Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Όταν το παιδί κλαίει και δε θέλει να πάει σχολείο
Όταν το παιδί κλαίει και δε θέλει να πάει σχολείο thumbnail

Eλένη, αναγνώστρια του boro.gr

Όταν το παιδί κλαίει και δε θέλει να πάει σχολείο

Το παιδί μου είναι 4 ετών και πηγαίνει στο προνήπιο. Ενώ τις πρώτες 2 εβδομάδες πήγε κανονικά εάν εξαιρέσουμε την πρώτη μέρα που έκατσα λίγο μαζί του στο σχολείο, όλες τις άλλες μέρες πήγαινε χαρούμενος. Την τρίτη εβδομάδα άρχισε να κλαίει να μη θέλει να πηγαίνει και κάνει εμετό κάθε πρωί. Το είχαμε και πέρσι αυτό όταν άρχισε τον παιδικό σταθμό αλλά πιστεύαμε ότι αυτό θα το ξεπερνούσε λόγω ηλικίας. Σας παρακαλώ πως μπορώ να το διαχειριστώ;


Στο ερώτημά σου απαντά η  ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη


Μαρκέλλα Καπλάνη


www.normavitae.com 
Εφόσον πήγαινε τις πρώτες μέρες και εβδομάδες με θετική διάθεση και εκ των υστέρων άλλαξε την αντιμετώπιση του προς το σχολείο, θα σας πρότεινα αρχικά να ρωτήσετε εάν παρατηρήσανε τίποτα οι δασκάλες κι οι υπάλληλοι στο νήπιο που πηγαίνει. Ρωτήστε εάν είχε κανένα διαπληκτισμό με άλλο παιδάκι, ακόμα κι αν αυτός ήταν πολύ απλώς η μη λεκτικός – για παράδειγμα ένα παιδάκι να του πάρει με το ζόρι το παιχνίδι με το οποίο έπαιζε. Δείτε αν υπάρχουν πράγματα ή καταστάσεις που μπορεί να μην του αρέσουν – ακόμη κι αν αυτό είναι το μεσημεριανό που σερβίρεται. Σαν επόμενο βήμα, θα σας συμβούλευα, εάν έχετε την δυνατότητα χρονικά, να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε την μέθοδο της απευαισθητοποίησης. Αρχίσετε ξανά να πηγαίνετε μαζί του στον παιδικό και να μένετε για λίγη ώρα προτού φύγετε (30 λεπτά για παράδειγμα). Πάρτε τον και πιο νωρίς από το κανονικό σχόλασμα αρχικά. Σιγά σιγά μειώστε την ώρα που μένετε το πρωί (5 λεπτά ανά ημέρα), παρατηρώντας τις αντιδράσεις του και πράττοντας ανάλογα. Αν, δηλαδή, δείτε ότι τις πρώτες δύο μέρες ένιωσε άνετα με τη μείωση συνολικά δέκα λεπτών από την πρωινή σας παραμονή στο χώρο, τότε συνεχίστε και μειώστε την επόμενη μέρα άλλα πέντε λεπτά. Αν δείτε ότι αρχίζει να νιώθει άβολα, παραμείνετε στα πέντε ή δέκα λεπτά για μερικές μέρες και μετά ξαναδοκιμάστε να μειώσετε άλλα 5 λεπτά όσο θα τον βλέπετε να εγκλιματίζεται. Μετά μειώστε και την διάρκεια του χρόνου που τον παίρνετε νωρίτερα, ώσπου, σταδιακά, να κάθεται όλη την ώρα κανονικά και να είναι πλέον ήρεμος όταν γυρνάει σπίτι. Όλα αυτό θέλει υπομονή. Αλλά αξίζει τον κόπο αν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε με βάση τα χρονικά περιθώρια, διότι πιθανώς ο γιος σας να αγχώνεται ότι όσο περνάει ο καιρός θα είναι μόνιμη κατάσταση και ότι θα τον εγκαταλείψετε. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X