμούν τρία ακόμα ανακριτικές διαδικασίες. Διώξεις του έχουν ασκηθεί για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Η όλη υπόθεση είχε αποκαλύψει το στέλεχος της Ericsson Νένζελ Λις Όλοφ Μόρτεν ο οποίος είχε καταθέσει στην ανακρίτρια στην ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Είχε περιγράψει με λεπτομέρειες πώς λειτουργούσε το σύστημα μιζών προς τη χώρα μας αφήνοντας υπόνοιες ότι ένα μεγάλο μέρος τους κατέληγε σε κρατικούς αξιωματούχους.Από τα σύνεργα ψαρικής στα μεγάλα σαλόνια


Το 1949, μια φορτισμένη χρονιά για τη μεταπολεμική Ελλάδα που μόλις έβγαινε και από έναν αιματηρό εμφύλιο, γεννήθηκε ο Θ. Λιακουνάκος, το μόνο αγόρι σε μια οικογένεια με τρία κορίτσια που προσπαθούσε να επιβιώσει σε μια ρημαγμένη χώρα. Γιος σιδηροδρομικού υπαλλήλου, θα μεγαλώσει με φόντο τις φτωχογειτονιές του Πειραιά και τους δακρύβρεχτους αποχαιρετισμούς όσων μπάρκαραν προς εύρεση προοπτικής για μια καλύτερη ζωή.


Χρόνια δύσκολα, πέτρινα και φτωχικά για όλους – και η οικογένεια Λιακουνάκου δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και κουτσά στραβά καταφέρνει να επιβιώσει, ένα απροσδόκητο γεγονός θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή των μελών της – και κυρίως του Θωμά. Ο πατέρας του Νικόλας Λιακουνάκος θα φύγει ξαφνικά από τη ζωή και πλέον το ζήτημα της επιβίωσης τίθεται αμείλικτο μη αφήνοντας καθόλου περιθώρια «πένθους λόγω απώλειας».


Ο Θωμάς, ως ο μόνος πια αρσενικός της οικογένειας, πρέπει να δουλέψει κι ας είναι μόλις 12 ετών. Οι τρεις ανήλικες αδελφές του και η μητέρα του στηρίζονται αποκλειστικά στις παιδικές πλάτες του 12χρονου μικρόσωμου αγοριού, που θα βγει στο μεροκάματο. Ενας θείος του, που έχει ένα μικρό μαγαζί με σύνεργα ψαρικής και εξοπλισμού σκαφών στο Πασαλιμάνι, θα τον πάρει στη δούλεψή του και ο μικρός Θωμάς, ως άλλος «μπακαλόγατος», θα είναι το παιδί για τα θελήματα που θα μυηθεί πρόωρα στα μυστικά του μικροεμπορίου.


Παράλληλα γράφεται στο Οικονομικό Νυχτερινό Γυμνάσιο του Πειραιά προκειμένου να ολοκληρώσει έστω τη γυμνασιακή του εκπαίδευση. Για πέντε χρόνια θα ζει σε εξοντωτικούς ρυθμούς μεταξύ μαγαζιού και νυχτερινού. Είναι έξυπνος, εργατικός, φιλόδοξος, μαθαίνει γρήγορα και έχει τις κεραίες του όρθιες, εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία που τυχαίνει στον δρόμο του. Το 1966, και ενώ ο ίδιος είναι πια 17 χρόνων, η ευκαιρία θα έρθει, έστω με περίεργο τρόπο: ο θείος του, ο άνθρωπος που του έδωσε την ευκαιρία για δουλειά και τον βοήθησε να επιβιώσει, θα αρρωστήσει και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί για κάποιους μήνες στο νοσοκομείο.


Θα αφήσει στο πόδι του τον Θωμά, που ήδη έχει μάθει όχι μόνο τα μυστικά της δουλειάς και τους προμηθευτές, αλλά και τους πελάτες. Οταν ύστερα από έξι μήνες ο θείος του θα βγει πια από το νοσοκομείο και θα πάει για πρώτη μέρα στη δουλειά, στον δρόμο όπου βρισκόταν το μαγαζί του θα τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη.


