Αρχική / Συνταγές / Ορεκτικά / Τα πιο νόστιμα σπανακοπιτάκια!
Τα πιο νόστιμα σπανακοπιτάκια! thumbnail

Τα πιο νόστιμα σπανακοπιτάκια!


Συστατικά



Για τη ζύμη



  • 500 γρ. αλεύρι

  • 2 ½ κ.γ. αλάτι

  • 200 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους

  • ½ κούπα πολύ παγωμένο νερό

  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι

  • 2 αυγά


Για τη γέμιση



  • 300 γρ. διάφορα χόρτα για πίτα

  • 1/2 μικρό ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

  • 400 γρ. φέτα

  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • πιπέρι

  • αλάτι

  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

  • σουσάμι



 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση



  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια 5 εκ.

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο.

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το αλάτι.

  • Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χόρτα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.

  • Μόλις στραγγίξουμε καλά τη γέμιση, προσθέτουμε την φέτα (τη σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια), το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.


Για τη ζύμη



  • Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο πολυμίξερ με τα μαχαίρια και τα φέρνουμε μία βόλτα να ανακατευτούν.

  • Ρίχνουμε και το βούτυρο και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με ψίχουλα.

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό , το ξύδι και το νερό και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τα προσθέτουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.

  • Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και με τα χέρια μας ενώνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα (μόνο).

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, τα πλαταίνουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 εκ. με το χέρι μας και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 1 ώρα.

  • Μετά από 1 ώρα αφού έχει παγώσει το ζυμάρι , το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη και με αρκετό αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπάτ 8-9 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι.

  • Με ένα βρεγμένο πινέλο αλείφουμε γύρω γύρω το ζυμάρι για να κολλήσει και κλείνουμε στη μέση. Εκεί που θα κλείσει το πιέζουμε με ένα πιρούνι.

  • Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τα υπόλοιπα .

  • Αλείφουμε με αυγό. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο αν θέλουμε.

  • Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 28. Μεταφέρουμε τα σπανακοπιτάκια στο ταψί.

  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.


 


 


 


 


http://akispetretzikis.com/



Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X