Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Άσκηση: Πώς να διώξετε μια σκέψη που σας φοβίζει πολύ
Άσκηση: Πώς να διώξετε μια σκέψη που σας φοβίζει πολύ thumbnail

Aργύρης, αναγνώστης του boro.gr

Άσκηση: Πώς να διώξετε μια σκέψη που σας φοβίζει πολύ

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΟΒΙΑ ΟΤΑΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΠΧ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΩΞΩ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΑΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟΘΩ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η ΜΕ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ "ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΩ" ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥ. ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Δημήτρης Κατσαρός 


Αγαπητέ αναγνώστη:

 

Τα δυσάρεστα σενάρια που επιμένουν στο μυαλό δεν είναι παρά σενάρια που για κάποιο λόγο θεωρούμε πολύ πιθανά. Αυτή η επιμονή δε συμβαίνει μόνο με τα δυσάρεστα αλλά και με τα ευχάριστα. Το κοινό στοιχείο των σεναρίων, είτε ευχάριστων, είτε δυσάρεστων είναι πως κάτι μας κάνει να τα θεωρούμε πιθανό να συμβούν, δηλαδή να τα πιστέψουμε ως αληθινά. Αν εσείς νιώθετε πως "κουκουλώνετε" τα πράγματα με το να αποφεύγετε τα δυσάρεστα σενάρια σημαίνει πως υπάρχει κάτι το οποίο θεωρείτε πως πρέπει να αντιμετωπίσετε και όμως φοβάστε. Δεν είναι παράξενο, ούτε προβληματικό αυτό. Είναι αντίθετα γενναίο το να μιλάτε γι'αυτό και να προσπαθείτε με βοήθεια να βρείτε τον τρόπο να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα που προκαλεί αυτές τις δυσάρεστες σκέψεις.Προσπαθήστε να παρατηρήσετε τις δυσάρεστες σκέψεις και να δείτε τί χρειάζεται να κάνετε, όχι για να φύγουν, αλλά για να μετατραπούν σε άλλου είδους σκέψεις.Πάρτε αυτή τη φοβία και δείτε την. Τί σας φοβίζει; Κάνετε ότι είναι απαραίτητο; Ξεκινήστε αναλύοντας σε βήματα αυτά που πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε να φοβάστε. Μετά σταθερά και μεθοδικά τοποθετήστε τον εαυτό σας στο δρόμο της λύσης που επιλέξατε. Αν το μυαλό σας "κάνει φασαρία" την ώρα που ασχολείστε με το φόβο σας τότε εξηγήστε του πως έχετε δώσει προτεραιότητα σ'αυτό που φοβάστε και πρέπει να λυθεί αυτό πρώτα για να συνεχίσετε τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας. Αν μπερδεύεστε πολύ και αγχώνεστε, μιλήστε για το φόβο σας σε έναν άνθρωπο. Εξηγήστε του τί φοβάστε και για ποιο λόγο. Το να βάζουμε σε λέξεις αυτό που μας φοβίζει μας κάνει να το δούμε καλά και το να βρούμε λύση γίνεται πιο εύκολο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X