Η ταμπέλα με την ένδειξη «Κάπτεν Τόμας», ακριβώς απέναντι από το δικό του μαγαζί, τον βάζει σε μαύρες σκέψεις αφού πρόκειται για τον καινούριο ανταγωνιστή του που ήρθε και στήθηκε ακριβώς απέναντι. Ακόμα χειρότερα, όταν ενημερώνεται ότι ο νέος του ανταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος αξιοποιώντας τις σχέσεις του με τους πελάτες που είχε χτίσει αυτά τα πέντε χρόνια όπου δούλευε στον θείο του τους έχει πλέον δικούς του.ΣΤΙΣ ΒΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΟΙ… ΠΡΩΤΕΣ ΜΙΖΕΣ


Οι δουλειές φαίνεται να πηγαίνουν καλά μέχρι που έρχεται η στιγμή να καταταχθεί στο Ναυτικό – οπότε και ανοίγονται οι προοπτικές για real business. Η γνωριμία του με τον τότε διοικητή στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Παλάσκας» όπου παρουσιάζεται θα τον μυήσει για πρώτη φορά στον χώρο των προμηθειών, που θα είναι και το αντικείμενο με το οποίο θα καταπιαστεί. Οι παραγγελίες, οι προσφορές από προμηθευτές και η επιλογή του κατάλληλου εντέλει αντιπροσώπου είναι ο δικός του τομέας και θα αποδειχθεί εξπέρ.


Συγχρόνως γνωρίζει κόσμο, αποκτά άκρες μέσω του Ναυτικού και του τότε διοικητή. Η ιστορία που κυκλοφορεί σαν αστικός μύθος είναι η εξής: όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να γίνει κάποια παραγγελία με βίδες την οποία διεκπεραίωνε ο Θ. Λιακουνάκος, η πραγματική προσφορά ήταν 1,6 δολάρια το κουτί. Μόνο που τελικά όταν η παραγγελία κατέφτασε, από την τιμή είχε σβηστεί η υποδιαστολή και από 1,6 δολάρια το κουτί με τις βίδες ανατιμήθηκε στα 16 δολάρια… Οταν πια απολύεται από το Ναυτικό, η μοίρα του μοιάζει προδιαγεγραμμένη.


Η ενασχόλησή του με τις προμήθειες του Στρατού τού έχει ανοίξει έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών – και τα μάτια διάπλατα για το κέρδος που αυτές συνεπάγονται. Ξέρει τους προμηθευτές, τους καλούς οίκους οπλικών του εξωτερικού, το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το δικό του κέρδος. Θέλει να γίνει αντιπρόσωπος με τη δική του εταιρεία αλλά έχει ένα πρόβλημα: το babyface, το ιδιαίτερα νεανικό του πρόσωπο δηλαδή, που, αν και πολύ νέος ούτως ή άλλως, τον κάνει να φαίνεται ακόμα μικρότερος.


Πώς να πείσει ένας πιτσιρικάς τις ξένες αντιπροσωπίες ότι μπορεί να εξοπλίσει με ραντάρ, άρματα και μαχητικά αεροπλάνα τον Ελληνικό Στρατό; Χρειάζεται επειγόντως ένα σεβαστό πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, πείρα και κύρος, που θα είναι εντέλει το πρόσωπο της νεοσύστατης εταιρείας εμπορίας οπλικών συστημάτων. Τελικά ο Αλέξανδρος Τοπούζης, πλοιοκτήτης και μέτοχος της εταιρείας Τσιμέντα Χαλκίδος, με τα άσπρα του μαλλιά θα είναι το πρόσωπο της εταιρείας ΑΧΟΝ Α.Ε., που ιδρύθηκε το 1974. 


Ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός που θα τον απογειώσει στους επιχειρηματικούς αιθέρες θα έρθει το 1980 από τον τότε υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ για τις προμήθειες αρμάτων μάχης. Ο Θ. Λιακουνάκος είχε ήδη προλειάνει το έδαφος έναν χρόνο πριν όταν είχε την πληροφορία ότι η εταιρεία Krauss-Maffei (μεταξύ άλλων, των επίμαχων αρμάτων μάχης Leopard) δεν ήταν ευχαριστημένη από τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, αφού είχε καιρό να κλείσει κάποια συμφωνία και η εταιρεία έμενε συνέχεια αποκλεισμένη από τους διαγωνισμούς.


