Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συγκλόνισε η μητέρα του Φύσσα: Είδα το παιδί μου στον νεκροθάλαμο. "Προσπάθησα να τον ζεστάνω να σηκωθεί"
Συγκλόνισε η μητέρα του Φύσσα: Είδα το παιδί μου στον νεκροθάλαμο. "Προσπάθησα να τον ζεστάνω να σηκωθεί" thumbnail

Συγκλόνισε η μητέρα του Φύσσα: Είδα το παιδί μου στον νεκροθάλαμο. "Προσπάθησα να τον ζεστάνω να σηκωθεί"

Συγκλονιστική η κατάθεση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδας, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.


"Είδα το παιδί μου στον νεκροθάλαμο – Προσπάθησα να τον ζεστάνω να σηκωθεί να φύγουμε"


Ξεκινώντας την κατάθεσή της η Μάγδα Φύσσα είπε: «Καταλαβαίνω την προσπάθεια της απέναντι πλευράς να μην καταθέσω σήμερα». Και συνέχισε περιγράφοντας την τελευταία φορά που είδε ζωντανό το παιδί της.


«Για την υπόθεση και την στυγερή δολοφονία του γιου μου, στις 17 του μηνός, ημέρα Τρίτη στις 17.30 το απόγευμα χαιρετηθήκαμε. Θα πήγαινε να δει μπάλα. Θα έψαχναν κατάστημα να δουν την μπάλα. Ήταν από τις λίγες φορές που θα έβλεπε την μπάλα χωρίς τον πατέρα του και τους φίλους του. Στις 17.30 το απόγευμα χαιρετηθήκαμε και είπαμε οτι θα τα πούμε το πρωί. Εκείνη τη μέρα χρειάστηκε να πάω με την κόρη μου. Από τις πέντε και μισή το απόγευμα το παιδί μου δεν μου ξαναμίλησε και δεν ήπιαμε ξανά ποτέ τον καφέ μας. Πήγα στην κόρη μου ξέροντας οτι στο σπίτι είναι ο σύζυγος και δεν υπήρχε τίποτα που να προμηνύει οτι θα γίνει αυτο το κακό. Περίπου στις 2 τη νύχτα χτυπάει το κουδούνι και το τηλέφωνο του παιδιού και μιλάει ο πατέρας της από το τηλέφωνο του κουνιάδου της. Η κόρη μου του λέει: "μπαμπά γιατι μιλάς απο εδώ" και τότε καταλάβαμε ότι έγινε κάτι κακό. Της είπε: "άνοιξέ μου την πόρτα"»


Και συνέχισε με δάκρυα στα μάτια: «Ανοίγει η πόρτα και βλέπω έναν άνθρωπο να προσπαθεί να μιλήσει να μας πει τι έγινε. Τον ρώτησα "τι συμβαίνει και για ποιον θα μου πεις;" Μου είπε οτι "ο Παύλος χτύπησε και είναι στο Κρατικό και ήρθα να σε πάρω". Σε καμιά περίπτωση δεν το πίστεψα ότι απλά χτύπησε. Καταλαβαίνω ότι είναι κάτι σοβαρό Δεν θέλησα να του κάνω ερωτήσεις. Του είπα "Μέχρι εδώ ήταν; Αυτό ήταν στη ζωή μας;" πίστεψα οτι θα δω τα μάτια του και θα καταλάβω τι έχει γίνει.


Και συνεχίζει: «Φτάνω στο Κρατικό και βλέπω συγγενείς και φίλους και δεν περιμένω να μου πει κανείς τίποτα. Ρωτάω, βλέπω δυο γιατρούς τρέχω μέσα. Ένας άντρας και μια γυναίκα. Με κοίταγε στα μάτια η γυναίκα και δεν μου έλεγε. Τους παρακάλεσα να μου πουν τι έχει γίνει με το παιδί μου αρχίζω να τραβάω τα παραβάν. Αν δεν μου πείτε τώρα τι έχει γίνει τους είπα. Ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια. Ότι ο Παύλος έφυγε. Λέω "πως είναι δυνατόν πως έφυγε;" Μου είπε οτι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά η Χρυσή Αυγή. Αλλά μου είπε "σας παρακαλώ πολύ τον έχουν πιάσει".


