Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Αυξημένη κακή LDL χοληστερίνη – Γιατί πρέπει να την παρακολουθούμε;
Αυξημένη κακή LDL χοληστερίνη - Γιατί πρέπει να την παρακολουθούμε; thumbnail

Αυξημένη κακή LDL χοληστερίνη – Γιατί πρέπει να την παρακολουθούμε;


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η συστηματική καταγραφή των ασθενών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, την πιο συχνή γενετική διαταραχή του μεταβολισμού, όπου από την στιγμή της γέννησης τα επίπεδα της (κακής) LDL χοληστερόλης είναι αυξημένα.
Πρόκειται για μια σοβαρή αδιάγνωστη νόσο, καθώς από τους περίπου 40.000 ασθενείς μόνο οι 3.000 είναι διαγνωσμενοι, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της 2ης Κοινής Συνάντησης της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (ΕΕΑ) και της Τουρκικής Εταιρείας Καρδιολογίας, για τα λιπίδια, την λιποπρωτεΐνη και την υπολιπιδαιμική θεραπεία, που διεξήχθη στην Κω από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου.


"Δυστυχώς, η νόσος δεν διαγιγνώσκεται σωστά και η πλειοψηφία των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτό το νόσημα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται πολύτιμος χρόνος και τελικά οι ασθενείς να παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε μικρή ηλικία", ανέφερε ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


Όπως είπε ο κ. Λυμπερόπουλος, έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων του πληθυσμού που έχουν τη νόσο, προκειμένου να εφαρμοστούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα και μάλιστα από μικρή ηλικία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΕΑ, τα μητρώα καταγραφής ασθενών αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την καταγραφή και παρακολούθηση της νόσου και την υιοθέτηση καλύτερων κλινικών πρακτικών, που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της έκβασης των ασθενών και τη μείωση των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης.

Νόσος-φάντασμα
Η νόσος εκδηλώνεται σε μικρή ηλικία και η θεραπεία ξεκινά όταν το παιδί φτάσει στα 8 με 10 έτη, ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές, ανέφερε ο αναπληρωτής Καθηγητής παθολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Άθυρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι μεγάλο θέμα για την επιστημονική κοινότητα αποτελεί η συμμόρφωση των ασθενών, καθώς πρόκειται για μακροχρόνια θεραπεία, αλλά και για "νόσο-φάντασμα", αφού είναι ασυμπτωματική.


Σύμφωνα με τον καθηγητή βιοχημείας-κλινικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αλέξανδρο Τσελέπη, στην Ευρώπη παρουσιάζεται το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης ανά κάτοικο στον κόσμο, ενώ η χοληστερόλη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακής νόσου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΑ, επισήμαναν την ανάγκη προώθησης, σύμφωνα και με τις αναθεωρημένες το 2014 κατευθυντήριες οδηγίες της Εταιρείας, για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμίων, προληπτικό έλεγχο, καθώς από το 50% των Ελλήνων που έχουν αυξημένες τιμές "κακής" LDL χοληστερόλης, αρκετοί είναι αυτοί που δεν το γνωρίζουν, αλλά και από όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αρκετοί δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ρόλος του γιατρού
Ευθύνη για αυτό φέρουν και οι γιατροί, οι οποίοι μπορεί να μην δίνουν την πρέπουσα σημασία ή δεν χρησιμοποιούν συνδυασμούς υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, αλλα και οι ασθενείς που προτιμούν "να ακούσουν τη γειτόνισσα" και να σταματήσουν τα φάρμακα ή επιλέγουν μόνοι τους το "σχήμα", λόγω οικονομικών προβλημάτων. Υπάρχουν όμως και ασθενείς, όπως είπε ο κ. Άθυρος, στους οποίους παρατηρείται αδυναμία της ίδιας της φαρμακευτικής αγωγής να επιτύχει τους θεραπευτικους στόχους. Πανευρωπαϊκη μελέτη έδειξε ότι παρόλο που είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη (98%) στη χορήγηση στατινών σε ασθενείς μετρίου και υψηλού κινδύνου, ο θεραπευτικός στόχος της κακής χοληστερόλης (μικρότερος από 100 mg/dl) επιτυγχάνεται μόνο από το 44% των ασθενών μετρίου κινδύνου και μόνο από το 16% των ασθενών υψηλού κινδύνου (όπου ο στόχος είναι κάτω από 70mg/dl).

Πρόληψη
Σύμφωνα με την ΕΕΑ, προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν όλοι οι άνδρες άνω των 40 ετών, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, καπνιστές, συγγενείς ατόμων με κληρονομικες διαταραχές λιπιδίων, παιδιά με κληρονομικό ιστορικό υλερλιπιδαιμίας ή καρδιαγγειακής νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου, από την ηλικία των 2 ετών. Επίσης, άτομα με ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νοσου, υπέρταση κ.ά. Ακόμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προληπτικό έλεγχο θα πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά ηλικίας 9-11 ετών και οι έφηβοι 17-21 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία παραγόντων κινδύνου ή οικογενειακού ιστορικού. Συνιστάται επανάληψη κάθε 5 χρόνια.


Οι επιστήμονες έχουν πλέον στη φαρέτρα τους νέα καινοτόμα φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθενειών με αυξημένο καρδιαγειακο κίνδυνο εξαιτίας της υηψηλής LDL χοληστερόλης. Πρόκειται, σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, για τα πλήρως ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγούμενα υποδόρια κάθε 2 εβδομαδες μειώνουν αποτελεσματικά την LDL χοληστερόλη στην πλειοψηφία των ασθενών υψηλού κινδύνου.


Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X