Για τον Θ. Λιακουνάκο ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να τους πείσει ότι αυτός θα τα καταφέρει. Και τα κατάφερε. Στον διαγωνισμό του Αβέρωφ πλειοδοτεί, η εταιρεία του μπαίνει χοντρά στο παιχνίδι και κάπως έτσι αρχίζει να χτίζεται η «αυτοκρατορία» και ο ίδιος να αποκτά μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι επιτυχίες τον βρίσκουν ήδη παντρεμένο με τη Μαρία Σωτηριάδου, κόρη ενός εκ των δύο μεγαλομετόχων του άλλοτε κατασκευαστικού κολοσσού ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ που αντιπροσώπευε τον κόσμο στον οποίο ο Θ. Λιακουνάκος ονειρευόταν διακαώς να ενταχθεί. Μεγαλωμένη με οικονομική άνεση, έχοντας αστική κουλτούρα και ευρύ κύκλο γνωριμιών, η Μαρία Σωτηριάδου ήταν το αντικείμενο του πόθου του νεαρού Θωμά που την έστηνε έξω από το αμερικανικό κολέγιο Deree, όπου σπούδαζε εκείνη, επιδιδόμενος σε επίμονο ψηστήρι.


Ο «μάγκας» από τον Πειραιά, που τελείωσε νυχτερινό και έβγαζε το μεροκάματο σε μικρομάγαζα ειδών ψαρικής και σκαφών, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τον πατέρα της Μαρίας Σωτηριάδου, ο οποίος έτρεφε μεγαλοαστικά όνειρα για τον μελλοντικό γαμπρό του. Οι αναμενόμενες αντιδράσεις της οικογένειας δεν πτοούν καθόλου τον Θωμά, που με την ορμή της νιότης και του έρωτά του αποφασίζει να την κλέψει. Ο γάμος τους τίθεται προ τετελεσμένου και το ζευγάρι θα ξεκινήσει την κοινή του ζωή σε μεγαλοαστικό διαμέρισμα της Ρηγίλλης.


Εκεί όπου θα ανοίξει σαμπάνιες με το κλείσιμο της πρώτης του μεγάλης επιτυχίας με τον διαγωνισμό του Αβέρωφ. Εκεί όπου θα ανοίξει το σαλόνι για να υποδεχτεί όλο τον καλό κόσμο της εποχής και θα μυηθεί στα κοσμικά της καλής ζωής και των status symbols. Εκεί όμως όπου κάποιες φορές θα αισθανθεί μειονεκτικά λόγω της ελλιπούς μόρφωσης. Οταν πια τη δεκαετία του ’80 ο κύκλος των γνωριμιών του περιλαμβάνει από σχεδιαστές όπως ο πρόωρα χαμένος Μπίλι Μπο -συνέταιρος του Μάκη Τσέλιου τότε-, υπουργούς, βουλευτές, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, εκδότες και κατασκευαστές, ο Θ. Λιακουνάκος είναι σαν ρουκέτα σε πύραυλο, έτοιμη να εκτοξευθεί στο χάος της επιτυχίας.Κι αν κάποιοι στα καλέσματα της Ρηγίλλης τον κάνουν να αναρωτιέται «μα ποιος είναι ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι;», φροντίζει να μάθει από τους ειδήμονες – έστω κι αν τους ζητάει να κάνουν περίληψη του έργου τους, στο πλαίσιο της λογικής «πού να τα διαβάζω όλα αυτά τώρα!».


Εχοντας ήδη ιδρύσει το ’85 την κατασκευαστική εταιρεία Axon Development -από όπου και οι βίλες στη Μύκονο και το «Kastalia Village» στην Αράχοβα- και αποκτήσει ισχυρό επιχειρηματικό εκτόπισμα, αποφασίζει να πάρει μέρος στο πρόγραμμα OPM του Harvard Business School, ένα επιχειρηματικό σεμινάριο διάρκειας τριών μηνών, τα λεγόμενα business courses για στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες που ενισχύουν το βιογραφικό τους και ενημερώνονται για τις τάσεις της αγοράς.