Τον ρώτησα: "Πώς έγινε; Δεν γινόταν κατι;" Μου είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να σωθεί και δεν θα προλαβαίναμε. Τότε ζητάω να πάω να δω το παιδί μου. Πράγματι πήγα στον θάλαμο. Πέντε και μισή το απόγευμα μιλάγαμε και είπαμε ότι θα τα πούμε το πρωί. Στις τρεις είδα το παιδί μου στον νεκροθάλαμο. Όσο γι αυτούς που λένε οτι τον τρόμαξαν τους είπα πως δεν τρόμαξε. Το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν σαν μωρό, γαλήνιος. Εγώ προσπαθώ να τον ζεστάνω για να σηκωθεί να φύγουμε».


"Είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι. Είναι εγκληματική οργάνωση"


«Ο Λαγός έδωσε την εντολή για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ» κατέθεσε στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα, που βρίσκεται στο βήμα του μάρτυρα από το πρωί για να περιγράψει όσα ξέρει για τη δολοφονία του γιου της.


Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο όλα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων για την αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Όπως είπε η κ. Φύσσα, ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος, που βρισκόταν στην καφετέρια όταν ο γιος της και η παρέα του πήγαν στο "Κοράλλι" για να δουν τον αγώνα του Ολυμπιακού, τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζατζόγλου. Εκείνος με τη σειρά του τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη Νίκαιας, κατηγορούμενο Γιώργο Πατέλη, ο οποίος ειδοποίησε τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Μετά, όπως είπε η μάρτυρας, αρχίζει η αποστολή SMS και μαζεύεται το τάγμα εφόδου απέναντι από την καφετέρια.


Σύμφωνα με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, μετά τη δολοφονία, στις 00:37, ο Γιάννης Λαγός ειδοποίησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο. «Ο Λαγός ελέγχει όλη την περιφέρεια. Αν δεν πάρουν το οκέι από τον Λαγό δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτα. Δεν θα έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ, αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και δεν είχαν εντολές».


Σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με το ποιο θεωρεί κίνητρο της δολοφονίας η κα Φύσσα απάντησε: «Θέλουν να επιβάλουν την ισχύ τους σε οτιδήποτε είναι αντίθετο.Είναι αυτό που άκουσα σε βίντεο να λέει ο Πατέλης: ό,τι κινείται (σ.σ. εναντίον της Χρυσής Αυγής) σφάζεται. Με τον ίδιο τρόπο δεν έγινε με τον Σαχζάτ Λουκμάν; Με τον ίδιο τρόπο… Με μαχαίρι. Είναι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι. Είναι εγκληματική οργάνωση. Εκείνο το βράδυ θέλαν να σκοτώσουν και σκοτώσανε».


Από την αρχή της κατάθεσής της, η Μάγδα Φύσσα αναφερόμενη στον Γιώργο Ρουπακιά, που κάθεται μαυροντυμένος σήμερα, με σκυμμένο το κεφάλι, απέφυγε να πει το όνομά του. Αναφέρεται σ' αυτόν λέγοντας: «ο δολοφόνος». Σε κάποια στιγμή της διήγησής της για όσα συνέβησαν μετά το τέλος του αγώνα, η κα Φύσσα είπε «ο Ρουπακιάς». Τότε, σταμάτησε την κατάθεση και είπε: «Δεν θέλω να τον ξαναπώ με το όνομά του. Είναι ο δολοφόνος».


Σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα, ο Ρουπακιάς έφτασε κοντά στο σημείο της δολοφονίας και στο αυτοκίνητό του ήταν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα, όπως είπε, ήταν ο Καζατζόγλου αφού βρέθηκε εκεί το κινητό τηλέφωνό του. Ωστόσο, στο σημείο της δολοφονίας ήταν μόνος του.


