Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σε απάτησε; Kαι αν σε κόλλησε κάποιο νόσημα ;
Σε απάτησε; Kαι αν σε κόλλησε κάποιο νόσημα ; thumbnail

Σε απάτησε; Kαι αν σε κόλλησε κάποιο νόσημα ;

Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.


 Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μονογαμικές σχέσεις, ολοένα περισσότεροι διαφοροποιούνται από το παραδοσιακό αυτό μοντέλο σχέσης και συναινούν σε μη μονογαμικές.


Θα περίμενε κανείς πως τα ζευγάρια αυτά θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, δεδομένης της δυνατότητας να συνευρίσκονται ερωτικά με πολλούς συντρόφους. Η πραγματικότητα, όμως, ίσως τελικά είναι αντίθετη από την αναμενόμενη, διότι πολλοί από εκείνους που έχουν συμφωνήσει να είναι μονογαμικοί δεν τηρούν τη συμφωνία τους και απιστούν.


Το θέμα διερεύνησε σχετική μελέτη, η οποία συνέκρινε τις σεξουαλικές πρακτικές ζευγαριών που βρίσκονται (ή νομίζουν ότι βρίσκονται) σε μονογαμική σχέση και ζευγαριών που με κοινή συναίνεση έχουν μη μονογαμική σχέση.


Τα αποτελέσματα έδειξαν καταρχήν ότι το ένα τέταρτο όσων βρίσκονταν σε μονογαμική σχέση απατούσε κρυφά τον/την σύντροφό του. Παρότι, δε, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων ήταν μεγαλύτερος στα πολυγαμικά ζευγάρια απ’ ό,τι στα μονογαμικά, η πιθανότητα χρήσης προφυλακτικού ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε εκείνα που συνειδητά είχαν δηλώσει πως δεν έχουν μονογαμική σχέση.


Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν τα ζευγάρια ανοιχτά συμφωνούν στην ελευθερία να διαθέτουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, είναι πιθανότερο να τηρούν τους κανόνες προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αντίθετα, όσοι συμφωνούν να είναι μονογαμικοί αλλά δεν το επιτυγχάνουν είναι λιγότερο προσεκτικοί και συστηματικοί στη χρήση προφυλακτικού όταν κάνουν εξωσυζυγικό σεξ.


Η μελέτη αυτή σε καμιά περίπτωση δεν έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους προς τις πολυγαμικές σχέσεις. Ωστόσο, παρουσιάζει μια πραγματικότητα που όσο και αν δεν επιθυμούμε να δούμε, ίσως είναι ανάγκη να λαμβάνουμε υπόψη όταν διαμορφώνουμε τις προσδοκίες και τους κανόνες της σχέσης μας.


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X