Το πιστοποιητικό παρακολούθησης των συγκεκριμένων σεμιναρίων μπήκε σε κορνίζα και έπιασε ένα ευδιάκριτο μέρος του τοίχου στο γραφείο του ως απόδειξη εγκεκριμένων σπουδών. Πτυχίο δεν είναι, αλλά η λέξη «Harvard δίπλα στο όνομά του» είναι ένα ακόμα πάσο στον καλό κόσμο εκεί έξω. Σε αυτόν στον οποίο μπήκε και ο ίδιος χωρίς περγαμηνές σπουδών αλλά προσωπικών ικανοτήτων – αν και όχι πάντοτε με την ίδια επιτυχία.Ο θυελλώδης έρωτας με τη Νατάσα (το «10 το καλό») ΣΤΗΝ ΨΑΡΟΥ


Με τη Μαρία Σωτηριάδου θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τον Νικόλα, τη Βαρβάρα, την Αλεξία και την Αύρα. Οσο ο όμιλος γιγαντώνεται τόσο η συζυγική του ζωή θα αρχίσει να κλυδωνίζεται από την επιτυχία. Ο Θ. Λιακουνάκος, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχει ήδη γίνει big και όλα δείχνουν ότι θα γίνει τεράστιος. Εχει ισχυρές εκδοτικές πλάτες, ανδρώθηκε επιχειρηματικά με τη Ν.Δ., αλλά και με το ΠΑΣΟΚ οι δουλειές εξακολουθούν να πηγαίνουν περίφημα.


Οταν η κατασκευαστική εταιρεία του πεθερού του θα πτωχεύσει και ο ίδιος βρεθεί σε εξαιρετικά αδύναμη θέση, αφού ακόμα και το περίφημο «πράσινο κτίριο» στο Χαλάνδρι που έχτισε ο ίδιος θα βγει σε πλειστηριασμό, ο Θωμάς θα σπεύσει να «σώσει» τους πάνω ορόφους.


Για την τιμή των όπλων, ο πεθερός του θα έχει ακόμα γραφείο -έστω και χωρίς αντικείμενο- και πολλοί τον θυμούνται να καταφθάνει μαζί με τον άλλοτε κραταιό κατασκευαστή, σε εμφανώς πεσμένη πια ψυχολογία, στα πάνω πατώματα. Κάποτε τον απέρριπτε ως αποτυχημένη επιλογή της κόρης του, αργότερα έγινε το δεκανίκι του. Εχει ο καιρός γυρίσματα όπως έχει για όλους, και κάπως έτσι θα γυρίσει ανάποδα και η προσωπική του ζωή.


Ο νεανικός έρωτας, η ιλιγγιώδης επιτυχία, τα συχνά ταξίδια, η «άλλη πια ζωή» θα οδηγήσουν το ζευγάρι στη φθορά και στη σταδιακή απομάκρυνση. Ολα αλλάζουν, οι σχέσεις το ίδιο και το διαζύγιο είναι προ των πυλών.


Στη Μύκονο το ’93, σε διακοπές με στενό του φίλο και ενώ ήδη βρίσκονται ξαπλωμένοι στις ξαπλώστρες της Ψαρούς, στο πλαίσιο του κλασικού ανδρικού χαβαλέ, οι δύο φίλοι αρχίζουν μεταξύ τους να σπάνε πλάκα βάζοντας βαθμολογία στις ωραίες της παραλίας. Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά των διερχόμενων με μαγιό λουόμενων γυναικών, κάποιες έπαιρναν 5, άλλες 2, μερικές 7, αλλά και 10. Η Νατάσα Κατσαρού, 21 ετών τότε, που τύχαινε να περνάει μπροστά τους, ήταν για τον Θ. Λιακουνάκο το «10 το καλό» – και η γυναίκα που θα αλλάξει τη ζωή του με κάθε τρόπο. Και όπως συμβαίνει σε όσα αφελώς ή μη αποκαλούμε καρμικά, λίγες μέρες μετά, η νεαρή, ξώχαρη και καλλίγραμμη κοπέλα θα βρεθεί μπροστά του στο πάρτι γενεθλίων του, από αυτά τα δώρα ζωής που αποδίδονται μόνο σε σατανικές συμπτώσεις – ενίοτε και σε σατανικούς φίλους. «Αισθανθήκαμε και οι δύο ένα πολύ θετικό vibe.Μια έντονη έλξη. Ημουν τότε 21 ετών και η γνωριμία μας είχε στοιχεία ρομαντικής ταινίας», είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της, για να προσθέσει: «Δεν τον γνώριζα και όταν έμαθα ότι είχε ήδη οικογένεια αισθάνθηκα ότι δεν ήμουν για τέτοιου είδους περιπέτειες, παρόλο που εκείνη την εποχή ο γάμος του Θωμά βρισκόταν στο τέλος του. Δεν με απασχόλησε τόσο η μεγάλη διαφορά ηλικίας όσο ότι εκείνος ήταν ήδη δημιουργημένος και εγώ δεν είχα καν ξεκινήσει. Φοβήθηκα όλο το πακέτο. Εκανα έξι μήνες να υποκύψω. Τον παίδεψα λίγο. Ημουν πολύ έξω από τον κόσμο του». Εξω από τον κόσμο του τότε, ωστόσο σύντομα μπήκε εντελώς μέσα και τον κατέλαβε. Το κορίτσι από την επαρχία που ήρθε στην Αθήνα με μεγάλα όνειρα και δούλευε τότε ως πωλήτρια θα γίνει η εμμονή του. Και σύντομα η γυναίκα του.Πολλοί τον θυμούνται στον γάμο τους στον «Αστέρα» να τους υποδέχεται με δάκρυα στα μάτια, για κάποιους συγκινημένους και για άλλους φοβισμένος, όπως συμβαίνει σε όλους τους ερωτευμένους που αφήνονται στα πάθη τους και αναμετρώνται με τη λογική.


