Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συμφωνία στο Eurogroup για τα μέτρα των 2 δις
Συμφωνία στο Eurogroup για τα μέτρα των 2 δις thumbnail

Συμφωνία στο Eurogroup για τα μέτρα των 2 δις

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών


Σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, κατέληξε το Eurogroup.


Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.


Η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διήρκεσε είκοσι λεπτά.
Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε συμφωνία για τα προαπαιτούμενα.


Ακόμα, όπως αποφασίσθηκε πρώτα θα πρέπει να παρθούν τα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευτούν οι δόσεις του δανείου και έπειτα να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  


Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης  


Ο Γερούν Ντάισελμπλουν εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.


Όπως είπε πολλή δουλειά πρέπει να γίνει, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.


Αναφορικά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.


«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.


Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.


Ωστόσο, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.


Όπως ξεκαθάρισε, πρώτα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό και μετά τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν και το ζήτημα του χρέους.


«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την "ανακούφιση" του χρέους, χωρίς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.


Ρέγκλινγκ: Κλειδί η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επισήμανε ότι η αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία της εμπιστοσύνης και για το γρήγορο «ξεκλείδωμα» των δόσεων.


Στη συνέχεια, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε, ότι οι νέες εκταμιεύσεις είναι απαραίτητες για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.


Μοσκοβισί: Να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της συμφωνίας


Ακόμα, ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας


«Η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup.


Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup


«Θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος»


Την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές που βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης από τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα:


Βραχυπρόθεσμα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.


Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο ένα δις που υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου.


Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όσο και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.


Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την τόνωση της ζήτησης και τη βελτίωση των δεικτών που θα επιφέρει, να παρουσιάσει και να βάλει μπροστά τον Μάρτιο του 2016 το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.


Σε αυτόν τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές πηγές, πιο σκεπτική στάση διατήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προαπαιτούμενων.


Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν από όλες τις πλευρές.


Συναντήθηκε με Ντάισελμπλουμ και Σαπέν ο Τσακαλώτος πριν το Eurogroup


Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.


 


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X