Τζιτζικώστας; Η γυναίκα του, η ισχυρή μητέρα του και η προσωπική φιλία του πατέρα του με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο

Απόστολος Τζιτζικώστας</strong> προέρχεται από πολιτική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, κάτι που τον βοήθησε στα 29 του χρόνια να εκλεγεί βουλευτής. Ο πατέρας του ήταν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης επί Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Τζιτζικώστας, ο οποίος μάλιστα συνδεόταν με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο με προσωπική φιλία.

Ποιος ήταν ο πατέρας του;

Πατέρας του ήταν ο Γιώργος Τζιτζικώστας ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 1974 με τη ΝΔ στο Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη το 1977, 1981 1985, Ιούνιο 1989, Νοέμβριο 1989, 1990 και 1993 στη Β΄ Θεσσαλονίκη. Από τις 21 Νοεμβρίου 1974 ως τις 21 Οκτωβρίου 1977 χρημάτισε υφυπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη υπηρέτησε ως υφυπουργός Συντονισμού από τις 29 Ιουνίου 1981 ως τις 17 Σεπτεμβρίου 1981.</span><br /><br /><span>Τέλος ανέλαβε υπουργός Μακεδονίας – Θράκης για το διάστημα 11 Απριλίου 1990 – 8 Αυγούστου 1991, στην κυβέρνηση της ΝΔ. >Επανεξελέγη το 1996 με 16.188 ψήφους.  Ενώ νοσηλευόταν, δήλωσε υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2000 , αλλά δεν εξελέγη, ενώ λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του 2000, απεβίωσε από καρκίνο. Η ταφή του έγινε στα Βραχιά Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο τέως στην κηδεία του πατέρα του</strong

Η σορός του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης μεταφέρθηκε από την Αθήνα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στα Βραχιά Θεσσαλονίκης. Στην κηδεία του παρέστη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του εκλιπόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έκπτωτος μονάρχης εξασφάλισε τετράωρη άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να παρευρεθεί ο ίδιος στην κηδεία.</span></p>

Μητέρα του η ισχυρή κυρία Καίτη Τζιτζικώστα

Μητέρα του είναι η Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου η οποία έχει ισχυρές διασυνδέσεις στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα. Παρά το ισχυρό όνομα του Γιώργου Τζιτζικώστα στη Βόρειο Ελλάδα, ο Απόστολος μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Φιλοθέη. Προεκλογικά η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα απέκτησε ξεχωριστή θέση στην επικαιρότητα όταν εμφανίστηκε ανώνυμη επιστολή προς τον πρωθυπουργό με φερόμενο αποστολέα τη ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής </span>UNESCO<span>, Καίτη Τζιτζικώστα, οργάνωσε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για την προώθηση της υποψηφιότητάς του.</span><br /><br /><span>Το όνομά της έχει ταυτιστεί με τη δράση της Unesco στη χώρα μας. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Οργανισμός τη βράβευσε και την εξέλεξε ως μία από τις εξήντα γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δουλέψει για την ειρήνη</span><br /><span>.</span> Ο κ. Τζιτζικώστας σπούδασε Georgetown University της Ουάσιγκτον και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τον τομέα της παραγωγής. Το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, αλλά δύο χρόνια μετά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή αφού ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεξε τη βουλευτική έδρα της Θεσσαλονίκης.</p>
<p> </p>

Οι πολιτικές “κόντρες” του Απ. Τζιτζικώστα

<p>Ήταν κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του περιφερειάρχη με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες δεν είχαν προκαλέσει κάποιο επεισόδιο που να απασχολήσει την επικαιρότητα, με εξαίρεση μια στιγμή έντασης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

<p>Ένα από τα μεγάλα ατού του κ. Τζιτσικώστα υπήρξε η σύγκρουση με τον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Παρά το γεγονός ότι έκπτωτος περιφερειάρχης εμφανιζόταν παντοδύναμος στην Μακεδονία, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του, ο κ. Τζιτζικώστας κατόρθωσε να εκλεγεί από το περιφερειακό συμβούλιο περιφερειάρχης, κόντρα στις επιθυμίες του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος προτιμούσε για διάδοχό του τον αδελφό του Διονύση. Μετά την εκλογή του ο <strong>Απόστολος Τζιτζικώστας</strong> δεν χαρίστηκε καθόλου στον προκάτοχό του. Αν και προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο, άρχισε να τον «αδειάζει» από την πρώτη στιγμή.