Οπως και να ’ναι, η ζωή με τη Νατάσα θα τον εντάξει στη μεγάλη κοσμική ζωή, σε αυτή στην οποία εκείνη αποδείχτηκε μετρ, σέρνοντας τον χορό των φλας, με τον Θωμά να βρίσκεται δίπλα της πότε καμαρώνοντας, πότε εμφανώς αμήχανος, αλλά πάντα εκεί. Θα αποκτήσουν έναν γιο, τον Φίλιππο, και στα 20 περίπου χρόνια της κοινής τους ζωής θα τα ζήσουν και θα τα δουν όλα, με την καλή και την κακή έννοια.ΠΑΡΤΙ, PORSCHE ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ


Επιχειρηματικές επιτυχίες (ο Θ. Λιακουνάκος λύνει και δένει ως ο εθνικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων, είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Κέρδος», έχει αποπειραθεί με αποτυχία να γίνει και ο σύγχρονος Ωνάσης ως ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρείας, έχει κάνει ξενοδοχειακές μονάδες, έχει ιδρύσει και κλείσει εταιρεία διοργάνωσης events με τη Νατάσα στο μάνατζμεντ, έχει εμπλακεί στις κατασκευές κ.τ.λ.), γλέντια, πάρτι, ταξίδια, πανάκριβο lifestyle, διάσημοι φίλοι, επώδυνα ξενύχτια για τον εργασιομανή επιχειρηματία και πόζες.


Πολλές πόζες κυρίως από τη Νατάσα Λιακουνάκου που από τη μια έκανε σεμινάρια φιλοσοφίας με τον Στέλιο Ράμφο μαζί με άλλες κοσμικές κυρίες για να αναλύσουν το Συμπόσιο του Πλάτωνα και από την άλλη, μόλις χτυπούσε το κουδούνι, με τον Λάκη Γαβαλά στο πλάι της ανέβαινε στα τραπέζια μερακλώνοντας στον Ρέμο ή δοκιμάζοντας σπεσιαλιτέ στα κοσμικά στέκια της Αθήνας και αναλύοντας μόδα και σχέσεις. Η σχέση τους πέρασε από χίλια δύο κύματα.


Οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι του Θωμά, καλοί και χρυσοί, αλλά ενίοτε και βαρετοί για μια γυναίκα που ήθελε να ρουφά τους χυμούς της ζωής χωρίς να πληρώνει και το τίμημα του χασμουρητού. Υπήρξαν περίοδοι που το ζευγάρι ζούσε συμβατικά κάνοντας παράλληλη ζωή, περίοδοι που η σχέση τους αναθερμαινόταν, με τα διαμάντια να περιμένουν τη Νατάσα στο μαξιλάρι της -αν όχι μια Porsche σε κορδέλα, όπως στις αρχές της γνωριμίας τους-, και περίοδοι δύσκολες που για την αδυναμία του ενός ή του άλλου το ζευγάρι ήταν πάλι -και είναι ακόμη- μαζί.


