Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Tαξίδι «αστραπή» των τροικανών στην Αθήνα
Tαξίδι «αστραπή» των τροικανών στην Αθήνα thumbnail

Tαξίδι "αστραπή" των τροικανών στην Αθήνα

Τα "βαριά" μέτρα του επόμενου πολυνομοσχεδίου 


 Για τρεις μέρες ήρθαν οι Τροικανοί στην Αθήνα, με σκοπό να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει υπάρξει με τα προαπαιτούμενα, να πιέσουν για την ταχεία υλοποίηση των δύσκολων μέτρων της συμφωνίας και να ετοιμάσουν την έκθεση που θα στείλουν στο EuroWorking Group, από όπου και αναμένεται να δοθεί το πρώτο Ευρωπαϊκό "οκ" για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της πρώτης από δύο υπό-δόσεις από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από την πρώτη δόση των 26 δισ. του δανείου των 86 δισ. ευρώ που έχουμε συνάψει με τους θεσμούς.


Οι επικεφαλής εκπρόσωποι των δανειστών, ήρθαν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρώσουν το ταξίδι-αστραπή τους μέχρι την Παρασκευή.  Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμά τους είναι αρκετά γεμάτο, αφού μέσα σε τρείς μόλις ημέρες πρέπει να ενημερωθούν για την πρόοδο της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, να συναντήσουν τους αρμόδιους αξιωματούχους από τα παραγωγικά υπουργεία και να ετοιμάσουν τον "οδικό χάρτη" με τις δράσεις και τα ορόσημα πρέπει να προχωρήσει και να επιτύχει αντίστοιχα η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εκταμίευση όχι μόνο των 2 δισ. αλλά και της επόμενης υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ.


Οι γνωστοί πλεέον από τα ταξίδια τους στην χώρα μας και τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομιών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) θα έχουν για ακόμα μία φορά συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς πριν αποχωρήσουν.


Στην συνέχει η έκθεσή τους είναι το πρώτο βήμα για την εκταμίευση των συμφωνημένων πόρων και θα επιστρέψουν, όταν η υλοποίηση των νέων προαπαιτούμενων φτάσει στο σημείο  για την επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.


Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη "κλειδί" του Euro Working Group που ακολουθώντας το πρωτόκολλο θα προετοιμάσει την ατζέντα της  συνεδρίασης του επόμενου προγραμματισμένου Eurogroup την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Το θετικό αποτέλεσμα που περιμένει  η ελληνική πλευρά είναι η εισήγησή του, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM) για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.


Όμως με τα μέτρα που πρέπει να υλοποθιηθούν να μοιάζουν ατελείωτα, στην συνέχεια ακολουθεί η ψήφιση από τη βουλή του επόμενου πολυνομοσχεδίου όπου θα είναι αρκετά πιο βαρύ από το προηγούμενο, με θέματα "φωτιά" όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στον τραπεζικό τομέα, ηδιαχείριση των "κόκκινων" δανείων κ.α. Όμως μετά και από αυτόν τον κάβο, ξεκινά ένας κύκλος από διεκδικήσεις, με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, την αξιολόγηση, την αρχή της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους και την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.


Bloomberg: Πολύ δουλειά ακόμα εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ


Καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο του νέου ελληνικού προγράμματος είναι η επόμενη εβδομάδα,  σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg αφού όπως αναφέρεται σε δημοσίευμά του, θα κρίνει την έγκριση της πρώτης δόσης των δύο δισ. ευρώ σύμφωνα και με δηλώσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων στο ξένο μέσο, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης. Παρά την γενικότερη αισιοδοξία, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τονίζουν ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά από το οικονομικό επιτελείο,  μέχρι να φτάσουμε στην εκταμίευση, παρά το γεγονός ότι η Βουλή "πέρασε" την Παρασκευή το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων.


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X