Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / O θάνατος του κατοικιδίου: Το σοκ που προκαλεί στο παιδί
O θάνατος του κατοικιδίου: Το σοκ που προκαλεί στο παιδί  thumbnail

Ελένη, 42 ετών

O θάνατος του κατοικιδίου: Το σοκ που προκαλεί στο παιδί

Καλημέρα, μπορώ να πω στο παιδί μου που είναι 11 ετών ότι το σκυλάκι του σκοτώθηκε; Ήταν σαν αδερφάκια έπαιζαν έτρωγαν μαζί και κοιμόντουσαν μαζί. Εγώ είμαι σε πολύ άσχημη συναισθηματική κατάσταση ήταν και για μένα το κοριτσάκι μου. Παρακαλώ κάποια συμβουλή; Ευχαριστώ 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Tα παιδιά, εμείς οι μεγάλοι, τα ζώα, ακόμα και τα φυτά είμαστε ίσοι απέναντι στο άγνωστο του θανάτου. Αυτό μας κάνει να φοβόμαστε. Όταν αυτός ο φόβος δε μας διαλύει μας κάνει να ψάχνουμε για το διπλανό μας, το παιδί μας το συνάνθρωπό μας για να μοιραστούμε μαζί του αυτό το φόβο. Μή φοβάστε το φόβο σας. Δεν είναι παράξενος, ούτε και επικίνδυνος. Εξηγήστε στο παιδί σας πως ο σκύλος σας "έφυγε" με ένα τρόπο που να δείχνει τη λύπη σας. Να είστε ειλικρινής μαζί του και να δεχτείτε και τη δική του λύπη. Αυτή είναι άλλωστε και η διαδικασία του πένθους. Οι άνθρωποι να συμπαρίστανται ο ένας στον άλλο απέναντι σ'αυτό το Απόλυτο. Μοιραστείτε τη λύπη σας. Είστε οικογένεια.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X