Η Νατάσα Λιακουνάκου με το μότο «I like, I buy, I pay cash (μου αρέσει, αγοράζω, πληρώνω μετρητά)» ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσει τη φιλοσοφία της ζωής της. Πολύ πιθανόν να ήρθε η ώρα να αναθεωρήσει και ο Θ. Λιακουνάκος τη δική του. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η εποχή της αβάσταχτης ελαφρότητάς του είναι πολύ μακρινές. Και, όπως φαίνεται, αγύριστες. 


 βίλια στη Μύκονο και τα ακριβά γούστα


 


Ακόμα όμως κι αν ο όμιλος κλυδωνίζεται από την κρίση, τα υπέρογκα χρέη και την απουσία εξοπλιστικών προγραμμάτων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτά των παρελθόντων δεκαετιών, δύσκολα μπορεί κανείς να πει ότι ο Θωμάς και η Νατάσα έχουν αλλάξει το lifestyle τους. Ενα lifestyle με φόντο σαλέ στην Αράχοβα, ταξίδια στο Aσπεν, εντυπωσιακές θαλαμηγούς και πανάκριβα φουσκωτά, βίλα στη Μύκονο και έπαυλη στο Ψυχικό.


 


Η έπαυλη μάλιστα έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν τη διέρρηξαν -περίπου πριν από ενάμισι έτος- ληστές, οπότε αποκαλύφθηκαν τα γούστα της δεύτερης συζύγου του, της 46χρονης Νατάσας, την οποία λέγεται πως γνώρισε στα γραφεία του ομίλου του. Μεγάλης αξίας διαμάντια, δαχτυλίδια με πολύτιμους λίθους, πανάκριβα χρυσά και διαμαντένια ρολόγια και δεκάδες άλλους μικρούς θησαυρούς που έλκουν την προέλευσή τους από οίκους όπως των Καίσαρη, Ιλεάνας Μακρή, Sotheby's, Serkos, Vourakis, Cartier και Gavello… Πάντοτε μόνο τα καλύτερα. Στη Μύκονο, στην περιοχή Τούρλος, δεσπόζει η βίλα του επιχειρηματία, με την ιδιωτική πισίνα μέσα στα βράχια. Στην Αράχοβα ο Θωμάς, εκτός από το ιδιόκτητο σαλέ, έχει χτίσει και ένα… χωριό: παραδοσιακές οικίες κάτω από το club Χάντρες, σε ένα συγκρότημα που ονόμασε -πώς αλλιώς;- «Αξονα». 


 


 Κι όμως, αυτό δεν τον εμποδίζει να κυκλοφορεί -για καλό σκοπό- με πανάκριβα σκάφη στο Αιγαίο. Fabio Buzzi σημαίνει για τα φουσκωτά σχεδόν ό,τι η Ferrari για τα αυτοκίνητα.


 


Το υπερδεκάμετρο ταχύπλοο Fabio Buzzi γνώρισαν και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου φέτος την άνοιξη, όταν τα επισκέφτηκε ο Λιακουνάκος μαζί με την Ομάδα Αιγαίου. Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία εθελοντές γιατροί και άλλοι επαγγελματίες επισκέπτονται την άγονη γραμμή για να παρέχουν υπηρεσίες σε όσους συνανθρώπους μας δεν έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται κοντά σε υπηρεσίες υγείας.


 


Στην εξόρμηση αυτή ο Λιακουνάκος συμμετείχε και το 2012, και μάλιστα λέγεται ότι ήταν συνεχώς παρέα με την Ελίνα Σμπώκου. Βλέπετε, το ζεύγος Θωμά – Νατάσας έχει καιρό τώρα ξεπεράσει τις συμβατικότητες των προσχημάτων και οι μεμονωμένες εμφανίσεις τους είναι περισσότερες από τις κοινές. Εξάλλου οι κοινές εμφανίσεις τους προ δεκαετίας ήταν ενίοτε και επεισοδιακές, αν αληθεύουν όσα λένε άνθρωποι των κύκλων αυτών, που θυμίζουν γάμο στη Σαντορίνη, όπου η διαφιλονικία τους κατέληξε σε δημόσιο καβγά. Ετσι υιοθέτησαν de facto μια πιο sui generis σχέση, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει, παρά μόνον οι εκάστοτε κοντινοί τους, πότε είναι μαζί και πότε χώρια.Πως ο Λιακουνάκος με την ωραία και δυναμική σύζυγο, τις φιλανθρωπίες με τα φουσκώτα και τα σαλέ στην Αράχοβα, έφτασε να έχει χρέη ύψους 741.000.000 ευρώ