Η μάρτυρας περιέγραψε ότι η ομάδα των Χρυσαυγιτών που βρισκόταν απέναντι από την καφετέρια όταν τελείωσε ο αγώνας ποδοκροτούσε για να φοβηθεί η παρέα των παιδιών. Είπε μάλιστα ότι όταν φαινόταν να… αγριεύει η κατάσταση, ο Παύλος είπε στην παρέα του να τρέξουν, να φύγουν. «Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε. Τότε ανά ομάδες άρχισαν να τον χτυπούν. Τον εγκλώβισαν για να έρθει ο δολοφόνος να τον μαχαιρώσει. Χτύπησαν κι άλλα δύο παιδιά από την παρέα, λίγο πιο πέρα».


Η κ. Φύσσα είπε, επίσης, πως η φίλη του Παύλου Φύσσα, η Χρύσα, είχε πάει στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί και τους παρακαλούσε να κάνουν κάτι. Εκείνοι όμως της έλεγαν ότι δεν μπορούν να επέμβουν. Αφού μαχαιρώθηκε ο Φύσσας και αμέσως μόλις το περιπολικό είχε πιάσει τον Ρουπακιά, όπως είπε η κα Φύσσα επικαλούμενη τη φίλη του γιου της, ακούστηκε μια αστυνομικός να λέει: «ε όχι, δεν είπαμε και μαχαιριές».


Πρόεδρος: Γιατί το επισημαίνετε αυτό;


Μάγδα Φύσσα: Γιατί αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.


'Ενταση στη Δίκη με αφορμή την προβολή βίντεο με τον Πατέλη


Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Άγγελος Τζέλλης, ζήτησε την προβολή συγκεκριμένου βίντεο του 2012 στο οποίο ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι αναμένουν εντολή από τον Γιάννη Λαγό. Το αίτημα του συνηγόρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης, αλλά και αμηχανία της έδρας η οποία, αν και έχει ζητηθεί από την αρχή η εξασφάλιση τεχνικών υποδομών, βρέθηκε απροετοίμαστη στην προβολή του υλικού.


Η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε στο δικαστήριο να προβάλει φωτογραφίες και να ακουστούν τα ηχητικά κατά την ανάγνωση των αναγνωστέων, όταν δηλαδή έχουν ήδη καταθέσει στο δικαστήριο όλοι οι μάρτυρες.


Το δικαστήριο αρχικώς δεν τοποθετήθηκε αμέσως στο αίτημα, γεγονός που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των θυμάτων, οι οποίοι απαίτησαν μία απάντηση «εδώ και τώρα» και όχι μια «σιωπηρή άρνηση δια της επιφυλάξεως».


Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η εξέταση της κας Φύσσα θα συνεχιστεί με ερωτήσεις που δεν θα αφορούν οπτικοακουστικό υλικό της δικογραφίας, ότι η κατάθεση δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα και ότι στην επόμενη συνεδρίαση, που θα ξαναβρεθεί στο βήμα του μάρτυρα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο θα αποφανθεί.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίμαχο βίντεο, το οποίο βρισκόταν στο σκληρό δίσκο του Γιώργου Πατέλη που κατασχέθηκε, ο πυρηνάρχης μιλάει σε μέλη της Χρυσής Αυγής για την παρουσία τους στο «παζάρι της Παναγίτσας». Φέρεται να τους λέει ότι θα περιφέρονται και θα ψωνίζουν στο παζάρι και ότι θα βρίσκονται κοντά περίπου 20 άλλα μέλη, οπλισμένα, τα οποία θα περιμένουν «εντολή Λαγού».


Στις 6 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η διαδικασία


Την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα.


Η δίκη άρχισε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, με την μαρτυρία της μητέρας του Παύλου Φύσσα, η οποία από τις 9 το πρωί περιέγραφε τις δραματικές ώρες που έζησε το βράδυ της δολοφονίας του παιδιού της.


"Θα ξεκινήσω από την προηγούμενη μέρα που είδα για τελευταία φορά το παιδί μου. Χαιρετηθήκαμε και είπαμε θα τα πούμε το πρωί με τον καφέ μας. Από τότε δεν τον ξαναείδα και δεν ήπιαμε τον καφέ μας γιατί πήγα την ημέρα εκείνη στην κόρη μου. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό. Στις 18 Σεπτεμβρίου, περίπου στις 2 τη νύχτα ήρθε ο κουνιάδος μου. Κατάλαβα ότι έγινε κάτι πολύ σοβαρό. "Τί έγινε του είπα. Πές μου".


