Αρχική / More / Life stories / Ποια είναι η Κ.Σαββαϊδου που αποπέμφηκε από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Εσόδων;
Ποια είναι η Κ.Σαββαϊδου που αποπέμφηκε από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Εσόδων; thumbnail

Ποια είναι η Κ.Σαββαϊδου που αποπέμφηκε από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Εσόδων;

Τέλος στο σίριαλ με την παραίτηση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων βάζει το υπουργικό συμβούλιο, αφού αποφασίστηκε η αποπομπή της.


Ολοι οι υπουργοί υπέγραψαν ώστε να αποπεμφθεί η κυρία Σαββαΐδου, μετά την άρνησή της να παραιτηθεί. 


Η απομάκρυνση της κυρίας Σαββαΐδου έχει πλούσιο παρασκήνιο, αφού στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ήταν, από την εποχή Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ, η αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από μια υπηρεσία που θα είναι στα πρότυπα των ανεξάρτητων Αρχών και η οποία θα έχει διοικητικό συμβούλιο, διευθύνοντα σύμβουλο και αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τότε ακούστηκαν και οι πρώτοι ψίθυροι για την απομάκρυνση Σαββαΐδου.Την παραίτησή της είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κυρία Σαββαΐδου ελέγχεται από την Εισαγγελία για αδικήματα απιστίας και παράβασης καθήκοντος. Το υπουργικό συμβούλιο υπέγραψε την αποπομπή της μετά τη μη παραίτησή της και η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο περί πλημμελήματος.Ποια είναι η Κυρία Σαββαϊδου


Παράγοντα της αγοράς με μακρά εμπειρία σε θέματα φορολογίας και πλούσιο βιογραφικό επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης για νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων εσόδων. Στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων βρέθηκε μία γυναίκα, η κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου και την οποία αναμένεται να εγκρίνει το υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.Η κυρία Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.


Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).


Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό  πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει  μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓΔΕ, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε στις 6 Ιουνίου 2014 ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, με ημερομηνία λήξης τη 15η Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής ακολουθήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου 4093/2012. Για την εξέταση των υποψηφιοτήτων δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους κκ.: Α) Γκίκα Χαρδούβελη (Υπουργό Οικονομικών), Β) Δρ. Ιωάννη Τέντε (Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), Γ) Μιχαήλ Σφακιανάκη (Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Δ) Εμμανουήλ Κονδύλη (Ομότιμο Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), και Ε) Pierre Lepetit (Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας). Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε τρεις φορές (στις 17, 21 και 22 Ιουνίου). Με βάση τα κριτήρια επιλογής, στις συνεδριάσεις αξιολογήθηκαν οι 75 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τα μέλη κατέληξαν σε έναν κατάλογο υποψηφίων αποτελούμενο από 8 άτομα που κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη την Κυριακή 22 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της Αικατερίνης Σαββαΐδου». 


Η γυναίκα με το πλούσιο βιογραφικό δεν έχει facebook ούτε twitter- σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, καθώς συχνά ο Χάρης Θεοχάρης έκανε ανακοινώσεις μέσω των social media. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή της είναι από τη Μικρά Ασία και τον Πύργο Υπάτης. Χόμπι της, όπως γράφει το «Βήμα» είναι το διαρκές διάβασμα, ενώ στην ερώτηση γιατί επέλεξε να βρεθεί σε αυτή τη θέση με πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που κέρδιζε στον ιδιωτικό τομέα, εκείνη απαντά: «Οταν η χώρα σου βρίσκεται σε κρίση, πρέπει όλοι να μπαίνουν μπροστά, να τη βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τη διάθεση. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά». 

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει βρεθεί άλλες δύο φορές, παρέχοντας τις υπηρεσίες της στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ως νομική σύμβουλος σε θέματα γενικότερης φορολογικής πολιτικής, αλλά και επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, ως μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που παρακολουθεί την επίδοση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 
Η διδακτορική διατριβή της ήταν «Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων», αλλά όλοι συμφωνούν ότι μία διατριβή διαφέρει αρκετά από την υλοποίηση της πολιτικής που θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η ίδια πάντως είναι κατά των μαζικών κατασχέσεων που επιβάλλονται σε όσους χρωστούν αλλά έχουν τη διάθεση να συμμορφωθούν, ενώ είχει δηλώσει αντίθετη και στη δημοσιοποίηση καταλόγων φοροφυγάδων που δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X