Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Eurogroup: Πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις
Eurogroup: Πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις  thumbnail

Eurogroup: Πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις

Ο κίνδυνος να παρεκτραπεί το πρόγραμμα, να χαθεί η ευκαιρία της συμφωνίας και να μπούμε στο 2016 με τους χειρότερους οιωνούς για τις τράπεζες και την οικονομία υπάρχει. Αυτή τη φορά όμως, τόσο οι εταίροι όσο και η κυβέρνηση γνωρίζουν ακριβώς που οδηγούν οι επιλογές τους. Με αυτή τη λογική ο καθένας παίρνει τα μέτρα του.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους εταίρους ότι ούτε χρόνος θα χαθεί, ούτε οι μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν. Όχι για δογματικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Αλλά γιατί στην Αθήνα είναι απολύτως κατανοητό που θα οδηγούσε κάτι τέτοιο.

«Μίλησα με τον υπουργό οικονομικών Ε.Τσακαλώτο», λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και εξηγεί πως έλαβε διαβεβαιώσεις πως το διακύβευμα είναι γνωστό στην Αθήνα.

«H ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει και έχει ένα ισχυρό κίνητρο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν». Έτσι συνοψίζει ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το δίλημμα της κυβέρνησης να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται με αντάλλαγμα την ανακεφαλαιοποίηση και το άνοιγμα τελικά των τραπεζών.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε να ρίξουμε νέα λεφτά στις τράπεζες, αν η κυβέρνηση δεν έχει λύσει τα θέματά της», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον Γ.Ντάισελμπλουμ τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν θα ξεκλειδώσουν με την εφαρμογή τους 2 δισ. από την προηγούμενη δόση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και το Εurogroup καλεί την Τρόικα και τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατόν, το οποίο σχετίζεται με την εκταμίευση ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η πρώτη αξιολόγηση, που θα ακολουθήσει, θα περιέχει εκτός των προαπαιτούμενων την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τη βελτίωση της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στην πράξη ο χρόνος για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος είναι οι πρώτες 15 μέρες για την νομοθέτηση του πρώτου πακέτου, οι 15 επόμενες μέρες για την νομοθέτηση του δευτέρου και οι πρώτες 15 μέρες του Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση. Αν όλα πάνε κατ’ ευχή τότε το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα είναι το 15ήμερο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτό που θα έχει ουσιαστικά αλλάξει όμως είναι η αίσθηση της αγοράς για τη χώρα και την οικονομία της. Κυβερνητική πηγή έλεγε στο Real.gr ότι η αντίδραση των επενδυτών θα είναι τελείως διαφορετική και κατά συνέπεια στην ανακεφαλαιοποίηση θα πέσουν και ιδιωτικά κεφάλαια. Αν αυτό συμβεί, τότε αλλάζουν όλα για την ελληνική οικονομία και την ψυχολογία της αγοράς.

Η ίδια κυβερνητική πηγή εμφανίστηκε απολύτως βεβαία πως κανείς στη Βουλή και την κυβέρνηση δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες και πως η προτεραιότητα τώρα είναι «να τα υλοποιήσουμε και να τελειώνουμε». Μετά κατά την ίδια πηγή, κατά προτίμηση τον επόμενο Απρίλιο θα ξεκινήσει η υλοποίηση της αναπτυξιακής ατζέντας της κυβέρνησης, η οποία θα παρουσιαστεί αρμοδίως.

Μέχρι τότε «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει», σχολίασε ο πρόεδρος του Εurogroup και «είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία εντός και εκτός Ελλάδος», λέει ο πρόεδρος του Εurogroup.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, εξηγεί πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και καλεί την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρώτη λίστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Για το Εurogroup δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Kατά τον Κλάους Ρέγκλιγκ η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την καταβολή των δόσεων που θα εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών.

Σε σχέση με το χρέος ο πρόεδρος του Εurogroup επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος να ανοίξει η συζήτηση για την εξυπηρέτησή του, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και όχι το αντίθετο.


www.real.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X