Στη συνέχεια η μητέρα του Φύσσα ανέφερε ότι ενημερώθηκε ότι το παιδί της ήταν χτυπημένο χωρίς να ξέρει για τον θάνατό του και πήγε στο νοσοκομείο όπου ο Παύλος Φύσσας είχε διακομιστεί.


"Εφθασα στο νοσοκομείο, βλέπω κόσμο και συγγενείς κανείς δεν μου λέει τίποτα και οι γιατροί δεν μου έλεγαν τίποτα. Αρχισα να τραβάω τα παραβάν να δω που βρίσκεται. Ο γιατρός που ήταν εκεί μου  έδωσε ένα χάπι και μου είπε την τραγική αλήθεια (ξεσπά σε κλάματα). Τότε μου είπε ο γιατρός τον μαχαίρωσαν στην καρδιά από την ΧΑ. Δεν θα προλαβαίναμε ακόμα κι αν είχε χτυπηθεί μέσα στο νοσοκομείο, τέτοια ήταν τα χτυπήματα. Πήγα στο θάλαμο και είδα το παιδί μου. Το είδα στο νεκροθάλαμο. Οσοι λένε ότι τον τρομάξανε τους λέω ότι δεν τρόμαξε. Απλά κοιμότανε. Προσπάθησα να τον ζεστάνω να σηκωθεί".


Από το ακροατήριο η κατάθεση της διακόπτεται από φωνές" Ρουπακιά, Ρουπακιά".


Πρόεδρος. Τί ηλικία είχε το παιδί σας και ποια η σωματική του διάπλαση και πού δούλευε;


Μητέρα. Δούλευε παντού. Ηταν μουσικός, ψηλός και 34 χρόνων. Δεν είχε ένταξη σε κανένα πολιτικό κόμμα. Δούλευε και αλλού γιατί από τη μουσική δεν είχε κέρδη.


Η μητέρα του Παύλου Φύσσα στη συνέχεια της κατάθεσης της και απαντώντας σε καίριες ερωτήσεις της Προέδρου Μαρίας Λεπενιώτου περιέγραψε τι προηγήθηκε της δολοφονίας όταν ο Παύλος με την κοπέλα του πήγαν να παρακολουθήσουν το ματς σε καφετέρια της περιοχής μαζί με φίλους τους.


Οσα αναφέρει, όπως είπε, τα γνωρίζει από την σύντροφο του παιδιού της που ήταν παρούσα και της περιέγραψε με λεπτομέρειες τι έγινε στην καφετέρια και πώς στη συνέχεια εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα.


"Mόλις βγήκαν, διηγήθηκε η μητέρα του Φύσσα, τα παιδιά από την καφετέρια είδαν ομάδα από χρυσαυγίτες με μπότες και κρατώντας ρόπαλα να βρίσκονται εκεί. Δίπλα ήταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Εκεί βρέθηκε ένας τύπος που έδινε οδηγίες στα παιδιά για το πως θα φύγουν.


Πρόεδρος. Γιατί δεν έφυγαν;


Mητέρα Φύσσα. Δεν  πέρασε και πολύς χρόνος. Αυτός ο τύπος τους διαβεβαίωνε ότι θα μεσολαβήσει και θα φύγουν ήσυχα και τα παιδιά κινήθηκαν προς Τσαλδάρη και ορισμένοι έφυγαν. Τότε ο Παύλος είπε στη σύντροφό του και σε μία άλλη κοπέλα να φύγουν. Τότε άρχισε να έρχεται το Τάγμα Εφόδου από τη Νίκαια. Τάγμα που προστέθηκε στους 20 χρυσαυγίτες που ήταν εκεί. Ανάμεσα σε αυτούς που ήρθαν με το Τάγμα ήταν και ο δολοφόνος. Συνολικά μαζεύτηκαν καμία πενηνταριά.