 


Οπλα και νοσοκομεία φαίνεται πως δεν ταιριάζουν καλά κάτω από την ίδια επιχειρηματική στέγη, αλλιώς πώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του ομίλου του Θωμά Λιακουνάκου, της γνωστής στους χρηματιστηριακούς κύκλους εισηγμένης Axon Συμμετοχών, ανέρχονται στα 741.420.000 ευρώ; Σωστά διαβάσατε: επτακόσια σαράντα ένα εκατομμύρια ευρώ! Εξ αυτών περίπου τα 600.000.000 ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες, δηλαδή πιεστικές οφειλές, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν δάνεια σε ελληνικές τράπεζες. 


Ποιος δάνεισε τόσα χρήματα στον Θωμά Λιακουνάκο; Πώς γίνεται ο πανίσχυρος επιχειρηματίας των προηγούμενων δεκαετιών, με σύζυγο την πρωταγωνίστρια της κοσμικής ζωής Νατάσα, να βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία; Και γιατί οι ορκωτοί λογιστές που έλεγξαν τα στοιχεία του ομίλου αναφέρουν πως «οι υφιστάμενες συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αμφιβολία συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου στο μέλλον»;


Η Νατάσα Λιακουνάκου κάνει άλλο ένα fashion statement φορώντας δαντελένια μάσκα πειρατή στο πρόσγατο πάρτι της Vogue.


 


 


 


Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΑΥΡΑΣ


Ο γάμος της κόρης του Θωμά Λιακουνάκου, Αύρας, με τον Στιβ Ρομανό στο Grand Resort στο Λαγονήσι, έφερε ξανά, έστω και για λίγο, στο κοσμικό προσκήνιο ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυφωτογραφημένα ζευγάρια της Ελλάδας. Ήταν επόμενο ο 67χρονος σήμερα επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και η 46χρονη σύζυγός του Νατάσσα να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης,καθώς τα τελευταία δύο χρόνια είναι σχεδόν εξαφανισμένοι από τα κοσμικά δρώμενα, ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Λιακουνάκου αποτελούν πλέον αντικείμενο έρευνας για ζητήματα διαφθοράς, αλλά και επίκεντρο συζητήσεων αναφορικά με το πόσο θα αντέξει όρθιος ο άλλοτε γίγαντας των εξοπλιστικών και όχι μόνο. Η εικόνα, και μόνο, του ζευγαριού στο γάμο της κόρης του Θωμά Λιακουνάκου είχε πολλά να πει για τους καλά γνωρίζοντες και σημειολογούντες, για το “που βρίσκεται σήμερα” το άλλοτε λαμπερό ζευγάρι…