«Όλα αυτά τα χρόνια διοικούσε η οικογενειοκρατία», έχει πει χωρίς περιστροφές. «Είχε εγκαθιδρυθεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα, γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, που λειτουργούσε με πολλούς αποκλεισμούς. Εγώ ο ίδιος, μολονότι αντιπεριφερειάρχης, αισθανόμουν αποκλεισμένος», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του προσπαθώντας να μη συνδεθεί το όνομά του με την προηγούμενη διοίκηση στην περιφέρεια.

Όταν κάποια στιγμή του ζητήθηκε να περιγράψει τις σχέσεις του με τον κ. Ψωμιάδη, ο <strong>Απόστολος Τζιτζικώστας</strong> απάντησε «Θα τις χαρακτήριζα ανορθόδοξες. Δοκιμάστηκαν πολύ και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις τις οποίες μπορώ να αντιληφθώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δικαιολογήσω». Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν μετά τις γκάφες του νυν περιφερειάρχη, το λεγόμενο «σύστημα Ψωμιάδη» να ξεκινήσει την προσπάθεια αποδόμησης του κ. Τζιτζικώστα, με όσες πολιτικές δυνάμεις έχουν μείνει πιστές στον πρώην περιφερειάρχη.

Αν και βρίσκονται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης είχε καταφέρει να συνεργάζεται σε ικανοποιητικό βαθμό με τον <strong>Απόστολο Τζιτζικώστα</strong>. Σε αυτό βοηθούσε και το γεγονός ότι ο νεαρός περιφερειάρχης δεν είχε δείξει προθέσεις ανταγωνισμού. Έτσι ο κ. Μπουτάρης διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις μαζί του και τον αποκαλούσε «ανιψιό».</p>

Η συζυγός του


Μια νέα γυναίκα, όμορφη, σικάτη, ευγενική, έκλεψε χθες την παράσταση με τη διακριτικότητά της, αλλά και τον αέρα της ταυτόχρονα, στα εγκαίνια του γραφείου-εκλογικού κέντρου του Απόστολου Τζιτζικώστα, στην οδό Πανεπιστημίου.

]Υποδεχόταν και συνομιλούσε με τον κόσμο, στεκόταν διακριτικά πιο πίσω όταν έπρεπε. Ο λόγος για την Ελεάννα Βλάχου, τη σύζυγο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και διεκδικητή της προεδρίας της.

Η κυρία Τζιτζικώστα, η οποία δεν χάλασε σε κανέναν το χατίρι στις φωτογραφήσεις, ντυμένη απλά αλλά σικάτα, με ένα μαύρο κοστούμι και ριγέ πουκάμισο, βρέθηκε και χθες, όπως πάντα, στο πλευρό του συζύγου της, στην πρώτη, ουσιαστικά, προεκλογική του εκδήλωση για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας. </p>

Ποια είναι η Ελεάννα Βλάχου

<p>Νεαρή (έχει γεννηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980), όμορφη (σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και έκανε βήματα στον χώρο του μόντελινγκ), με επιχειρηματικό δαιμόνιο (οι γονείς της έχουν βιοτεχνία ρούχων, ενώ η ίδια διατηρεί τρία καφέ γνωστής αλυσίδας), η κυρία Τζιτζικώστα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του συζύγου της, σε προεκλογικές εκστρατείες και στις λοιπές κοινωνικές υποχρεώσεις του ως περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. </p>
<p>Οσοι τη γνωρίζουν μιλούν για «κορίτσι μάλαμα, απλό και προσιτό, με απίστευτο ήθος και βαθιές ευαισθησίες απέναντι στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, πολύ κοινωνική και με πολλούς και καλούς φίλους».

<p>Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων πριν από αρκετά χρόνια, έκαναν παρέα, ενώ λίγο αργότερα η φιλία αυτή εξελίχθηκε σε έρωτα που τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας, υπό άκρα μυστικότητα. Απόστολος Τζιτζικώστας και Ελεάννα Βλάχου παντρεύτηκαν πέρυσι στην Πορταριά, στο Πήλιο, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ένας γάμος για τον οποίο οι καλεσμένοι ειδοποιήθηκαν μόλις την προηγούμενη ημέρα με sms και στον οποίο δεν υπήρχαν μπομπονιέρες, γιατί τα χρήματα δόθηκαν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Αγιος Στυλιανός».</p>

Σχετικά άρθρα