Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στην «πρώτη γραμμή» το νομοσχέδιο για τα κανάλια
Στην «πρώτη γραμμή» το νομοσχέδιο για τα κανάλια thumbnail

Στην "πρώτη γραμμή" το νομοσχέδιο για τα κανάλια

Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα αλλά και να προετοιμαστούν τα επόμενα, προμηνύοντας ένα «θερμό» χειμώνα που θα δοκιμαστούν οι ανοχές και οι αντοχές της κοινωνίας.


Αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών


Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το περιβόητο νομοσχέδιο που αφορά την αδειοδότηση περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να περάσει και να συζητηθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη των αδειών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας (σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν τα περιφερειακής) να δημοσιευθεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα.


Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη: για συγκεκριμένο αριθμό αδειών (τα περί τεσσάρων ή πέντε που είδαν το φως της δημοσιότητας διαψεύδονται) ούτε και για ελάχιστο ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας.


Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν με σημερινούς μετόχους καναλιών εθνικής εμβέλειας, καθώς θα ζητείται όχι μόνο φορολογική αλλά και τραπεζική ενημερότητα. Και όπως γράφαμε στην «Εφ.Συν.» το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πολλοί εξ αυτών έχουν εξαιρετικά υψηλό τραπεζικό δανεισμό.


Σήμερα, αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.


Αλλαγές στη φορολογία


Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία κρίσιμων αποφάσεων για αλλαγές στη φορολογία εισέρχεται η κυβέρνηση.


Έως και την Παρασκευή (23/10) θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την παράταση για μία εβδομάδα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή.


Έως την Παρασκευή (23/10) θα έχει οριστικοποιηθεί επίσης πώς θα επιτευχθεί ο περιορισμός στο μισό της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ ευρώ πέρυσι, βάση της σχετικής υποχρέωσης του μνημονίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται είτε ο περιορισμός στο μισό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των κριτηρίων καταβολής του, είτε η μείωση του επιδόματος στο μισό και η χορήγησή του σε όσους το ελάμβαναν και πέρυσι.


Τα μέτρα αυτά αλλά και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων, που παραμένει σε εκκρεμότητα μετά την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων με τους «θεσμούς» που ξεκινούν ξανά αυτή την εβδομάδα.


Σε ότι αφορά ειδικότερα τη φορολογία των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνει στην θέσπιση κλίμακας που θα φορολογεί με χαμηλό συντελεστή τα χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και έτσι θα είναι δικαιότερο από το σημερινό των δύο συντελεστών. Παράλληλα, αναμένεται να διευθετηθεί και το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων.


Ανοικτό στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι και το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Ο Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του δεν έχει αποκλείσει να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 που θα πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του έτους.


Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα αφορούν το 2016 προκειμένου να μετασχηματισθεί σε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ενώ τώρα, ως γνωστόν, φορολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Αναμένεται δε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να συμπεριλάβει και την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων στο εξωτερικό.


Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο ΤΑΧΙS ως και την ερχόμενη Πέμπτη. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη ως και το τέλος του μήνα.


Από σήμερα εξάλλου, όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα διαπιστώσουν ότι το επιτόκιο της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 5% από 3% . Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο και αφορά οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.


«Ποντάρουν» στην επίσκεψη Ολάντ


Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα (22-23/10/2015) μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές «ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα». Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε πρόσφατα δημόσια δήλωση υποστηρικτική για το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.


Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε σε κοινή εμφάνιση του Φρανσουά Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό έχει φυσικά τη σημασία του. Εύλογα, σημειώνεται, η Ελλάδα υπολογίζει τον Φρ. Ολάντ ως έναν σημαντικό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά από την προγραμματισμένη επίσκεψη.


Στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως.


Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.


efsyn.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X