Τα απομεινάρια μιας – ηλιόλουστης- ημέρας


Τον περασμένο Ιανουάριο ο Θωμάς Λιακουνάκος έκανε σκι στο χιονισμένο πολυτελές θέρετρο της Κουρσεβέλ μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα. Αντίθετα με άλλες εποχές, οι φωτογραφίες τους στις χιονισμένες πλαγιές δεν έκαναν το γύρο του Τύπου. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και με το γάμο της κόρης του. Μέχρι εδώ τίποτε το περίεργο, δεν είναι οι πρώτοι άλλωστε που προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στις εποχές που διανύουμε. Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι μόνο ανέμελη δεν είναι πλέον η καθημερινότητα του businessman, που ζει ουσιαστικά με “δανεικό χρόνο” στα επιχειρηματικά του, ενώ και η προσωπική του ζωή δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της. Με συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ και την οικονομική ασφυξία να “πνίγει” τον άλλοτε κραταιό Όμιλό του, θα περίμενε κανείς ο Θωμάς Λιακουνάκος να έχει περιέλθει και σε δεινή οικονομική καθημερινότητα. Οι “κοινοί θνητοί”, άλλωστε, όταν χρωστάνε, το πρώτο που κάνουν είναι να πουλάνε τα προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία. Στον κόσμο των επιχειρήσεων όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και οι προσωπικές περιουσίες διαχωρίζονται από τα επιχειρηματικά δεινά. Το ότι η τσέπη είναι άδεια, δεν σημαίνει ότι είναι και το σεντούκι. Παλιό και σοφό το γνωμικό του λαού. Ο Θωμάς και η Νατάσσα Λιακουνάκου εξακολουθούν να μένουν -μαζί- στην έπαυλή τους στο Παλαιό Ψυχικό, εκεί όπου τρία χρόνια πριν μια διάρρηξη έκανε πολλά φρύδια να… ανασηκωθούν, σε μια υπόθεση που “έμπαζε” από παντού. Εξακολουθούν να είναι κάτοχοι της πολυτελούς βίλας στο Τούρλο της Μυκόνου, την ανέγερση της οποίας είχε προσπαθήσει να σταματήσει η πολεοδομία για σειρά παραβάσεων, προτού ο επιχειρηματίας “τακτοποιήσει” το θέμα και βέβαια εξακολουθούν να έχουν στην ιδιοκτησία τους το εντυπωσιακό 15μετρο φουσκωτό σκάφος, ονόματι “Απάτσι” και τύπου Fabio Buzzi, που με λίγα λόγια είναι για τα φουσκωτά ό,τι η Ferrari για τα τετράτροχα. Με αυτό το σκάφος ο Θωμάς Λιακουνάκος φεύγει κάθε Άνοιξη, με την Ομάδα Αιγαίου για τα ακριτικά νησιά. Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία εθελοντές γιατροί και άλλοι επαγγελματίες επισκέπτονται την άγονη γραμμή για να παρέχουν υπηρεσίες σε όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται κοντά σε υπηρεσίες υγείας. Η Νατάσα δεν τον ακολουθεί.Ένας γάμος με πολλές ιδιαιτερότητες


Σε μια τέτοια εξόρμηση του επιχειρηματία είχαν φουντώσει και οι φήμες για την πολύ -υπέρ του δέοντεος, σύμφωνα με πολλούς- στενή συντροφιά που έκανε ο Θωμάς Λιακουνάκος με μια από τις πιο λαμπερές κυρίες της κοσμικής Αθήνας, την Ελίνα Σμπώκου, η οποία στο παρελθόν διατηρούσε συναισθηματική σχέση με τον Θοδωρή Κυριακού. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη -αλλά ούτε και η τελευταία- φορά που οι κοσμικοί κύκλοι συνέδεαν το όνομα του Θωμά Λιακουνάκου με κάποια κυρία που δεν ήταν η σύζυγός του. Πάντα με διακριτικότητα, βέβαια, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί κοινό μυστικό στους κοσμικούς κύκλους ότι το ζευγάρι έχει βρει ένα modus vivendi εντελώς ιδιαίτερο και δικό του, έναν, ας πούμε, συμβιβασμό που τους επιτρέπει να διατηρούν την κοινή ζωή τους έχοντας παράλληλα ο καθένας και τη δική του. Οι δύο τους έφτασαν στην πόρτα του δικηγόρου πριν από μερικά χρόνια, όμως κατέληξαν στην απόφαση ότι ένα διαζύγιο δεν θα ήταν επωφελές για κανέναν τους και επέλεξαν μια “μέση οδό” για να διατηρηθεί εν ζωή ο γάμος τους. Για ένα μεγάλο διάστημα οι εντάσεις μεταξύ τους ήταν μέρος της καθημερινότητας, άλλωστε, και κανείς στους κοσμικούς κύκλους δεν ξεχνά τους δημόσιους καυγάδες τους, όπως ένα καλοκαίρι πριν από τέσσερα χρόνια σε έναν γάμο στη Σαντορίνη, που σχεδόν διεκόπη όταν Νατάσα και Θωμάς ξεκίνησαν να τσακώνονται μεγαλοφώνως και δημοσίως. Η ισχύς εν τη ενώσει, ήταν η τελική τους απόφαση, μια ένωση που είναι επί του παρόντος απαραίτητη και για τους δύο, αφού η κοινωνική τους ζωή μπορεί να διατηρεί την επίφαση μιας, έστω κάπως θαμπωμένης, λαμπρότητας, όμως πλέον οι δύο τους σε όλα τα επίπεδα έχουν πολύ λιγότερους φίλους απ’ ότι στο παρελθόν. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X