Τότε ο Παύλος είπε στους άλλους " Παιδιά τώρα τρέχουμε". Εκείνος όμως δεν έτρεξε και τον προλάβανε οι χρυσαυγίτες που ήταν οργανωμένοι κατά ομάδες κατά δύο η τρία άτομα και τον χτυπάγανε. Τον εγκλώβισαν για να έρθει ο φονιάς να τον μαχαιρώσει.


Ο φονιάς ήρθε ανάποδα στο δρόμο και όπως το παιδί μου ήταν εγκλωβισμένο τον χτύπησε. Χτύπησαν κι άλλα παιδιά λίγο πιο πέρα. Ο Παύλος ήταν μόνος του και προσπαθούσε να σωθεί από τις επιθέσεις.


Πρόεδρος. Πόσοι ήταν μαζί με τον Ρουπακιά στο αυτοκίνητο;


Μητέρα Φύσσα. Αρχικά ήταν τέσσερις. Τους αποβίβασε πριν από 100 η 50 μέτρα και όταν έφθασε στο παιδί μου ο Ρουπακιάς ήταν μόνος. Βγαίνει έξω και του δίνει δύο μαχαιριές στην καρδιά.


Η κοπέλα του παιδιού μου στο μεταξύ είχε πάει στους αστυνομικούς και τους παρακαλούσε να επέμβουν αλλά αυτοί τις είπαν "δεν θα γίνει και τίποτα μπουνιές θα παίξουν". Τελικά δύο από αυτούς κινητοποιήθηκαν.


Πρόεδρος. Εγινε συμπλοκή μεταξύ του γιου σας και του Ρουπακιά. Εγινε κάποια φασαρία;


Mητέρα Φύσσα. Δεν έγινε συμπλοκή. Δεν έγινε φασαρία. Είναι δολοφόνος ούτε το όνομα του δεν θέλω να πώ. Τον πλησίασε και τον μαχαίρωσε.


Πρόεδρος. Οι άλλοι που ήταν εκεί από τους επιτιθέμενους τί κάνανε;


Μητέρα Φύσσα. Βρίζανε και ενθαρρύνανε να γίνει το κακό. Να πω για την αστυνομία, χρέος της ήταν να παρέμβει. Αλλά και αυτοί οι χρυσαυγίτες μπορούσαν να το αποτρέψουν.


Πρόεδρος. Ο γιός σας τον ήξερε τον Ρουπακιά


Μητέρα Φύσσα. Δεν τον είδε δεί ποτέ. Ποτέ, ποτέ.


Πρόεδρος. Πώς ήρθε ο Ρουπακιάς. Δόθηκε κάποια εντολή;


Μητέρα Φύσσα. Από τη δικογραφία γνωρίζω ότι οι ενημερώσεις άρχισαν από τους χρυσαυγίτες που ήταν μέσα στην καφετέρια. Ενημερώθηκε ο Πατέλης, πυρηνάρχης της Νίκαιας, αυτός ενημερώνει τον Λαγό βουλευτή της περιφέρειας και εκείνος δίνει εντολή να ειδοποιηθούν με sms οι χρυσαυγίτες. Αυτός ο Λαγός δίνει το οκ. Χωρίς την εντολή του δεν κάνουν τίποτα στην περιοχή.


Πρόεδρος. Αρα υπήρχε εντολή.


Μητέρα Φύσσα. Βεβαίως, χωρίς εντολή αυτοί δεν κάνουν τίποτα.
ενημερώνει τα μέλη της ΧΑ να έρθουν στο σημείο.


Πρόεδρος. Γιατί να τον μαχαιρώσει. Ποιό ήταν το κίνητρο;


Μητέρα Φύσσα. Δεν χρειάζεται κίνητρο. Είναι εγκληματική οργάνωση. Είναι εκπαιδευμένοι να σκοτώνουν. Με μαχαίρι δεν σκότωσαν και τον Πακιστανό; Οποιον τον στοχοποιούν τον σκοτώνουν. Με μηνύματα τους ειδοποίησαν από την Τοπική της Νίκαιας.


Οι επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μετά την Τρίτη, είναι στις 8/10, 13/10,15/10, 21/10 και 22/10.


 


www.madata.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X