Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Oι τσακωμοί του παιδιού στο σχολείο: Πώς να παρέμβετε
Oι τσακωμοί του παιδιού στο σχολείο: Πώς να παρέμβετε thumbnail

Μαρία, αναγνώστρια του boro.gr

Oι τσακωμοί του παιδιού στο σχολείο: Πώς να παρέμβετε

Αναγνώστρια ρωτά: 


ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑ ΟΤΙ ΕΞΕΠΛΑΓΗΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΜΑΘΑ… 


Στο ερώτημά σας απαντά πο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει το παιδί σας μια συμπεριφορά που δεν είναι επιθυμητή είναι να καταλάβει πως αυτή η συμπεριφορά δεν έχει νόημα και πως δεν έχει κάτι να κερδίσει απ' αυτήν. Όταν ένα παιδί συμπεριφέρεται άσχημα σε ένα άλλο το κάνει γιατί νιώθει μια ικανοποίηση απ' αυτό. Είτε εκδίκηση, είτε φέρνει τα πράγματα στα μέτρα του επειδή νιώθει πως κι αυτό έχει υποστεί την ίδια συμπεριφορά και την επαναλαμβάνει για να την κατανοήσει. Έχει λοιπόν σημασία να το ακούσετε προσεκτικά, να δείτε τί είναι αυτό που το οδηγεί σ'αυτή τη συμπεριφορά. Προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας την ώρα που σας μιλά. Μπορεί να σας πει πράγματα που ακούγονται προκλητικά. Αν αντέξετε αυτή την πρόκληση έχετε πιθανότητες να μάθετε πως νιώθει, να μπείτε στη θέση του και να δείτε ως μεγάλος άνθρωπος μια λύση ή το λόγο της συμπεριφοράς του. Όταν νιώσει ότι καταλαβαίνετε, θα σας εμπιστευτεί. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που σιγά-σιγά θα μετατρέψει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε λόγο και άρα σε κάτι που να έχει εξήγηση. Πολλές φορές τα παιδιά συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν μπορούν στη συνέχεια να τους αιτιολογήσουν. Γι'αυτό αν είστε από κοντά και παρατηρείτε τη συμπεριφορά του θα νιώσει πως του δίνετε σημασία, άρα πως η συμπεριφορά του έχει συνέπειες. Είναι σημαντικό να νιώσει πως η συμπεριφορά του παρατηρείται και επιβραβεύεται όταν κάνει και τα πρέποντα και τα σωστά και τα επιθυμητά. Έτσι θα αποφύγει στο μέλλον τις συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα. Άλλωστε αυτές είναι συνήθως συμπεριφορές που δείχνουν πως νιώθει αγνοημένο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X